bplist00 _WebMainResource_WebSubresources
_WebResourceMIMEType^WebResourceURL_WebResourceData_WebResourceTextEncodingName_WebResourceFrameNameYtext/html_file:///index.htmlO b
- Diskusjon på Bergens Tidende
Retten til eit namn - Bergens Tidende
Pål Hivand • for 21 dager siden
Værsågod. For den som skjuler seg bak et nick og som derfor ikke rammes av anonyme troll kan det være vanskelig å forstå meningen med slikt.
Takk for oppmøtet og lykke til videre.
- Diskusjon på aftenposten
«Negerjeger» burde ikke straffes
Pål Hivand • for 25 dager siden
Problemet er jo at du Riise aldri imøtegår rasismen, eller korrigerer den. Du og alle de andre (hvite nordmenn) som aldri rammes av fenomenet rasisme eller diskriminering, overlater til de som rammes av rasismen å tåle den etter hver gang dere har levert velskrevne, filosofiske og prinsippielle forsvar av rasistenes ytringer.
Det er rørende å høre forsvar for ytringsfriheten og hvordan vi kan bekjempe avskyelige meninger og holdninger ved å imøtegå dem. Og så aldri gjøre det.
- Diskusjon på Document.no
Om å gjenta fortidens feil
Pål Hivand • for 2 måneder siden
Allerede i innledningen avsløres perspektivet: innvandret problemadferd. Kjære vene, det var da atskillige etnisiteter i dette landet før den moderne innvandringen. Nasjonens manglende toleranse for etniske og kulturelle avvik var nokså tydelig i flere hundre år før den tid. Intoleranse, rasisme og diskriminering finnes. Det betyr selvsagt ikke at det ikke også finnes andre samfunnsproblemer.
Men det må da i herrens navn være mulig å diskutere diskriminering uten å stadig vende tilbake til alle andre utfordringer i integrering eller andre samfunnsområder.
"Men når mange nok i en spesifikk gruppe oppfører seg dårlig overfor mange nok i en annen, så får det konsekvenser. Det genererer mistro." Ja, det er jammen sant. Det finnes ikke få kvener, skogsfinner, tatere, jøder og samer som kan vitne om det. Det kan være praktisk å minne seg selv om det også, når man først har satt seg fore å finne årsaker og skyldige.
- Diskusjon på Minerva
FrP-antipatiens bakside
Pål Hivand • for 2 måneder siden
Med all verdens respekt; dette er jo det rene sludder. Selv har jeg vært en forsvarer av at statsrådene i alle fall bør få nøkler til kontorene, før kritikerne hyler om løftebrudd.
Men jeg har sjelden lest så mye intetsigende intellektuelt tomprat og referanser uten mening, som her. Bekjennelsesplikt? Hva med bare at Frps statsråder må svare for sine meninger som alle andre folkevalgte som har vært utenfor det politiske mainstream en stund.
Det er sannelig sjelden en skribent klarer å skrive så langt og kritisk om et forhold som først og fremst rammer skribenten selv. Intetanende, sågar. Men det er jo underholdende når det skjer.
- Diskusjon på aftenposten
Mediene forstår ikke konfidensialitet
Pål Hivand • for 2 måneder siden
Man kan selvsagt gjøre debatten så flat og meningsløs man vil. Men de tre yrkesgruppene du nevner er underlagt lovpålagt taushetsplikt, i tillegg til sterk yrkesetisk taushet om klienter og pasienter.
PR-rådgivere er verken lovlig eller etisk underlagt taushetsbestemmelser ut over de som avtales i hvert enkelt tilfelle mellom rådgiver og oppdragsgiver.
Men mest interessant i denne tilsynelatende prinsippfaste debatten er det å merke seg at Vadseths First House mer enn gjerne offentliggjør sine kundelister i andre EU land.
Bare ikke i Norge. Her er prinsippielt helt feil å ha en slik praksis. Det er prinsippene sine det.
Pål Hivand • for 2 måneder siden
Det er ikke kommunikasjonsbyrået hun har vært ansatt i som er problemet. Det kjenner vi jo til, på samme vis som vi kjenner hennes landbruksbakgrunn.
Det er mangel på åpenhet rundt kundene som tidligere har betalt henne for å påvirke politikk som er kritikkens kjerne. Også landbrukspolitikken.
Pål Hivand • for 2 måneder siden
Her velger Vadseth å blande kortene, helt bevisst kan det virke som.
En kommunikasjonsrådgiver med betalende og konfidensielle oppdragsgivere er da i en helt annen posisjon ved kongens bord enn de andre statsråder og statssekretærer han snakker om.
Åmås og Brende har ikke hatt andre oppdragsgivere enn arbeidsgiveren i de stillinger de kommer fra. Det er dermed åpent, kjent og ukomplisert. Så når Åmås involveres i spørsmål om Schibsteds eierandeler i norske medier, så kan vi med rette stille spørsmålstegn ved hans habilitet og rolle.
Vadseth raljerer med at Listhaug nå anses som en spion for First House. Men det er ikke kontroversielt å være pr-rådgiver i verken regjering eller andre steder. I seg selv. Men det er ikke uproblematisk at pr-rådgiveren ikke gir til kjenne de interesser hun gjennom arbeidet har lovt konfidensialitet og politiske resultater mot betaling for - nettopp i forhold til den rollen hun nå bekler.
Det er heller ikke problemfritt å sitte i regjeringsforhandlinger det ene øyeblikket og fungere som konfidensiell kommunikasjonsrådgiver overfor virksomheter hvis kritiske interesser diskuteres på de samme regjeringsforhandlinger hun selv deltar i.
Disse forholdene reguleres ved lov i andre land. Når Vadseth nå forsøker å framstille dette som heksejakt på First House og "det norske næringslivet" så fremstår han mer som keiseren som plutselig gikk gatelangs helt uten en tråd.
- Diskusjon på Journalisten.no
Stigmatisering av romfolk
Pål Hivand • for 3 måneder siden
Dette er et fenomén som rammer mange minoriteter, også i Europa. Folk som lever med andre kulturelle rammer, andre verdier og framstår som "fremmede" antas å være av lavere kulturell verdi. De antas å ha kriminell eller avvikende atferd.
Det rammer særlig romfolk, som omtales aller verst. Men vi ser spor av det i omtalen av norske minoriteter, enten det er hets mot tatere på fotballtribuner eller idiotforklaring av samiske interesser.
Vi er så selvsentrerte i dette landet at vi legger ikke lenger merke til at vi automatisk anser vår egen kultur, våre egne verdier og kulturuttrykk som andre selvforklarende og overlegne. Det er trist.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Gi meg fri! Jeg vil ha mer.
Pål Hivand • for 5 måneder siden
"Best for barna" er en definisjon som endrer seg over tid, med tilgjengelige økonomiske rammer og etter hvem man snakker med.
Jeg har også barn, to stk, som jeg har vært alene i omsorgen for i mange år, så jeg mener jeg også kan si en del om hva som er det best for barna.
Enhver forelder må kunne ta disse valgene for sine barn, men det betyr ikke automatisk at fellesskapet skal betale for det. Du sier at å oppdra barn har høyere verdi enn noe som kan måles i penger, men du mener jo ikke egentlig det? For samtidig mener du jo at fellesskapet skal betale deg for jobben, og da har den jo en pengeverdi?
I dette tilfellet 262.000 kroner i året i tre år, per barn. Jeg mener dette er et ufattelig dårlig forslag.
Pål Hivand • for 5 måneder siden
Tallene viser at hver eneste nordmann i snitt bruker mer av offentlige midler enn han produserer, så å kutte ikke-norske er ikke tilstrekkelig - det blir fremdeles ikke penger nok til vårt forbruk.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Politisk rant en snau måned før valget
Pål Hivand • for 5 måneder siden
Gode poenger, ungtblod. Bortsett fra et liten detalj knyttet til påstanden om spleiselaget. For det første er det oljepengene som sikrer oss mot underskudd i spleiselaget - en kilde som er i ferd med å tørke ut. Vi bruker rett og slett mer på fellesskapet enn vi får inn fra det samme fellesskapet.
For det andre: å kompensere for bortfall av oljeinntekter vil kreve mer innsats og verdiskapning enn fastlandsnorge i dag er i stand til.
Dette krever en annen næringspolitikk.
Pål Hivand • for 5 måneder siden
Jo, jeg opplever at noe vesentlig står på spill. Vi som vokste opp i rørsla, har disse normative forestillingene om godt vs ondt.
Det gjør valget til noe mer enn valg mellom praktiske løsninger. Det er ingen enkel prosess å frigjøre seg fra den dimensjonen.
Jeg tror tiden er inne.
Pål Hivand • for 5 måneder siden
Seilas? My captain, my captain da altså. Et brennende hjerte er intet godt kompass alene, et koldt hode kreves med stunder.
- Diskusjon på Journalisten.no
OEP: Et studium i teknologisk motvilje
Pål Hivand • for 5 måneder siden
Javisst, og er ikke det flott? Men jeg stusser vel allikevel over at tiltak på et såpass ordinært og administrativt nivå må opp på regjeringsnivå for å gjennomføres. Og dermed har jeg illustrert det som var hovedpoenget: byråkratiets motvilje mot endring som følge av ny teknologi.
Man skulle tro at tiltak som medfører så mye innsparte kroner, og arbeidstimer, og så stor grad av økt brukervennlighet var noe den statlige administrasjonen selv var drivkrefter for. Slik er det altså ikke.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Instagram for krig og fred og sånn
Pål Hivand • for 5 måneder siden
Sant, lite å gjøre med. Som jo var en del av ironien :) Disruptiv kraft var et begrep ment på fagmeningheten rundt sosiale medier, men jeg ser poenget ditt.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Død over bloggen. Leve bloggen.
Pål Hivand • for 5 måneder siden
Klikkratene øker med ferdige, sterke meninger, helt klart. Men så er spørsmålet: er det klikka eller feedbacken som er viktigst? Og for egen del har jeg nok kommet til nå at det er feedbacken som er avgjørende.
Ellers er det jo hyggelig å se at noen finner veien hit på "gamle-måten", og ennå er interessert i samtale mellom mennesker. Og det er egentlig det jeg savner ved bloggen og som har gjort meg overbevist om at de to siste års veivalg på bloggen har vært feil - i det lange løp.
Moro har det vært, men nå er tiden inne for litt mer undring og litt mer ulike tema.
Pål Hivand • for 6 måneder siden
Neida, jeg kutter ikke helt ut. Jeg kommer til å fortsette å blogge, også om en og annen samisk sak. Men det siste har tatt til overhånd en lang periode, og det trives jeg dårlig med.
Jeg kommer til å endre litt fokus, både på tema og på form. Så får vi nesten bare se hva som kommer ut av det.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Om sameregnskap og mor
Pål Hivand • for 8 måneder siden
Hva gjelder nordlendinger eller nordmenn så er de ikke urfolk/urbefolkning. Forklaringen stod i kommentaren min over. Men de utgjør stadig majoriteten i samfunnet.
Pål Hivand • for 8 måneder siden
Hei John Magne, og takk for kommentaren. Nordmenn er ikke urfolk nei. Urfolks-begrepet er først og fremst en betegnelse på et minoritetsfolk som har særskilt beskyttelse i henhold til folkeretten og som var innenfor statsgrensene da grensene ble etablert.
Nordmenn utgjør som kjent majoriteten i landet, og har derfor ikke behov eller krav på urfolksstatus. Deres rettigheter er derfor beskyttet i kraft av antallet de utgjør.
Men denne artikkelen handlet ikke så mye om urfolksrettigheter som den handlet om anstendig behandling av enhver kultur.
Jeg forstår imidlertid ikke hva du mener med "kippet ut". Jeg forsøkte bare å si at det er vanskelig å forstå denne redselen, feks for samisk undervisning i Tromsø. At de skoleelevene som ønsker det får lære samisk, skader vel ingen?
- Diskusjon på Altaposten
Vil ikke ha sameflagg på 17. mai
Pål Hivand • for 8 måneder siden
Om flaggbruken er det åpenbart mange meninger. Men debatten hadde blitt bedre dersom man ikke forutsatte at andre og andres meninger har som utgangspunkt at man ikke er stolt over å bo i Norge.
Jeg har gjennom mitt liv, litt tilfeldig, gått i 17. mai-tog både med samiske og norske flagg, og jeg vil ha meg frabedt å bli møtt med mistanke om at jeg er illojal mot Norge eller grunnloven eller på noe måte bærer mitt flagg som en politisk protest.
Jeg registrerer at enkelte mener jeg burde endre min praksis. Men det kommer jeg ikke til å gjøre. Det er en prøvelse mine meningsmotstandere i dette spørsmålet bare får leve med. Riktig god 17. mai. Hipp. Hipp.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Å snakke med samer
- Diskusjon på smp
Vil at det norske flagget skal brukes
Pål Hivand • for 9 måneder siden
Nei. Frigjøringsdagen er 8. mai, og da vil nok du sammen med de fleste andre ikke løfte en finger for de som "har kjempet og falt". 17. mai er derimot grunnlovsdagen, da vi blant annet feirer grunnlovens vern av ytringer. Flagg er blant annet en slik ytring.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Om sameregnskap og mor
Pål Hivand • for 9 måneder siden
Takk Børre, det var svært hyggelig skrevet.
Pål Hivand • for 9 måneder siden
Jeg tenkte på det Gunnar, men med din kommentar ble det fart i sakene. Sender den som kronikk. Den fortjener det. Tusen takk for fine ord.
Pål Hivand • for 9 måneder siden
Tusen takk alle sammen for hyggelige kommentarer. Identitet og etnisitet er grunnleggende greier, og i mange tilfeller ikke helt enkle greier. Men jeg mener nok at enkelte gjør det mer dramatisk og komplisert enn nødvendig.
Og det var det min mor etterhvert erfarte også.
Pål Hivand • for 9 måneder siden
Takk Roger.
Pål Hivand • for 9 måneder siden
Så hyggelig, Ristin. Jeg tror nok det blir flere tekster i genren, forhåpentligvis med litt andre tema etterhvert.
- Diskusjon på Journalisten.no
Publisér meg!
Pål Hivand • for 9 måneder siden
Jeg tror også vi skal ta inn over oss at nettdebatten, i pressehistorisk perspektiv, er nokså fersk for de fleste. Det er tross alt ikke mange årene vi har hatt en situasjon der enhver kan ytre seg.
Det er vel ikke så mye at folk er barn, som at vi som kultur fremdeles er litt fremmed for at det nå både er åpent for å ytre seg, og enkelt å gjøre det. Den norske redaksjonelle pressekulturen er tross alt utviklet i over 150 år.
- Diskusjon på NRK Sápmi
– Samemisjonen har inntatt en marginal rolle i norsk kirkeliv
Pål Hivand • for ett år siden
Jeg har ofte sympati med min sambygding Per Oskar Kjølaas' meninger, selv om vi ikke deler grunnlaget i troen. Men i denne saken mener jeg han tar grunnleggende feil. En organisasjon som Samemisjonen, med sin religiøse og storhetstid forankret i den mest undertrykkende del av samisk historie, mangler naturlig nok legitimitet eller troverdighet i dagens samiske samfunn.
Det bekreftes ikke minst av generalsekretær Thor Henrik With selv. Han etterlyser bedre rammebetingelser fra "det offentlige", og bruker dette som forklaring på misjonens manglende resultater de siste år. Trolig mener han at norske myndigheter i større grad burde bidra til å finansiere en mer offensiv misjon blant samer.
En slik logikk stammer fra fornorskningstiden, da utgangspunktet var å bringe de åndelig fortapte naturmenneskene opp til et sivilisert nivå, i den grad det var mulig. Med andre ord er perspektivet fremdeles at de "utenfra" må ivareta samenes tarv, også den åndelige - noe vi åpenbart ikke er i stand til selv.
Jeg vet at Kjølaas ikke mener dette, men både han og With hadde nok hatt en bedre sak dersom de begge tok utgangspunkt i hva som er det samiske folkets behov, og ikke bekymret seg så inderlig over tilstanden til en misjonsorganisasjon som historisk sett var, og fremdeles oppfattes, som et verktøy for assimilering og åndelig undertrykkelse.
- Diskusjon på NRK Sápmi
– Alle i Norge bør kunne lære seg samisk
Pål Hivand • for ett år siden
"Misbruk av bestemt form med vilje i andre feil enn denne har vært vanlig i mange år nå dessverre."
Kanskje du skulle benytte deg av tilbudet til å lære litt språk?
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Høy pris for samisk språk
Pål Hivand • for ett år siden
Du tar feil.
Skjørt brukes av kvinner i Smiths venner, fordi det finnes religiøse dogmer i trosretningen som pålegger kvinner å gå kledd slik. Skjørt bæres i øvrige deler av verden og i andre trosretninger og andre sammenhenger med selvfølge av kvinner og menn, uten at det dermed er diskriminerende.
Det er selvsagt ikke klesplagget i seg selv eller bruken av det som er diskriminerende, men dogmet som gir menn makt over kvinner. Og det eksisterer i flere kulturer og religioner enn den ene du sliter med å akseptere. Jeg mistenker at du i andre sammenhenger kanskje ikke er så opptatt av kvinnefrigjøring som du forsøker å gi et inntrykk av her.
Pål Hivand • for ett år siden
Interessant å se hvordan du klarer å kalle meg tøvete og kunnskapsløs i løpet av de to første setningene. Og på toppen av det hele klarer du altså ikke å kommentere den aktuelle saken, men velger istedenfor å kommentere noe ganske annet du fant å hisse deg opp over.
Du har min sann forstått like lite av religionen du kritiserer, som de klesplagg du har fått i halsen.
- Diskusjon på Dagbladet.no
Hvorfor la Lance ut nummeret til en ukjent kanadier?
- Diskusjon på NRK Sápmi
Første som ikke behersker samisk: – Kanskje kan jeg vise vei for andre
Pål Hivand • for ett år siden
Selvsagt. Du er min flerkulturelle helt. Som jeg sa: et fyrtårn og modell for alle oss andre.
Pål Hivand • for ett år siden
Jeg ble nesten litt rørt jeg Hansen. For nettsiden din er jo et lys i mørke for kulturell toleranse og ikke-aggressiv kommunikasjon.
Et eksempel til etterfølgelse rett og slett, en reisende i kulturell forståelse og storsinn.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Pressen og historien om den samiske idioten
Pål Hivand • for ett år siden
Argumentet er at fordi mange tabloide medier opererer slik, så er det per definisjon noe som ikke kan kritiseres?
- Diskusjon på Journalisten.no
Aften blir bilag
Pål Hivand • for ett år siden
Kjipt for de 150 oppsagte journalistene å tenke på at de bærer skylden for alt som ikke ble levert og produsert i årene før innsparingen.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Kan kriminelle samer slippe fengsel fordi de er samer?
Pål Hivand • for ett år siden
Hvis jeg ikke har forstått innholdet i artikkelen, så er det selvsagt mulig at det hele skyldes min manglende leseferdighet. Interessant nok reflekterer du ikke et sekund over om det muligens kan skyldes forhold som har med skribenten eller teksten i seg selv å gjøre.
Kommentarfeltet fylles av tilbakemeldinger som har oppfattet artikkelen på akkurat samme måte som meg. Så hva det er vi ikke har forstått, det aner jeg ikke.
Og i artikkelens innledning kan vi lese;
"Dermed har samene krav på en annerledes straffeutmåling enn resten av befolkningen."
Og det er artikkelens hovedpoeng. Mens 21 års rettspraksis i inn og utland sier det stikk motsatte. ILO-konvensjonens forarbeider forklarer hvorfor bestemmelsen er med, blant annet for å sikre at ikke fengselsstraff overfor enkelte urfolk skal være en urimelig og for hard straff overfor folkegrupper som vil kunne ta stor skade av fengsling.
Igjen, dette handler om å ta hensyn til den enkelte folkegruppes "økonomiske, sosiale og kulturelle særtrekk". På meg virker det som om du ganske enkelt ikke har forstått hva du skriver om. Det virker dessuten på meg som om du ikke er det minste interessert i innholdet i kritikken av artikkelen din. Mangel på nysgjerrighet er sjelden et godt tegn hos journalister.
Pål Hivand • for ett år siden
Folkets røst er i alle fall høylytt.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Hva om velgerne kuppet valgkampen?
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Gulat go maid mun dádjan? (Hører du hva jeg sier?)
Pål Hivand • for 2 år siden
Bures Mun.
Jeg opplever ikke at Porsanger anklager foreldre, verken før eller nå. Jeg finner ingen moralsk pekefinger i det han sier. Han konstaterer at valget gjøres av foreldrene, og at selv under fornorskningstiden var det en god del som faktisk valgte samisk for sine barn.
Når jeg på twitter sier "lær deg samisk eller hold kjeft" så er det selvsagt i overkant provoserende, men hovedpoenget mitt består: du kan velge (i dag) om du vil lære deg samisk. Å ikke ville, er helt ok. For mange vil omkostningene oppleves som for store, og man må jo ikke lære samisk. Men retten til å klage på at du ikke kan samisk står i direkte forhold til egen innsats og vilje til å lære.
Er tilbudet til samiskundervisning i Norge godt nok i dag? På ingen måte, utenfor Indre Finnmark er det i mange tilfeller en daglig kamp for foreldre som vil ha samiskundervisning for sine barn. Mange taper også denne kampen.
Hvorfor skrev jeg dette? Fordi å gjøre seg til offer for historiske omstendigheter som ikke lenger finnes, gjør at både ansvar pulveriseres og løsninger som kan avhjelpe situasjonen skyves ut i framtiden på ubestemt tid. I mellomtiden dør språket ut og avmakten vedvarer. Begge deler utarmer den samiske kulturen.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Retten til usselt liv…
Pål Hivand • for 2 år siden
Time Magazine stilte spørsmålet i 2010: Er den spanske modellen veien å få for Europa når det gjelder behandlingen av romfolket?
http://www.time.com/time/world...
Pål Hivand • for 2 år siden
Hvis du ikke har noen ferdigheter som er lært, hvis du ikke kan lese eller skrive - hva slags arbeid kan de få? Hvis du ikke snakker språket, og erfaringen din er at det går deg best dersom du holder deg unna storsamfunnet?
Jeg forsvarer selvsagt ikke store deler av denne livsstilen, men jeg forstår at mange rom-samfunn - med den erfaringen de har gjennom de siste 200 års jaging og diskriminering - velger å leve på utsiden av det etablerte samfunnet.
De opplever sjelden å få respekt for den del av sin kultur som ikke er problemtatisk. Jeg tror ikke de opplever at de har noe valg enn det livet de lever. Male et hus kan de saktens - men hvor mange engasjerer romfolk til å gjøre det? Det er en ond sirkel, både for dem og oss som samfunn. Selvsagt må det stilles krav til dem - men det påligger også oss som samfunn å respektere de deler av kulturen som rent faktisk ikke burde være et problem for oss.
Som sagt tidligere her i feltet; Spania klarer å løse disse utfordringene mye bedre enn andre land - det er med andre ord ikke umulig.
Pål Hivand • for 2 år siden
Jeg er ikke uenig i at det er utfordringer, en rekke - når det gjelder romfolket. Første bud er kanskje å respektere at de ønsker et liv som ikke er som vårt - nomadisk. Vi klarer det til dels med andre folkegrupper.
Så er det jo ikke helt sant at alle prosjekt overfor romfolket er mislykket. I Spania er opp til 80 prosent av romfolket i fast arbeid, barna får skolegang og de voksne tar utdanning. Så vi har vel litt å gå på når det gjelder å respektere dem og måten vi forsøker å integrere dem.
Så mener jeg selvsagt på ingen måte at kriminell atferd skal aksepteres. Men jeg har en ryggmargsrefleks av protest når noen forsøker å karakterisere et helt folk på bakgrunn av evt. uheldige kulturelle uttrykk og handlinger begått av enkeltpersoner.Når livsstil og kultur - og andres fordømmelse og undertrykking - gjør at dette folkeslaget i mange land lever på utsiden av det etablerte samfunnet, kan man ikke overraskes over at de forsøker å livnære seg slik de har lært og har tradisjon for.
Et folk som i stor grad er analfabeter, fattige og har hundreårig erfaring med å jages, undertrykkes og diskrimineres vil nødvendigvis ikke kunne livnære seg på samme måte som om de var "innenfor". Det er utfordringer, store utfordringer, men jeg tror de kan løses. Ikke av Norge alene, men i en europeisk sammenheng tror jeg det er mulig.
Pål Hivand • for 2 år siden
Jeg synes du svarer godt på dine egne spørsmål og illustrerer hovedpoenget i artikkelen så godt at jeg lar deg få siste ordet.
Pål Hivand • for 2 år siden
Nei. Og spørsmålet er irrelevant og det har et underliggende rasistisk premiss der du tillegger en hel folkegruppe (negative) egenskaper som skulle tilsi at de av den grunn blir behandlet som de blir, og som EU-kommisjonen mot rasisme og diskriminering dokumenterte i den rapporten de slapp i dag - og som er omtalt litt lengre ned i debattfeltet.
Har du andre ambisjoner her enn å idiotforklare meg, eller er du faktisk interessert i en samtale om temaet?
Pål Hivand • for 2 år siden
Hvis innleggene holder et minstemål av saklighet, og du kan begrunne dine standpunkter, utover rasistiske postulater, så værsågod: debattér.
Pål Hivand • for 2 år siden
Europakommisjonen for rasisme og intoleranse konkluderer i sin årlige rapport (2011) med at jøder og romfolket utgjør de folkegrupper i Europa som i størst grad utsettes for diskriminering, politisk forfølgelse og intoleranse.
"High-profile incidents in several member States have again drawn attention to the vorsening of the situation of Europe’s Roma population, which continues to face widespread discrimination, intolerance and stigmatisation, particularly in public discourse."
- Diskusjon på UT.no/hytte
Ravnastua fjellstue - Hytte - UT.no
Pål Hivand • for 2 år siden
Supert sted for skiløpere og vandrer på vei mellom Karasjok og Mollisšjok. Bra fjellhytter og god service bare en kort skitur fra Assebakte ved Karasjok. Vært gjest der flere ganger i påska, også i år. Anbefales !
- Diskusjon på NRK Sápmi
– Alle i Norge bør lære seg samisk - NRK Sápmi - NRK
Pål Hivand • for 2 år siden
Med dette som utgangspunkt, kunne vi vel saktens snakket spansk hele gjengen? Eller kinesisk?
Men så er jo språk mye mer enn å kunne bestille piña colada på originalspråket på grisefest på Gran Canaria.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Alt du vil vite om samer (men ikke våger å spørre om)
Pål Hivand • for 2 år siden
Navnet finnes i Norge, Finland, Karelen og ikke minst er Hivand et navn som forekommer i Iran, hvor det både opptrer som fornavn til gutter og et etternavn. At min identitet og egenopplevelse skulle defineres av etternavnet mitt er en nokså perifer problemstilling for meg.
Jeg er mange ting, blant annet norsk, samisk og med slekt fra Finland og Karelen. Det ene definerer meg igrunnen ikke mer enn noe annet. Jeg er Pål.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Utkast: NRK Brennpunkt «Førsteretten» – en endeløs rekke feil og unødvendig drama
Pål Hivand • for 2 år siden
Ja og nei. Sitat er det, men det blir liksom ikke rett av den grunn. Og i en film med så mye feil må man vel spørre hva hensikten med å spre denne form for opplysninger er. Egne utsagn er nå ikke alltid egne utsagn, de plasser etter oppspill og tema som det passer programskaperen.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Sametingspresidentens siste nyttårstale
Pål Hivand • for 2 år siden
Interessant hvordan du nå har spammet en rekke artikler med dine kommentarer i løpet av kort tid, og slik sett beveget deg tett opp til grensen for hva min tålmodighet rommer.
Denne kommentaren imidlertid, fjerner enhver tvil om edle hensikter. Takk for besøket. Jeg anbefaler at du benytter andre nettsteder for ditt kontaminerte tankegods for framtiden. Her har det ingen plass.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Mens nordlandet ranes en gang til
Pål Hivand • for 2 år siden
Gode spørsmål, og her er jo noen historiske faktorer også. Finnmark som terra nullus i nesten 200 år, deretter i statlig eie (statlig tyveri) er en del av bakteppet. Selskapers hovedkontor og politikken rundt det er en annen.
Noe av problemet knyttet til Finnmark og Nord-Norge er denne historiske arven som råvareleverandør og den historiske arven som gjorde at kapitalen aldri bygget seg opp gjennom århundrene slik den gjorde det i andre deler av landet.
Selv representerer jeg en holdning om at næringsutvikling må ha noen konsesjoner, som sikrer et minimum av lokale ringvirkninger.
Pål Hivand • for 2 år siden
Regionalt, lokalt. Hvasomhelst, bare man bruker den kapital man nå er iferd med å erverve seg på ytterligere verdiskapning framfor å dele den ut som nyrike, fulle sjømenn uten tanke på morgendagen. Og med det mener jeg selvsagt ingenting vondt om sjømenn generelt :)
Pål Hivand • for 2 år siden
Norges Geologiske Undersøkelser har saumfart landet og kan presentere kart over de områdene som er mest aktuelle. Så det er bare å søke og lete av hjertens lyst :)
Pål Hivand • for 2 år siden
Nei, det forveksler jeg ikke. Når man vet at store deler av Finnmark består av drivverdige mineralforekomster, finner jeg det oppsiktsvekkende at de folkevalgte i fylket mener det er viktigere å dele ut penger fra overskuddet i Finnmarkseiendommen, framfor å sikre seg lete- og driverettigheter til mineralene i den samme grunnen som de eier.
Historisk sett har Finnmark vært i en særstilling, ettersom det først i 2005 ble anerkjent noe annet enn statlig eierskap til grunnen. Dette, sammen med bergfriheten, har historisk sett gjort fylket til en råvareleverandør, hvor lite eller ingen næringsutvikling har skjedd med basis i de lokale ressursene.
Nå har man anledning, både juridisk, økonomisk og politisk, til å gjøre noe med det. Men det later ikke som om man er interessert.
Pål Hivand • for 2 år siden
Om prinsippene var like for alle, var fordelingen av ressurser nokså annerledes enn de er i dag. Sånn for ordens skyld.
Når det er sagt er det allerede flere vestlendinger i dag som har tatt olja tilbake i form av at de har investert i de virksomheter som i dag gjør sitt ytterste for å tømme sokkelen for olje. Investeringer som de fleste av de nok vil si har vært verdifulle og har bidratt til velstanden vi ser rundt omkring på Vestlandet. Tross alt, ikke all verdiskapningen der heller har kommet av utbytting og tømming av fiskefeltene nordpå.
Det jeg foreslår er ikke annet enn det vestlendingene er så kjente for og som de har gjort med slik stor suksess. Investere.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Alt du vil vite om samer (men ikke våger spørre om)
Pål Hivand • for 2 år siden
Det har, verken i historisk eller moderne tid, vært et utbredt samisk krav å ha en egen stat. Man finner nok en og annen som mener det er riktig, men i all hovedsak er samene ikke tilhengere av å etablere en egen samisk stat.
Sånn sett kan man se på samepolitikken både i Norge, Sverige, Finland og Russland som et forsøk på å videreutvikle den samiske "nasjon" (ett folk) som en slags internasjonal nyskapning; en folkelig nasjon på tvers av etablerte nasjonalstater som ikke forutsetter en tradisjonell stat.
- Diskusjon på NRK Sápmi
Samer er et «mongoloid nomadefolk» - NRK Sápmi - NRK
Pål Hivand • for 2 år siden
Liisa, det er i regelen svært uvanlig i disse tider å referere til folkeraser og fysiologiske trekk i allmenne oppslagsverk, hvis det ikke er biologi eller andre naturvitenskapelige verk det er snakk om.
Det som kjennetegner en same er vel ikke først og fremst de fysiologiske trekk eller den rasemessige tilknytning til mongolske foleslag?
I dette tilfellet brukes sågar begrepet "monogoloid" som over årene har fått et litt annet meningsinnhold på norsk.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Samekulturen er et produkt av soppvekst, ifølge lærebok
Pål Hivand • for 2 år siden
Jeg mener på ingen måte at boken inneholder rasisme, jeg forstår utmerket godt hva forfatterne forsøker å gjøre - å koble biologi med samfunn og kultur. Men det jeg gjør i artikkelen, er å si noe om de herskende syn og holdninger forfatternes budskap sendes ut i.
Det er ganske enkelt en så forenklet kobling forfatterne gjør at den blir meningsløs og fordummende. Og det må jeg få lov til å mene. Og den blir farlig når den sendes ut i et samfunn som i økende grad preges av hets og diskriminering mot samer og andre minoriteter.
Forfatterne står i overhengende fare for å bli nyttige idioter for krefter de på ingen måte representerer selv.
Pål Hivand • for 2 år siden
Disse tingene henger jo ofte sammen. Her forsøker jo lærebokforfatterne å lage denne sammenhengen, men på den enklest tenkelige måten etter min mening. Så enkelt at det blir fordummende.
Pål Hivand • for 2 år siden
Det står du fritt til å mene. Men uansett hvor mye jeg resonnerer om den saken, så forblir jeg uenig. Tildels veldig.
Pål Hivand • for 2 år siden
Takk for det Tina!
Pål Hivand • for 2 år siden
Det er jeg helt enig i. Jeg må ikke forstås dithen at jeg er imot genetisk forskning når det gjelder historisk forskning eller sykdomsbekjempelse eller andre legitime forhold. Men når den samme filosofi til å nedvurdere mennesker eller grupper, da mener jeg den er illegitim.
Pål Hivand • for 2 år siden
Reindriftskulturen består vel strengt tatt også av flere biologiske og vesentlig kulturelle faktorer enn bare sopp.
Pål Hivand • for 2 år siden
Jeg tror på ingen måte det er vondt ment, de fleste overtramp er sjelden det. Uten at jeg nødvendigvis synes det gjør saken så mye bedre. Her er det snakk om en målgruppe (elevene) som vi vet ikke har allverdens forkunnskaper om den kulturen som omtales. Når overbeite er et sentralt poeng, og når man reduserer en kultur til et spørsmål om sopp og alger, synes jeg dessuten at læreren framstår som like kunnskapsløse som de fleste av elevene er i dette spørsmålet.
Men jeg forstår selvsagt at poenget var å si noe om den grunnleggende biologiens betydning for samfunnet mer generelt. Jeg synes bare ikke det var spesielt vellykket.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Sametingspresidentens siste nyttårstale
Pål Hivand • for 2 år siden
Samisk genetikk er interessant. Den kan fortelle oss mye interessant, både i forhold til historie, folkevandringer, medisinsk utvikling og på en rekke andre områder. Og personlig er jeg altså tilhenger av mest mulig forskning som kan utdype fortellingen om jordens befolkning, inkludert samene.
Men det Jonny gjør her er å redusere en kultur og et folk til et spørsmål om genetiske prosentandeler og argumentere med vulgære oppfatninger om rasebaserte fysiologiske trekk hos samer. Det er ikke akseptabelt, det er ganske enkelt rasistisk.For øvrig er min kritikk av Jonny på ingen måte et forsvar for eventuelle andre som driver denne type argumentasjon basert på genetiske stereotypier, enten de er samer eller ikke-samer. Det var ikke "den kjente samiske historiker og nettdebattant Jan Hansen" som var tema for dette innlegget. Hvem nå han er.
Pål Hivand • for 2 år siden
Du har rett og tar feil på samme tid. Olli ga uttrykk for en skepsis til forskning på DNA og genforskning på et grunnlag jeg er uenig i. Samtidig er utfordringen knyttet til internasjonal genforskning at forholdsvis uskyldig og historisk fundamentert genforskning ofte selger sine grunnlagsdata til kommersielle selskaper som bruker genmaterialet til patentering av medisiner, behandlingsmetoder ol. som "eierne" av genmaterialet ikke råder over.
Jeg leser Kirkenes-erklæringen slik at de som er utgangspunktet for genmaterialet også har (i alle fall delvis) eiendomsrett til eventuelle kommersielle, kulturelle eller historiske verdier som er resultatet av forskningen. Forenklet: dersom det er penger å tjene på samisk genmateriale, så skal altså det folket som er utgangspunktet for resultatene også ha en del av gevinsten, ikke bare det kommersielle selskapet som fikk patentet.
Med retten til å forvalte genmaterialet menes at samene skal ha anledning til å være informert om hva DNA fra samer brukes til og til å kunne være med og avgjøre når slik forskning skal tillates.
Genforskning og forretningsutvikling på basis av DNA er en global og gigantisk voksende industri. Det er naivt å se på dette spørsmålet som et rent filantropisk eller historisk anliggende. Det er enorme økonomiske interesser involvert, og det er sånn sett ikke urimelig av et lite, margenalisert folk å ønske en viss kontroll og innflytelse over sitt eget arvemateriale.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Året 2011 på bloggen – kavalkade
Pål Hivand • for 2 år siden
Hyggelig å høre Trine, og at du deltar i samtalen gjør det enda bedre. Takk, og godt nyttår.
- Diskusjon på Stavanger Aftenblad
Ungarn tar farvel med demokratiet
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Alt du vil vite om samer (men ikke våger å spørre om)
Pål Hivand • for 2 år siden
Hjertelig takk, Anna. Jeg skal forsøke å gjøre meg fortjent til godordene i fortsettelsen også. Ha en fin jul.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Språk og makt – diskriminering i Sápmi
Pål Hivand • for 2 år siden
Hva Magga står for er nettopp ikke hans sak, det er hele Sápmis sak så lenge han intervjues som ekspertkommentator på området. Hva Magga sier bærer et stykke lenger enn til hans kjøkkenkrok, og det har da også hensikten med dagens artikkel - å gå i møte med de meninger han ga uttrykk for.
Men merkelig nok så omfavnes han av svært mange, som velger å anta at ettersom jeg kritiserer Maggas syn så er jeg også en talsmann for mindre fokus på samisk språk. Og det er en snedig form for hersketeknikk.
Pål Hivand • for 2 år siden
Men da er vi jo enige da, jeg forstår ikke hvorfor du ikke sa det med en gang :)
Pål Hivand • for 2 år siden
Nope, du avsporet debatten ved å hevde at mitt syn på saken vil lede til et Sametinget uten samisktalende og det samiske språkets død. Det er selvsagt en form for dommedagsretorikk som ikke har relevans for den virkeligheten vi står overfor. Det er selvsagt mulig for det samiske samfunnet å sikre et bedre livsgrunnlag for samisk språk, selv om altså presidenten ikke snakker språket.
Jo, jeg er selvsagt ikke uenig i at sametingspresidenten godt kan lære seg samisk og at det ville være et flott signal om han faktisk gjorde det. Men nå tok jeg altså utgangspunkt i dette kravet da, som Magga formulerte. Jeg mener det finnes mange andre krav til en sametingspresident, som for andre vil være viktigere enn språket. Språket er etter mitt skjønn ingen automatisk legitim og "hellig" sak, når vi står overfor et velgergrunnlag der brorparten faktisk ikke snakker det språket som det er så nødvendig at presidenten behersker.
Ellers deler jeg jo selvsagt ditt mål om samisk språk, på alle områder. Jeg vil fram til at dette er en symbolsak, og det bør forbli en symbolsak. Så kan man altså stemme på de man mener innehar den rette politikk på området. Men å koble dette til politiske rettigheter blir umusikalsk.
Pål Hivand • for 2 år siden
Dette er problemstillinger flertallet av norske samer forholder seg til hver eneste dag, Arne - ved at de ikke uten videre kan følge samisktalende representanters innlegg på Sametinget eller den løpende samepolitiske debatten på NRK Sápmi. Det du sier er at det er en pris norsktalende samer uten videre må leve med. Først når samisktalende er i samme situasjon blir problemstillingen uløselig problematisk?
Hva slags kommunikasjonsform den finske og norske presidenten må etablere, anser jeg i høyeste grad som et praktisk problem de selv får finne en løsning på.
Men dersom vi nå skal følge Maggas logikk til sitt ytterste, vil det jo være en mulighet å formelt legge restriksjoner på norsktalende samers anledning til å delta i valg og det samiske demokratiet. Da slipper man disse problemstillingene.
Pål Hivand • for 2 år siden
Jeg synes også de skal bry seg om det samiske språket, og ser selvsagt at en samiskspråklig president er en viktig symbolsak. Men det er også det det er, symbolsak. Hvis det samiske språkets framtid først og fremst står og faller på presidentens morsmål, er jeg redd vi alle allerede deltar i det samiske språkets gravferd.
Personlig er jeg mer opptatt av at samisk på skolen skal fungere, at det faktisk finnes lærebøker og reell likeverd mellom samisktalende og norsktalende barn i skoleverket gjennomføres. At de samiske kommunene (som feks Karasjok) faktisk prioriterer kvalitet i den samiske skolen - og ikke bare slår seg til ro med at "er den samisk så er den god nok".
Jeg er opptatt av at dersom vi brukte alle midlene som i dag går til oversettelse av sakspapirer i det offentlige (Sametinget og kommunene), språkseminarer og annet dill - og faktisk satte inn støtet på å lære ungene samisk og sikre kvalitet i den samiske skolen, så tror jeg faktisk dette betyr mye mer enn om sametingspresidenten snakker samisk.
Men det er ikke nødvendigvis mellom sametingspresidentens språk og det jeg mener bør prioriteres. Jeg er bare mindre opptatt av symbolpolitikk. Og jeg registrerer at mange av de som nå engasjerer seg i debatten om sametingspresidentens språk, ikke er riktig så aktive og engasjerte når det kommer til å prioritere språktiltak som dokumentert virker.
Pål Hivand • for 2 år siden
Jeg synes faktisk at folk med lærevansker eller andre faktiske funksjonsutfordringer også skal ha anledning til å engasjere seg politisk og ha muligheten til å drømme om å faktisk kunne endre verden. I så måte synes jeg ikke at lærevansker er ekskluderende, ei heller ikke for en sametingspresident.
Pål Hivand • for 2 år siden
Jeg er enig i at en samisktalende president er å foretrekke, når kandidatene ellers er kvalifiserte (har en politikk som en støtter). Men jeg er svært uenig i at språk er et avgjørende kriterium.
For norsktalende samer vil (naturlig nok) kanskje ikke krav om en samisktalende president stå øverst på lista over prioriteringer. Mitt poeng er dette: dette er ikke et moralsk spørsmål (slik enkelte vil ha det til) men et politisk spørsmål. For andre (enn de som er mest opptatt av språk) vil andre faktorer være avgjørende.
Når et slikt krav kombineres med politiske rettigheter, slik jeg opplever at Magga og du Arne argumenterer, så får det en rekke tilleggs-problemstillinger som går på det rent demokratiske og prinsipielle. Dersom Sametingets legitimitet og legalitet står og faller på språket alene, er vi allerede ute og kjører.
Men det er atskillig flere problemstillinger i kommentaren som jeg synes hører sammen med sametingspresidentens språk, som du ikke berører Arne.
Pål Hivand • for 2 år siden
Veldig enig i dette Gunnar, og godt eksempel. Takk for at du delte lenken.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Alt du vil vite om samer (men ikke våger å spørre om)
Pål Hivand • for 2 år siden
Takk for hyggelige ord Mona. Du er inne på to spennende tema når du snakker om den tause majoriteten blant samene - og det kulturelle aspektet ved at "ingen kan eie jorden".
Jeg synes nok at reindriften får litt for mye pepper generelt. Ikke fordi jeg nødvendigvis er enig i alt dens representanter foretar seg, men jeg syns de ofte er flinke til å kjempe for sine saker. Der har fastboende og sjøsamer litt å lære for å få fram sine syn og interesser.
Delta aktivt i kommentarfeltet her i alle fall, så får du gitt litt uttrykk for dine meninger i alle fall. Takk for at du tok deg tid til å kommentere.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Utkast: NRK Brennpunkt «Førsteretten» – en endeløs rekke feil og unødvendig drama
Pål Hivand • for 2 år siden
Framfor å spekulere, hvilke rettigheter til jakt, fiske og bærplukking er det du ikke har som du mener samer har. Hva slags pay back snakker du om?
Pål Hivand • for 2 år siden
Takk for kommentaren Anne Julie. Du har helt rett og jeg har helt feil. Med hjemmespråk menes faktisk det språk man snakket under oppveksten, slik formulert av det første samerettsutvalget i lovforarbeidene.
Selle-utvalget foreslo tidligere å presisere dette kriteriet, men forslaget ble ikke fulgt av regjeringen.
Mitt argument svekkes betydelig av dette faktum, men jeg vil allikevel fastholde at et språklig kriterium er et kulturelt aspekt og ikke blod. Man fødes ikke med det ene eller det andre språket.
Det betyr at man kan lære seg samisk og sikre sine etterkommere anledning til å stå i samemanntallet., og sånn sett er mulig for foreldre å medvirke til at deres barn kan få stemmerett.
Pål Hivand • for 2 år siden
Det finnes ikke en endelig eller offisiell definisjon av urfolk fra FNs side, men på den andre siden finnes det heller ingen klar, endelig eller offisiell definisjon av begrepet "folk". Det forhindrer imidlertid ikke at folk finnes - ei heller forhindrer det FN i å ha en erklæring om urfolks rettigheter eller en erklæring om sivile og politiske rettigheter (folk).
ILO-konvensjon 169 har en nokså tydelig definisjon av "urfolk", og den er nokså nær FNs "working definition" av det samme begrepet.
Pål Hivand • for 2 år siden
Hvor interessant dette temaet enn er, så har det lite med artikkelens tema å gjøre, så jeg foreslår at du holder deg til det.
Pål Hivand • for 2 år siden
Du kan lese mer om det på Wikipedia, eller på Store Norske Leksikon. Mye god og grunnleggende kunnskap tilgjengelig og alldeles gratis for den som er interessert.
Pål Hivand • for 2 år siden
Fortell meg nå, på hvilket vis er du diskriminert? Da er det litt enklere å forholde seg til saken.
Pål Hivand • for 2 år siden
Etnisitet og nasjonalitet er to nokså ulike enheter, Ole Martin. Av alle de folk du nevner her, har alle unntatt samene et eget hjemland/opprinnelsesland som ivaretar kulturen. Samer ikke så, og definerer derfor sin nasjonalitet på annet vis.
Hvordan man selv definerer seg har da i høyeste grad med hvem man faktisk er?
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Sjøsamisk makt – og avmakt
Pål Hivand • for 2 år siden
Det var langt Ulf, men jeg vil nå allikevel kommentere noen av de påstander og betraktninger du kommer med.
Ingen i Finnmark, verken samer eller andre, har "eksklusive rettigheter" til land og vann, slik du skriver. Under Finnmarksloven, som regulerer dette, er vi alle like. Samene som folk har fått anledning til en samforvaltning av vår felles grunn i fylket, gjennom oppnevnelse av 3 medlemmer til Finnmarkseiendommen. Det er den eneste form for "eksklusive rettigheter" samer har i denne saken. Når det gjelder hyttetomter, vedteiger, bærplukking og annet er vi alle like.
Hva gjelder de "demokratiske spillereglene" du snakker om, så er det uklart for meg hva du mener. Men de fleste som bruker det begrepet mener vanligvis avvikling av Sametinget og bortfall av samisk medbestemmelse i Finnmarkseiendommen. Da er vi tilbake til start, da flertallet til enhver tid dikterte rammebetingelsene for samisk kultur, uten at samer noen gang hadde anledning til å påvirke sin egen utvikling.
Så spørsmålet er: anerkjenner man samene som ett folk som er beskyttet av folkeretten som urfolk, så må man da også anerkjenne at det må gjøres grep for å sikre at retten til selv- og medbestemmelse er praktisk gjennomførbar innenfor det norske demokratiet.
Jeg aner en holdning om at "alt var bedre før" hos deg, før da samene holdt munn og visste sin plass - som regel nederst på den sosiale, kulturelle og politiske rangstigen. Det er for mange nokså smertefullt å se at samene, som for noen tiår siden var pariakasten, nå faktisk er med og bestemmer. Ikke alene, men sammen med de øvrige folkegruppene i fylket. Nordmenn er sikret sin kultur gjennom nasjonalstatens omsorg for norsk kultur.
Samene har ingen slik stat som ivaretar samisk kultur, den må til enhver tid sikres innenfor rammene av de landene samene bor i - og er minoriteter i.
Er du same? Det kan bare du avgjøre. Men det er ikke slik lenger som da jeg vokste opp i gatene i Kirkenes, at man enten måtte være det ene eller det andre. I dag kan vi være begge deler - eller mer. Man går ikke i stykker av det.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Alt du vil vite om samer (men ikke våger spørre om)
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Sjøsamisk makt – og avmakt
Pål Hivand • for 2 år siden
Jeg tror det var en god analyse, Fred.
Pål Hivand • for 2 år siden
Litt upresist kanskje å hevde at det som nylig skjedde i Tromsø var et sjøsamisk opprør, men jeg er usikker om bysamisk opprør er noe bedre. Det er grenser for hvor mange typer samer vi trenger ord for. Nok om det. Hovedpoenget med analysen var grasrot-aspektet, ikke typebetegnelsen på hva slags samer det var som stod bak.
Sjøsamene har historisk sett heller ikke orientert seg mot Oslo og sentralmakten, som sjøsamer. Som (hovedsaklig norsk) medlem av Senterpartiet og og Arbeiderpartiet - men saken har sjelden vært "sjøsamisk" i noen særlig grad.
Når det gjelder tilliten til Sametinget fra reindriftssamisk og sjøsamisk hold, er det én vesentlig, og etter mitt skjønn avgjørende, forskjell: organisering. Reindriften har i snart 100 år kjempet for sine rettigheter gjennom NRL og disse rettighetene var i stor grad etablert før etableringen av Sametinget. Reindriften har i alle år hatt en god politisk kontakt med norske myndigheter. Det har ikke sjøsamene, verken før eller etter etableringen av Sametinget.
Jeg forstår godt, isolert sett, reindriftens problemer med å endre ett politisk system som som for deres sak har fungert så godt.
Så er jeg enig med deg, Bård, i at uviljen mot Sametinget fra sjøsamisk hold er "begrunnet skepsis" - jeg mente ikke å antyde annet, derfor referansen til fornorskningspolitikken.
Jeg vil allikevel hevde at de siste 10-15 år så har den sterkeste motstanden mot den samerettslige utviklingen vært å finne å kysten. Av helt naturlige årsaker selvsagt, historien tatt i betraktning. Den gryende skepsis du finner på innlandet, mener jeg i hovedsak skyldes av Sametinget ikke helt har innfridd forventningene til de som først satte sin lit til parlamentet.
Men det er litt av et paradoks at forventningene til Sametinget ser ut til å stige på kysten, mens forventningene tilsynelatende daler i det "samiske kjerneområdet".
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Olav Gunnar Ballos samiske konspirasjoner II
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Alt du vil vite om samer (men ikke våger spørre om)
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Norske terrorister er sinnsyke?
Pål Hivand • for 2 år siden
Hurra Baluba:) Mye tyder på at jeg ikke kunne formulert meningene mine bedre enn dette :) så takk for at du i alle fall forstod hva jeg forsøkte å formulere. Nettopp - hvorfor er dette annerledes?
Pål Hivand • for 2 år siden
Det er korrekt, det er svært skråsikkert konstatert, og dessuten feil. Frp har ved ett tilfelle som jeg kjenner tatt avstand sin innvandringspolitiske talsmann Øystein Hedstrøm.
Men altså ikke når Frps stortingsrepresentant Jan Henrik Fredriksen hevdet å ha avdekket hemmelige planer om samisk maktovertakelse i nord - eller når innvandringspolitisk talsmann Per Willy Amundsen påstod at lav arbeidsdeltakelse skyldtes religionen islam eller når den samme hevdet at norsk urfolkspolitikk var en raseskillepolitikk satt i scene av beregnende samepolitikere og uvitende rikspolitikere sørfra. For å bruke noen ferske eksempler.
Så det jeg burde skrevet var;"Når Frp-tillitsvalgte har kommet med sine regelmessige utspill som har vært over grensen av det anstendige om etniske befolkningsgrupper, har vedkommende bare svært unntaksvis blitt kritisert av parti og partiledelse."
Selv ikke Andersen og Tybring-Gjeddes hårreisende "Drømmen om Disneyland" ble påtalt.
Pål Hivand • for 2 år siden
Og dermed skulle altså et av hovedpoengene i artikkelen være tilstrekkelig bevist. Det er bare i dette underlige partiet man kan få seg til å uttale de merkeligste ting til samtlige medier om sine medmennesker, og deretter hevde at man ikke har sagt det.
Man tar ikke avstand fra det. Men man hevder at man ikke har sagt det, og så allikevel står det å lese i alle landets aviser. Fiffig realitetsorientering.
Pål Hivand • for 2 år siden
La meg heller si det slik; dersom du selv ikke har registrert Frp-uttalelser fra ledende folkevalgte som er generelle og stigmatiserende karakteristikker av folkegrupper, etnisiteter eller religioner, så er jeg redd en håndfull eksempler fra min hånd gjør liten forskjell.
Jeg synes Øyvind Strømmen gjør det rimelig klart hvordan Frps retorikk rundt disse temaene overforenkler utfordringene knyttet til innvandring og andre kulturer, og derfor ender opp med å stigmatisere framfor å bidra til et bedre og mer velfungerende flerkulturelt samfunn.
Selv sosialdemokrater som jeg ser store utfordringer knyttet til det flerkulturelle samfunnet, men denne tendensen til "de" og "oss" gjør oss generelt blinde for de problemer som skapes som følge av norsk kultur og arbeidsliv (rasisme finnes) og norsk asyl- og innvandringspolitikk. Når vi i praksis bare tar inn (flyktninger) de mest ressurssvake og holder fast på stopp for arbeidsinnvandring, kan vi ikke godt skylde på at de ressurssvake og minst tilpassningsdyktige faktisk også er det: ressurssvake og minst tilpassningsdyktige.
Personlig synes jeg denne tak kaka, hvor daværende innvandringspolitisk talsmann Amundsen ser innvandrere som demokratiets, ytringsfrihetens og åpenhetens banemenn.
Pål Hivand • for 2 år siden
Mange er det ikke, men det er altså litt mer enn en. Lars Gule ble i 1977 arrestert for å delta i planlegging av en terroraksjon i midtøsten,. Samme år ble Oktober bokhandel i Tromsø sprengt av en høyreekstrem. I 1979 kastet Petter Kristian Kyvik en bombe mot 1. mai tog i Oslo. Blitzhuset i Oslo er ved flere tilfeller bombet av nazister. I 1985 ble en moské i Oslo bombet av representanter fra Nasjonalt Folkeparti. Sist er attentat rettet mot den jødiske synagogen i Oslo. Norge har dessuten ulovlig overvåket venstreradikale, avdekket av Lund-kommisjonen. Så har vi altså den venstreradikale bevegelsen AKP(ml), som lenge åpnet for en væpnet revolusjon.
Overvåking må sees på som en slags statsterrorisme som hadde til formål å avskrekke visse typer politisk aktivitet. AKPs holdning må vel i ettertid sees på en klar trussel om terror. Et tidligere AKP-medlemskap sees feks ikke på som diskvalifiserende i dette landet, snarere tvert imot. Tidligere AKP-medlemmer sitter i rikt monn i betrodde stillinger i offentlig og privat næringsliv i dag.
Så jeg mener det er god grunn til å hevde at vi ser på norske terrorister som avvikere (fra høyresiden), mens vi tenderer mot å forklare terrorister fra andre etniske grupper som typiske for sin kultur, religion og etnisitet.
Pål Hivand • for 2 år siden
Jo, dersom det var et regnestykke så ville det være tynt. Men tar vi den siste tids fokus på etnisitet rundt voldtekter og andre liknende debatter, forsøker jeg å belyse en norsk tendens til å definere egenskaper knyttet til etnisitet, enten det er snakk om terrorister, voldtekstforbrytere eller andre ikke-ønskelige handlinger.
Når det er nordmenn som voldtar eller sprenger folk i luften gir vi sjelden skylden på kristendommen, den norske etnisiteten eller den norske kulturen. Norske forbrytere er avvik fra det norske. Så rause er vi sjelden med representanter for andre etniske grupper. Det var hovedpoenget, og det aner meg (basert på flere kommentarer her) at jeg ikke var tydelig nok på det.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Norske terrorister er sinnsyke?
Pål Hivand • for 2 år siden
Så flott og berikende for oss andre at du allikevel tok deg tid til å fortelle om din egen manglende kompetanse på området. Takk for det.
Pål Hivand • for 2 år siden
Hat-ideologi fra en islamofil multikulturell fanatiker? Finn deg en annen arena, Kjell Arne.
Pål Hivand • for 2 år siden
Ok. Da sier vi det.
Pål Hivand • for 2 år siden
Jeg redigerte teksten litt, så den ble lettere å lese.
Pål Hivand • for 2 år siden
Ja, for antallet norske terrorister var selve hovedpoenget, synes du? Ikke debatten om den norske terroristen? Vel, vel.
Pål Hivand • for 2 år siden
Jeg er jo ikke uenig i at mannen er psyk, det er da heller ikke poenget. Poenget er at vi tenderer mot å måle terrorister med et annet etnisk opphav etter en annen standard enn det vi måler våre egne etter.
Det kan vel hende at en og annen islamistisk terrorist har en skrue løs eller en psykiatrisk lidelse som foranlediger valget om å sprenge seg selv og andre mennesker i luften? Men vi leter ikke etter en slik forklaringsmodell når det kommer til islamister, gjør vi vel?
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Alt du vil vite om samer (men ikke våger spørre om)
Pål Hivand • for 2 år siden
Det som tilsvarer FEFO i Troms, er Statskog - som disponerer statens grunn i fylket. Troms, og fylkene sør for Troms, skiller seg vesentlig ut fra Finnmark på den måten at de domineres av privat eid utmark og grunn. I motsetning til Finnmark altså, hvor 96 prosent av grunnen i sin tid var "statens" - og som ble overført FEFO som et resultat av Finnmarksloven.
Statsskog har, såvidt meg bekjent, intet regionalt, demokratisk organ for forvaltning av grunnen i Troms i dag, men gjøres av Statskog som grunneier. Men i forbindelse med Samerettsutvalget II, foreslås det nye ordninger for Troms og fylkene sørover.
For Troms er det foreslått et Hålogalandallmenningen, et FEFO-liknende regionalt organ som eget rettssubjekt - eller et "nytt" Statskog som oppretter et regionalt styre med representasjon fra lokalt hold, oppnevnt av fylket, Sametinget og andre.
Du finner en kort innføring i dette utredningsarbeidet her.
Håper du ble klokere ;)
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Følelsen av å være hatet…
Pål Hivand • for 2 år siden
Joda, folk blir sure stadig vekk for at vi snakker samisk. Det er ikke så lenge siden det var offisiell politikk i landet at samer ikke skulle snakke samisk, og aller minst lære det.
Samisk er samers morsmål, og det er derfor et legitimt krav at de får lære dette på skolen - akkurat som du forventer at dine barn får lære norsk på skolen.
Pål Hivand • for 2 år siden
Det er ingen som ønsker seg rene etniske samiske skoler. Og, samer er et av de statskonstituerende folk i Norge, til forskjell fra tyskere, engelske og franske som har egne stater som ivaretar de kulturelle aspektene ved disse folkeslagene. Noen slik stat har ikke samer - og ønsker heller ikke - og er derfor avhengig av at en ivaretakelse av samisk kultur skjer innenfor rammene av nasjonalstaten Norge.
Pål Hivand • for 2 år siden
Du må snakke samisk, eller minst en av dine foreldre, besteforeldre eller oldeforeldre må ha snakket samisk samisk som hjemmespråk, OG du må oppfatte deg som same. Da oppfyller du kriteriet for å registrere deg i stemmemanntallet for samer. Definisjonen brukes også som en folkelig definisjon av "hvem som er same".
Og Charles, forsøk å hold en respektfull tone overfor de du debatterer med.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Følelsen av å være hatet…
Pål Hivand • for 2 år siden
Ingen av delene. Urfolk er en folkegruppe som bebodde et område da grensene til dagens stater ble trukket, som hadde en distinkt kultur som skiller seg fra majoritetskulturen og som er en minoritet innenfor statsgrensene.
Pål Hivand • for 2 år siden
Interessant historieoppsummering. Hvilke spesielle rettigheter er du mener at "noen har" Charles?
Pål Hivand • for 2 år siden
Hellesvik, du er etter denne kommentaren forhindret fra å kommentere på bloggen. Ikke for dine meninger, men fordi du insisterer på å spamme kommentarfeltet med kopier av allerede publiserte kommentarer, både fra dette og andre nettsteder.
Jeg konkluderer derfor med at du ikke er interessert i debatten her på bloggen, men kun ser på den som nok en talerstol for dine monologer.
Du er advart mot tilsvarende forhold tidligere.
Mvh Pål H
Pål Hivand • for 2 år siden
Jeg er enig i alt du skriver. Men jeg fastholder deler av den eiendomsretten staten (nå FEFO) har, er et resultat av tidligere tiders mangel på anerkjennelse av enkeltpersoners og gruppers rett til eiendom.
Men når det er sagt, så er ikke Finnmarkskommisjonens oppgave å tilbakestille rettsforholdene til et gitt tidspunkt i historien, men å identifisere og anerkjenne eiendomsrettigheter som eksisterer i dag - sett fra dagens virkelighet. Det innebærer at kommisjonen må ta hensyn til den eksisterende kulturen knyttet til naturbruk - som du beskriver godt. Kommisjonen må ta hensyn til mangfoldet i fylket, bosettingsmønster, naturbruk, industri og næring og en rekke andre forhold.
Det er med andre ord ikke tilstrekkelig å hevde og dokumentere historisk bruk, det må dokumenteres nærmest eksklusiv bruk fram til i dag - og med betydning for utkomme. I en slik vurdering vil jeg forutsette at kravene om eiendomsrett til Stjernøya og hele Nesseby kommune vil falle gjennom.
Jeg har, som du skjønner, i det hele tatt en betydelig mindre apokalyptisk tilnærming til kommisjonens arbeid, enn det mange av kritikerne av denne prosessen har. Om det ut av denne prosessen skulle bli enkelte mindre områder i Finnmark som er eid av private, så føler jeg meg nokså sikker på at vi overlever det med små praktiske omstillinger.
Vi snakker om et fylke som er på størrelse med Danmarks landareal. Privat eiendomsrett forandrer ikke på allemannsretten, som gir enhver anledning til fri ferdsel i utmark.
Pål Hivand • for 2 år siden
Innlegget er flyttet til riktig tråd.
Pål Hivand • for 2 år siden
Jeg er så enig, Alvin, så enig. Vi kunne ikke vært mer enig. Hvilken fryd det hadde vært om vi kunne, i fellesskap, eie og forvalte land og vann i Finnmark. Bortsett fra en liten ting; påstanden din om at "mesteparten av land og vann er statens eiendom".
Enn om det ikke er slik? Enn om "statens eiendom" er resultatet av et regelrett ran, fra mennesker som av ulike årsaker har rett til eiendoms- eller bruksrett som av norsk rett ikke er anerkjent? Spiller ingen rolle om det er samer eller nordmenn - hva om noen faktisk har rett til eiendom etter de rettsregler vi vanligvis bekjenner oss til i Norge?
Du maler fram fanden på veggen ved å vise til reindriftens krav, men kravet er da på ingen måte anerkjent. Det er det Finnmarkskommisjonen skal ta stilling til, og da er det flere forhold som skal tas hensyn til enn om "reinflokker beiter der sommerstid". Og vi er oppfordret til å fremme krav, dersom vi mener å ha et krav på eiendomsrett. Men det betyr på ingen måte at de som krever, får!
Det du omtaler som "private eiendomsbaroner" i sør er det vi andre kaller grunneiere. Det fungerer uten videre problemer i 90 prosent av Norge. Noen av dem har, i sin tid, riktignok betalt for grunnen. Men mange har, historisk sett, opparbeidet seg eiendomsrett og fått det, gjennom historisk bruk av arealene. Men samer og finner hadde inntil 1965 ikke anledning til å eie land i Finnmark - nettopp fordi de var finner (kvener) og samer. En rasistisk lov forbød samer og kvener å eie eiendom i Norge. De hadde inntil 1965 ikke anledning til å opparbeide seg rett til eiendom i Finnmark. Jeg er født i 1967, det er ikke så forferdelig lang tid siden.
Det du kjemper for er en offentlig allmenning, forvaltet av befolkningen i fylket - uavhengig om (deler av) denne allmenning er tyvegods fra tidligere tiders tyveri fra samer og kvener som hadde eid eiendommene sine hadde det ikke vært for statens tyveri. Du er kommunist Alvin Vaséli, og det er absolutt legitimt. Jeg har faktisk respekt for politiske oppfatninger jeg ikke deler.
Men det som ikke er legitimt Vaséli, er å framstille denne saken som om det handler om eksklusive samiske rettigheter, mens det i realiteten handler om befolkningen i Finnmarks anledning til å bli behandlet etter de samme rettsregler som resten av landet er - i forhold til eiendomsrett.
Du er imot enhver privat eiendomsrett, du mener ganske enkelt at alt skulle eies av staten, som den kommunist du er. Du mener det er greit at staten nasjonaliserer eiendom, og krever eiendomsretten "i folkets navn". OK, greit nok. Men at du forsøker å gi samer skylden for det som skjer i Finnmark er uanstendig. At du forsøker å skjule det faktum at du er imot ALL privat eiendomsrett er uanstendig.Du er imot all privat eiendomsrett, enten den representeres av samer eller nordmenn. Det unnlater du å fortelle, og skyver samer foran deg for å skape et inntrykk av at dette bare handler om samiske rettigheter.
Men det gjør det jo ikke, Alvin?
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Norske terrorister er sinnsyke?
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Alt du vil vite om samer (men ikke våger spørre om)
Pål Hivand • for 2 år siden
Noen eksakte tall om hvor stor den samiske folkegruppen er, finnes ikke. Det skyldes to forhold: fornorskningspolitikken og folketellingene.
Fornorskningspolitikken var et insitament for samer til å oppgi norsk etnisitet, ettersom det ga anledning til å eie jord. Jordsalgloven inneholdt fram til 1965 bestemmelser om at samer ikke kunne eie jord. Folketellingene fra 1930 og framover registrerte ikke alltid etnisitet på samer, og var ikke alltid landsdekkende.
Samisk institutt anslo i 2008 antall samer til mellom 60.000-100.000 personer til sammen i Norge, Sverige, Finland og Russland. Men alt dette vanskeliggjøres av at det ikke finnes en endelig og offisiell definisjon av "hvem som er same".
Jeg kjenner ingen samepolitiske partier eller organisasjoner som har egen samisk stat som mål. Med det lille antallet samer, og den spredte bosettingen ville dette neppe vært gjennomførbart eller ønskelig.
I enkelte områder er tettheten av rein større enn det beitene tåler. Pga press på beitene er det store konflikter mellom utøverne om beiter. Det har medført til inngjerding av store områder, som gjør at reinen i noen områder tråkker ned beitene.
Eneste løsning er å redusere antall utøvere i reindriften, slik at de som blir igjen har anledning til anstendig utkomme - samtidig som antall rein må tilpasses beitegrunnlaget.
Pål Hivand • for 2 år siden
Samers selvbestemmelse ble etablert ved opprettelsen av Sametinget, allerede i 1987. Siden har innholdet i begrepet utviklet seg i tråd med norsk politikks utvikling og i tråd med folkeretten.
Heller ikke denne ene gangen maktet du å unnlate å lansere en ny konspirasjonsteori: forfalskning av internasjonale konvensjoner.
Det var nok en samisk oversetter, tror du ikke?
Pål Hivand • for 2 år siden
Du er meg en fin en, Hellesvik. Det hjelper ikke å resirkulere gamle innlegg som nye. Du glemte å redegjøre for resten av teksten i ILOs håndbok, der det faktisk står:
"Det er utenfor vårt kompetanseområde å tolke det politiske konseptet om selvbestemmelse. Konvensjon nr. 169 pålegger likevel ingen begrensninger på retten til selvbestemmelse. Den er i tråd med hvilke som helst av internasjonale instrumenter som kan tenkes å etablere eller definere en slik rettighet. [2]
I FNs erklæring om urfolks rettigheter, heter det:
"De forente nasjoners pakt, den internasjonale konvensjon om økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter, den internasjonale konvensjon om sivile og politiske rettigheter samt erklæringen og handlingsplanen fra Wien stadfester at det er av avgjørende betydning at alle folk har rett til selvbestemmelse; i kraft av denne rett bestemmer de fritt sin politiske stilling og fremmer fritt sin egen økonomiske, sosiale og kulturelle utvikling,
(...)ikke noe i denne erklæring kan benyttes til å nekte et folk retten til selvbestemmelse når denne rett praktiseres i samsvar med folkeretten,FNs erklæring om urfolks rettigheter"
Jeg fryker det er Hellesvik som i vrang vilje sprer EDLs kontaminerte og høyst resirkulerte tankegods.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Alt du vil vite om samer (men ikke våger spørre om)
Pål Hivand • for 2 år siden
Hvis du limer inn mer tekst, så banner jeg. Skriv og argumenter for deg, men bruk ikke kommentarfeltet til å lime inn sidevis med tekst fra EDLs makkverk av propaganda. Lenk til kilder om du har noen. Dette er aller siste advarsel, Hellesvik.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
NRK Brennpunkt og sametingspresidentens avskjedssøknad
Pål Hivand • for 2 år siden
Neste gang skriver du inn teksten og ikke bare limer inn gammel tekst fra et annet sted. Formateringen følger med og opptar hele debattfeltet. Nå har jeg altså sittet og redigert teksten som du selv ikke fant bryet med å gjøre.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Følelsen av å være hatet…
Pål Hivand • for 2 år siden
Nå avslutter vi denne tråden om krigen.
Pål Hivand • for 2 år siden
En kommentar til med referanse til krigen, så er du ferdig her på forumet. Hold deg til normal folkeskikk, så kan du fortsette. Min blogg, mine regler.
Pål Hivand • for 2 år siden
Du kan kanskje fortelle oss hvilke privilegier "utdelt av den norske stat"du refererer til?
Pål Hivand • for 2 år siden
Norge har sagt at det er greit gjennom grunnlovsbestemmelsen 110a:
Det paaligger Statens Myndigheder at lægge Forholdene til Rette for at den samiske Folkegruppe kan sikre og udvikle sit Sprog, sin Kultur og sit Samfundsliv.
Pål Hivand • for 2 år siden
Det er vel det sanneste som er skrevet her :)
Pål Hivand • for 2 år siden
Quod erat demonstrandum.
Pål Hivand • for 2 år siden
Først: det er dessverre og heldigvis slik at også samisk ungdom kan flytte og bosette seg der de ønsker - også etter at de har fått en utdanning via en samisk opptakskvote ved utdanningsinstitusjonen. Dette tiltaket var ment å styrke rekrutteringen til de områder med behov for samiskspråklig kompetanse. Men dersom tiltaket ikke virker, bør vi kanskje finne andre tiltak som virker? Stem på et parti i Sametinget som ønsker å gjøre noe med saken.
Du og dine barn bør delta i det demokratiske systemet vi har, og påvirke det samfunnet som du påpeker har mangler knyttet til samisk språkopplæring. Alle som er etterkommere etter en som står registrert i samemanntallet har rett til å la seg registrere i manntallet, uavhengig av av om de selv, deres foreldre, besteforeldre eller oldeforeldre har hatt samisk som hjemmespråk.
Så jo, dine barnebarn vil i like stor grad kunne være registrert i samemanntall som barnebarna til din venn! Dere er likestilte slik.
Større sjanse til høyere utdanning? Nei, de samiske inntakskvotene er så små, at noen statistisk forskjell på dine og hans barn er det ikke. I Norge er muligheten for høyere utdanning den beste i verden.
Framfor å være bitter på de som faktisk fikk anledning til å lære seg samisk, synes jeg du bør sørge for å påvirke samfunnet i den retning du mener det bør gå. Det er dessuten mulig for dine etterkommere å lære seg samisk. Studier og skoler finnes.
Pål Hivand • for 2 år siden
Heisann, og takk for gode ord. Men for ordens skyld, ingen samer har (såvidt meg bekjent) gjort krav på enerett til jakt og fiske. Allemannsretten sikrer hele befolkningen tilgang til naturen.
Vidda er heller ikke felleseiendom, slik du skriver. De største delene av utmarka sør for Finnmark er privateid, eller eid av ulike sameier. Allemannsretten sikrer adgang også til denne delen av utmarka for folk flest. Jakt er sør for Finnmark helt og holdent regulert av grunneierne, og er ikke allmenn rett - unntatt i Finnmark. Men også der reguleres den.
Samer som folk har heller ikke gjort krav på eiendomsrett til hele eller deler av vidda. Enkelte samer har derimot gjort krav på eiendomsrett til enkelte områder, på lik linje med krav fra andre ikke-samer. Finnmarkskommisjonen kartlegger nå både samers og nordmenns eventuelle krav på eiendom i Finnmark. Det er altså ikke noe som er særskilt for samer.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Følelsen av å være hatet…
Pål Hivand • for 2 år siden
Jo, Lars - det er også rasisme. Og jeg har i alle fall ikke nektet for at fremmedfrykt og rasisme også eksisterer i det samiske samfunnet. For det gjør det. Både overfor nordmenn og andre folkeslag. I tillegg er vi ganske gode på diskriminering av hverandre, innad i det samiske samfunnet.
Du vil se, om du kikker gjennom artikkelen en gang til, at jeg på ingen måte forsøker å hevde at rasisme er noe som bare rammer samer - eller at rasistene utelukkende er norske. Jeg forsøkte bare å formidle en stemning og noen erfaringer en kveldstime jeg tilbragte sammen med en god venn. Og den følelsen tror jeg er nokså universell for den som har opplevd rasismen, uavhengig av etnisitet og kulturbakgrunn.
Pål Hivand • for 2 år siden
Du nærmer deg faretruende definisjonen på spamming av kommentarfeltet. Du er orientert.
Pål Hivand • for 2 år siden
Politisk uenighet er sunt, så lenge man har respekt for hverandres meninger og hverandres ståsted. Da er det fremdeles håp om dialog, også om de politiske løsningene.
- Diskusjon på Jurddabeassi
Hva definerer egentlig en same?
Pål Hivand • for 2 år siden
For min del blir det veldig viktig å skille mellom hva som konstituerer stemmerett og hva som konstituerer retten/anledningen til å kalle seg same. Det er i utgangspunktet to helt forskjellige ting, men misbrukes til stadighet. Blant annet bruker en rekke høgskoler og universitet definisjonen for å registrere seg i manntall som en definisjon av hvem som er og ikke er samer.
Ettersom det har blitt en defacto standard for all definisjon av samisk etnisitet, er det på høy tid å se nærmere på kriteriene for manntall - av flere årsaker.
1. En definisjon ment for å tildele stemmerett alene, bør ikke automatisk brukes i enhver annen sammenheng for å definere samisk etnisitet.
2. Kriteriet om oldeforeldre og samisk hjemmespråk er, i alle fall på kysten, i ferd med å renne ut for de kommende generasjoner. Vi står nå ved et skille, og står i fare for å lukke manntallet endelig for de på kysten som ikke ennå har fått registrert seg. Vi er rett og slett i ferd med å trekke stigen opp etter oss.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Alt du vil vite om samer (men ikke våger spørre om)
Pål Hivand • for 2 år siden
Det var først og fremst et forsøk på å beskrive det prinsippielle knyttet til urfolk, ikke å underkommunisere at enkelte folkegrupper utsettes for store overgrep.
I mange tilfeller er de gruppene som utsettes for slike overgrep nettopp urfolk. Beskyttelse av enkeltindivider og hele fokegrupper krever vesentlig forskjellige tiltak.
Pål Hivand • for 2 år siden
Finnmarkslovens eksistens skyldes ene og alene samiske rettigheter knyttet til folkeretten. Det var foranledningen til å endre statens eierskap av grunnen i Finnmark. På den måten kan man vel si at foranledningen var "etnisk". Uten samer som krevde sine rettigheter realisert i tråd med folkeretten, hadde nok ikke staten endret på sitt eierskap og fylket hadde fremdeles vært eid av Statsskog. Og verken samer eller ikke-samer vært i en posisjon til å få identifisert eventuelle bruks- og eiendomsrettigheter.
Resultatet derimot, er etter mitt skjønn ikke etnisk. Allmenningen i Finnmark forvaltes nå av befolkningen, hvorav Sametinget oppnevner tre av seks medlemmer til styret og fylkeskommunen tre. Noen mener dette er "etnisk", andre vil hevde at dette er en rimelig ordning tatt i betraktning av at samisk bruks- og eiendomsrett tidligere ikke har vært anerkjent av myndighetene,
Nå skal Finnmarkskommisjonen identifisere enkeltpersoners eller gruppers bruks- og eiendomsrettigheter i fylket. I dette skiller kommisjonen ikke på etnisitet. Jeg vil derfor hevde at det er en grei måte å lovfeste tidligere uregulerte eiendomsforhold.
Men noen kjemper hardt mot enhver form for privatisering av grunn i fylket, og forsøker å skape et inntrykk av at dette skyldes samiske krav. De samme folka er gjerne imot enhver form for privat eiendomsrett, og vil for alt i verden beholde Finnmark som en "offentlig eid allmenning".
Offentlige allmenninger, som i Finnmark, er ikke normalen i resten av landet. Sør for Finnmark er mesteparten av utmarken privat eid, uten at det synes å skape ramaskrik i befolkningen der.
Pål Hivand • for 2 år siden
Sametingets reviderte budsjett for 2011 er på til sammen 361 millioner kroner. Postene fordeler seg på opplæring (39 mill), språk (59 mill), kultur (87 mill), næring (34 mill), miljø og kulturvern (2 mill), helse og sosial (3,5 mill), regionalutvikling (4,9 mill), internasjonalt samarbeid (1,3 mill), samiske organisasjoner (4,2 mill) ++
21, millioner (5,8 prosent) går til drift av parlamentets politiske nivå, mens 90 millioner (24 prosent) går til drift av administrasjonen.
Hele Sametingets budsjett finner du her.
I hvilken grad samer ser nytten av bruken av disse midlene må vel være om de gjør det bedre og enklere for samer i dagliglivet: i kommunene, i skolene, fornæringslivet i samiske områder. Man må vel rett og slett følge med på hva de folkevalgte foretar seg for å kunne vurdere det. Sametingets plenumsmøter er åpne, og sendes direkte på nett - og sakspapirene ligger tilgjengelig på parlamentets nettsider.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
NRK Brennpunkt og sametingspresidentens avskjedssøknad
Pål Hivand • for 2 år siden
Du kan konkludere med at jeg har tillit til at kommisjonen avgjør dette etter gode norske rettsprinsipper knyttet til opparbeidelse av bruks- og eiendomsrett - slik den gjør det i resten av landet.
Pål Hivand • for 2 år siden
Vaséli, at jeg ønsker en allmenning betyr jo ikke at jeg ser bort fra at noen kan ha opparbeidet bruks- eller eiendomsrett som hittil ikke er anerkjent. I så fall bør den anerkjennes.
Det mener ikke du. Du og jeg har et ideologisk svært forskjellig syn på privat eiendomsrett. Du er kommunist, jeg er sosialdemokrat på høyresiden og vi ser per definisjon ulikt på saken om eiendomsrett.
Jeg mener det er uredelig å farge denne ideologiske debatten om eiendomsrett med samiske farger og late som om det er et spørsmål om etnisitet, blod eller gener. Det er det ikke.
Pål Hivand • for 2 år siden
Jeg er også interessert i en allmenning i Finnmark. Men det er altså ingen som får eiendomrett i Finnmark basert på genetikk eller blod. Samer og nordmenn har alle anledning til å fremme krav om bruks- eller eiendomsrett for kommisjonen. Kommisjonen bygger ikke sine avgjørelser på genetikk eller blod, men på bruken av områdene. Den må nødvendigvis balansere alle interesser i fylket. Om så ikke skjer, har vi et problem.
Jeg ønsker veldig en respektfull samtale, også mellom deg og meg.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Alt du vil vite om samer (men ikke våger spørre om)
Pål Hivand • for 2 år siden
Jeg bare konstaterte at det er behov for informasjon om disse sakene, siden du og flere fremmer disse spørsmålene. Debatten i Tromsø, Bodø, Alta, samt NRK Debatten og NRK Brennpunkt viser at mange sitter med lite informasjon om disse sakene. Verre var det igrunnen ikke.
Nå er referansen fjernet, så slipper du å ligge våken om nettene.
Pål Hivand • for 2 år siden
Flyktninger først: de er individer på flukt. De har krav på beskyttelse, men ikke spesiell tilretteleggelse for sin kultur som gruppe. Men de vil ha individuelle rettigheter, som feks. rett til utøvelse av religion osv. Men som folkegruppe i Norge har de ingen særskilte rettigheter. Deres kultur ivaretas av den staten de flyktet fra. I Norge må de sørge for å sikre sin kulturutøvelse på egen hånd. Det betyr at vi må ha lover og regler som sikrer dem frihet til det.
Det er ingen samepolitiske grupper jeg kjenner til som har som mål å opprette egen stat. Alle samepolitiske program jeg kjenner til bygger på at samepolitikken og de samiske politiske rettighetene skal utøves innenfor rammene av Norge og nasjonalstaten. Selvbestemmelse handler ikke først og fremst eller bare om egen stat - det handler om å utøve selvbestemmelse for eksempel innen skolepolitikk (læreplaner, læremidler), språk og språkopplæring osv. Men også terriroriell selvbestemmelse, som feks Finnmarksloven legger til rette for. Det er ikke mer komplisert enn at et bygdelag forvalter litt utmark der, en godseier et annet sted, og samene et og annet sted.
Jeg synes skilting i Oslo hadde vært en fin nasjonal gest til det andre statskonstituerende folket i Norge (samene) og et flott signal til resten av verden om hvor alvorlig man tar tospråklighet og urfolkspolitikken i dette landet. Men noe krav fra min side er det ikke.
Pål Hivand • for 2 år siden
Godt spørsmål Steinar, og et viktig et. Pakistanere som folkegruppe har en stat (Pakistan) som ivaretar pakistansk kultur. Uavhengig av hva Norge gjør overfor pakistanere, vil altså pakistansk kultur, språk og samfunnsliv overleve og utvikle seg i tråd med det folket selv ønsker seg.
Samene har ikke en slik egen stat, men bor innenfor grensene til stater hvor de selv er i mindretall. Samene var allerede i disse statene da statsgrensene mellom dem ble opprettet. Overlevelse og utvikling av samisk kultur, språk og samfunnsliv må altså til enhver tid skje innenfor rammene av disse statene (Norge, Sverige, Finland og Russland).
Fordi samene oppfatter seg som et eget folk, har en distinkt kultur og politiske institusjoner og tradisjoner som er delvis intakt og skiller seg fra majoritetsbefolkningen, og var i sine områder ved statenes opprettelser, oppfyller de folkerettens definisjon som urfolk.
Begrepet urfolk angir folkerettslig en minimumsstandard hva gjelder urfolkets kulturelle og politiske og territorielle rettigheter innen for de statene de bor.
I dette urfolksbegrepet ligger retten til selvbestemmelse, retten til selv å avgjøre sin egen skjebne og ikke bare være overlatt til flertallets avgjørelse til enhver tid. Folkeretten anerkjenner ikke at dette er en rettferdig eller hensiktsmessig måte å ivareta disse kulturenes framtid.
Det "demokratiet vi allerede har" er i stadig utvikling, Steinar. Folk i Finnmark er svært mye bedre representert på Stortinget enn folketallet skulle tilsi. Det er skjevheter i demokratiet, på område etter område, nettopp for å sikre at interessene ikke bare ivaretas rent matematisk, men også framstår som rettferdig. Noen vil legge ned fylkeskommunen, mens andre mener den er viktig for regional utvikling og kultur.
Et demokratis kvaliteter kjennetegnes ikke bare ved sine matematiske fordelinger av rettigheter, men også ved sin ivaretakelse av mindretallets grunnleggende rettigheter. Rettferdighet er et kjennetegn ved et godt demokrati.
Historisk sett er samene utsatt for en fornorskningsprosess, med assimilering og kulturell utslettelse som formål. I et rent matematisk demokrati ville samene alltid være i mindretall, og stå i fare for å bli utsatt for liknende politikk også i framtiden. Folkerettens urfolksrettigheter er derfor ment som et bolverk, et sikkerhetsnett for å beskytte verdens urfolk mot slik utslettelse og sikre en framtid de i størst mulig grad kan bestemme selv.
Det betyr ikke at man nødvendigvis må være enig i alle beslutninger eller all samepolitikk i Norge, men dette er altså det prinsippielle utgangspunktet. Takk for spørsmålene Steinar, de var både gode og viktige.
Pål Hivand • for 2 år siden
Litt ironisk tittel bare, med referanse til Woody Allens film "Alt du vil vite om sex (men ikke våger å spørre om)
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
NRK Brennpunkt og sametingspresidentens avskjedssøknad
Pål Hivand • for 2 år siden
Jeg er altså ikke enig i NRK Brennpunkts påståtte skikklighet. Hver for seg var temaene ålreite og greie, men sammenblandingen av gjenbegravelser, dna-forskning, valgmanntall og rettigheter ble for useriøst for min del.
Jeg deler naturligvis kritikken av Olli, som var ute av stand til å gi noen klare svar eller begrunnelser.Særlig førsteamanuensis Anne Julie Semb var også interessant. På seminaret til Fritt Ord, om filmen Fjellfinnhua, framstår hun med interessante teorier om "avstammingsdemokrati". Det er nesten som man undrer på hvem som har vært premissgiver for programskaperne.
Man kan, i mine øyne, ikke sause alt dette sammen uten først å redegjøre for selve begrunnelsen for ILO og Finnmarksloven. Det var en grunn til Finnmarksloven ble en realitet. Slik Brennpunkt framstilte det framstod det nærmest som en politisk tilfeldighet.
Det er mange tema verdt kritisk journalistikk innenfor dette området. Men den må være redelig og sannhetssøkende. Der synes jeg Brennpunkt bommet. Men viktige tema, vel verdt undersøkende journalistikk.
Pål Hivand • for 2 år siden
Spørsmålet Vaséli, er om du har noe å bidra med til debatten eller om du har planer om å følge i din partifelle Hellesviks fotspor og hans maniske kamp mot alt samisk. Om det er det siste så kan du finnet en annen talerstol. Men om du faktisk har planer om å bidra med intelligent tankegods og en respektfull samtale så er du hjertelig velkommen.
Hellesvik har en lang historie, ikke bare på denne bloggen men på de fleste andre åpne forum med å spamme ned ethvert felt med sitt maniske og ensporede tankegods i en endeløs rekke av gjentakelser.
Om det også er din strategi Vaséli, så er jeg redd dette er feil forum for deg også. Det vil jo vise seg.
Pål Hivand • for 2 år siden
Det er korrekt.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Følelsen av å være hatet…
Pål Hivand • for 2 år siden
Du er ingen annenrangs same, men rasismen og evnen til å rakke ned på og nedgradere andre mennesker er også levende i det samiske samfunnet.
La meg derfor understreke; du er ingen annenrangs same, like lite som du er en annenrangs nordmann. Jeg er enig i at uttalelsene til Olli om kvener var unødvendig sårende og blottet for solidaritet med et broderfolk.
Nettopp fordi vi kommer fra en multikulturell bakgrunn, de fleste av oss, er det viktig at vi anerkjenner betydningen av hverandres kultur. Vi kan ikke godt anklage det norske samfunnet for ikke å ta vår samiske arv på alvor, for deretter å nedvurdere kvensk (eller annen) kultur.
I mine er du ikke 1/3 av hvert, men 100 prosent av hvert. Det handler om bakgrunn ja, men det handler mest om identitet, etnisitet og hvordan du ønsker å være en deltaker av disse kulturene. Mennesket er alltid 100 prosent, kjære Nordlysnatt.
Pål Hivand • for 2 år siden
Nei Emmy, ingen er bastard. Alle er vi oss selv, og fyller oss selv fra topp til tå. En mangekulturell og mangefasettert bakgrunn er en rikdom du bør smykke deg og berike ditt liv med. Du er så mye av hver kultur som du selv ønsker å være.
Pål Hivand • for 2 år siden
Jeg er ikke så opptatt av hvem som kom først. Uavhengig av det bør enhvert folk kunne innvilges grunnleggende rettigheter. Men det jeg er kjempeopptatt av, er at du ikke er halvt same! Du er same og norsk. Ingen er noe halvt, verken samisk eller norsk.
Stol på at du er god nok, for det er du Thomas.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Samehets i nettdebatten
Pål Hivand • for 2 år siden
Fiffig retorikk, legg merke til hvordan du klarer å lage en kobling mellom meg og teksten min overfor, med påstanden din om "ledende krigsforbrytere fra Nazitiden". Og det til tross for at jeg nettopp i dette kommentarfeltet (nedenfor) tar avstand fra slik begrepsbruk som du her refererer til.
En retorisk slimål er nettopp en som kobler sin motdebattant med uhyrlige meninger vedkommende ikke har. En retorisk slimål er en som skitner til enhver debatt på en slik måte at alle parter grises til av svineriet. En retorisk slimål er en som egentlig ikke er interessert i debatten, men en talerstol for sitt enspora tankegods og sine utskjellinger.
For det er selvsagt slik, ettersom jeg er same, så må jeg stå til ansvar for alt alle samer gjør som forarger deg, Hansen?
Vær trygg Hansen, jeg kjenner igjen en ål når jeg ser den.
Pål Hivand • for 2 år siden
Jeg er ingen tilhenger av slik begrepsbruk, verken fra norsk eller samisk side. Men at du i det hele tatt finner grunnlag for å sammenlikne det Ande sier med det som har vært tonen i nettdebatten overfor samer forteller mest om deg Hellesvik.
Nå er vel heller ikke du fremmed for hitling, Hellesvik? Jeg mener, du bygger jo hele din motstand mot alt samisk på påstanden om at samepolitikken er rasistisk overfor gode nordmenn.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Følelsen av å være hatet…
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
NRK Brennpunkt og sametingspresidentens avskjedssøknad
Pål Hivand • for 2 år siden
Så er det vel også slik at kravene i dag må være høye, ettersom Sametinget tross alt er et helt annet parlament enn for 20 år siden. Samer har fått innflytelse og makt, mer enn den gang. Den makten og myndigheten krever mer profesjonalitet og folkevalgte som er oppmerksom på den makten de har fått.
Det kreves takt og finerspissfølelse. Og kommunikasjonsferdigheter.
Pål Hivand • for 2 år siden
Jeg kalte deg for en retorisk slimål, Hellesvik. Selv ikke det klarte du å få rett, som vel er karakteristisk for ditt forhold til fakta og debatt-teknikk. Jeg vet ikke om det gjør saken bedre, men rett skal være rett.
Mitt demokratiske sinnelag? Har du glemt at du og dine meningsfeller i EDL har ekskludert meg fra EDL nettopp og alene for mine meninger og ytringer? Du tillater deg å stille spørsmålstegn ved mitt demokratiske sinnelag?
La meg gjenta: du får ikke bruke enhver artikkel her som forum for dine maniske gjentakelser om samisk rasediskriminering og annet vrøvl - med mindre det er innenfor tematikken i artikkelen.
Denne artikkelen handlet om kommunikasjon og mediehåndtering - og om journalistikk. Hvis du ikke har noe å si i sakens anledning, så hold kjeft. Klarer du å holde deg til disse enkle reglene, må du gjerne kommentere. Hvis ikke, bør du finne et annet forum - feks eget forum på Organisasjonen for Etnisk og Demokratisk Likeverd (edl.no) som dere har låst inn bak passord og ikke slipper noen andre inn i.
Nok en gang: min blogg, mine regler. Jeg er faktisk interessert i samtaler med leserne, som kanskje kan gjøre meg og leserne klokere. Det er du sjelden eller aldri interessert i, Hellesvik. Dersom jeg kommer til det punkt at du ødelegger for den muligheten, har du ikke lenger noe her å gjøre.
Var det klart nok for deg?
Pål Hivand • for 2 år siden
Hellesvik, jeg har så langt utvist en langt større toleranse overfor deg og dine likesinnede i dette debattfeltet, enn det du og EDL har utvist overfor meg. Neste gang du idiotforklarer meg i dette forumet, er den siste gangen du kommenterer her.
Jeg diskuterer gjerne med deg, men du får forsøke å holde deg innenfor rimelige rammer for saklighet.
Min blogg, mine regler.
Pål Hivand • for 2 år siden
Jeg vil nok mene at det både i opposisjonen og i Arbeiderpartiet selv finnes kandidater som rent kommunikasjonsmessig og lederfaglig vil kunne matche sittende president med god margin.
Noe av utfordringen med Sametinget som parlament er disse enmanns-listene, som har en lei tendens til å gjøre samepolitikk til et pekuniært anliggende for den enkelte representant mer enn et politisk prosjekt.
Jeg har imidlertid tro på at det parti eller den representant som klarer å framstå med et genuint politisk prosjekt vil kunne motvirke denne trangen for velgerne til å stemme på kjente lokale stemmer framfor politiske prosjekter.
Det handler vel i stor grad om hvordan Sametinget klarer å framstå som relevant i folks hverdagslige liv. Men jeg deler selvsagt dine bekymringer for hvilke konsekvenser dagens praksis har.
Pål Hivand • for 2 år siden
Det som var trist var de kommentarene han kom med i forhold vil kvenene, der han både satte spørsmålstegn ved deres kultur og språk. Som same burde Olli vite at et folks opplevelse av seg selv og sin kultur er noe som bør tas på alvor.
Uttalelsene satte jo påstanden om "samene er et høflig folk" i et litt underlig lys.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Klage på ekskluderingsvedtak fra EDL
Pål Hivand • for 2 år siden
Straks du forklarer meg hvilke særrettigheter du refererer til, skal jeg forklare dem så fyllestgjørende jeg kan. Og begrepet "særrettigheter" bør også defineres.
- Diskusjon på NRK Sápmi
http://www.nrk.no/kanal/nrk_sapmi/1.7860868
Pål Hivand • for 2 år siden
Da skal du ikke se bort fra at jeg stikker innom ved anledning. Samtidig til jeg jo berømme deg for at du deltar i debatten og bidrar til et meningsfullt ordskifte.
Det har ikke vært for mye av det på nett om samiske saker.
- Diskusjon på NRK Sápmi
http://www.nrk.no/kanal/nrk_sapmi/1.7860868
Pål Hivand • for 2 år siden
OK, jeg skal ikke trekke dine personlige motiver knyttet til samisk kultur i tvil. Men skal jeg ta byrådet på alvor, og det skal jeg jo, så er det nå et faktum at byrådet IKKE har fremmet en politikk for å styrke samisk kultur - verken i Tromsø eller andre steder.
Det byrådet derimot har gjort, er å trekke det eneste forslaget som de siste årene har indikert en vilje til å gjøre noe som helst i retning av å styrke den samiske kulturen i byen. Trekke det eneste forslaget som har indikert at byen Tromsø ønsker å knyttet seg til de samepolitiske instrumenter (sameloven og Sametinget) som konstituerer norsk samepolitikk i landet. Byrådet har ikke uttrykt noe ønske om å utvikle en egen samepolitikk for byen.
Dette skjer samtidig med at byrådet i Tromsø utgår av det ene partiet som nettopp (Fremskrittspartiet) i disse dager fremmer forslag i Stortinget om å avvikle norsk samepolitikk slik vi kjenner den. Det er neppe tilfeldig.
Du ber om mye når du ber oss om å tro på at byrådet gjør dette av hensyn til samene selv, og av hensynet til en bedre samepolitikk. Men alternativet til Tromsø innenfor språkforvaltningsområdet er ikke en bedre samepolitikk i inneværende periode, men ingen samepolitikk. Det vet vi begge.
Så det du i praksis ber om er vår velsignelse til å etterleve en politisk avtale du synes stinker på akkurat dette området.
Den velsignelsen kan du ikke få. Du får vrengte kofter.
Pål Hivand • for 2 år siden
Uavhengig av kulturkunnskap burde det vel være nokså åpenbart at det er en viss forskjell på å brenne en bibel og vrenge en kofte. Det er en protest, og i motsetning til brenning av bibler, er det vel få som vil ta anstøt av en vrengt kofte. Bortsett fra, åpenbart, de som er adressat for kritikken.
Når sågar norske politikere lar seg voldsomt provosere av koftevrenging, og kritiserer de som protesterer mot det politiske vedtaket ledelsen i Tromsø kommune er iferd med å fatte, er det vel et nokså klart forsøk på å kneble den befolkningen dette politiske vedtaket gjelder. Kofta er et samisk symbol, og samene bør vel i det minste innvilges retten til å bruke det til å protestere som det passer dem?
Kan hende kan reglene forvaltningsområdet for samisk språk bli bedre, selv samer mener jo det. Men det er det lovverk samer per dags dato har når det gjelder språklig likeverd. Å kalle dette for "politisk makkverk" og deretter framstille det som om samene er bedre tjent med en felles "nasjonal kultur", er vel toppen av politisk frekkhet.
Om det ikke var åpenbart fornorskning før, så framstår det jo nettopp som det nå når vi vet Høyres og Fremskrittspartiets fyllestgjørende begrunnelse.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Stortingets høring om samepolitikken
Pål Hivand • for 2 år siden
Jeg har fjernet innlegget ditt og lenket til originaldokumentet, Hellesvik. For ettertiden vennligst avstå fra å kopiere fra word eller pdf-filer i debatt-feltet. Dokumentet er for langt og er i praksis uleselig når du heller ikke tar deg bryet med å fjerne skjemmende formattering fra originalformatet.
Dette er forøvrig et debattfelt, hvor vi forsøksvis fører en debatt. Publisering av EDLs tekster og brev må nødvendigvis foregå på EDLs sider eller andre nettsteder hvor slikt er velkomment. Du må gjerne lenke til dem, og du må gjerne diskutere saken her ettersom EDL (altså Organisasjonen for Etnisk Likeverd og DEMOKRATI) ikke har egne, åpne debattfelt omkring sin egen politikk og retorikk.
Pål Hivand • for 2 år siden
Tja, en høring i Stortingets komité må vel sies å falle inn under EDLs begjæring om "grundig vurdering". Det er vel derfor nokså talende at komitéen ikke på noen punkter fant grunn til å invitere EDL på høringen?
Og Frps forslag kommer ikke til å få flertall. Sånn til orientering for nye lesere.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Klage på ekskluderingsvedtak fra EDL
Pål Hivand • for 2 år siden
Jeg vet (som vanlig) ikke hva Hellesvik spesifikt referer til, ettersom "samefiendtlig" ikke er en del av argumentasjonen i nettopp denne artikkelen. Tvert imot handler denne artikkelen om hvordan Hellesvik og hans kollegaer i EDL oppfatter meg som "fiendtlig" på grunn av mine meninger om nettopp EDL.
Men på generelt grunnlag vil jeg nok anføre at dersom Hellesvik, som fagråd i EDL, ikke forstår hva hovedforskjellen på mine og hans artikler om norsk samepolitikk består i, så skal jeg mer enn gjerne forklare dem:
EDL og Hellesvik vil legge ned Sametinget og avvikle det som står som kjernen i dagens norske samepolitikk, herunder samenes rettigheter som folk og deres kulturelle og politiske rettigheter slik folkeretten og norsk lovgiving sikrer dem. Ifølge Hellesvik og EDL er norsk samepolitikk en ren rasistisk politikk som fratar norske borgere deres politiske rettigheter.
Jeg derimot, Jarl Hellesvik, er en sterk og varm tilhenger av både Sametinget og de andre viktige delene som konstituerer dagens norske samepolitikk. Det innebærer for meg en rett og plikt til å kritisere de delene av Sametingets virksomhet, og andre deler av samepolitikken, som ikke virker - eller virker dårlig, sett fra mitt personlige ståsted. Debatt er en kjent og ofte benyttet metode man gjerne forbinder med demokratisk systemer - både i det samiske samfunnet og i alle andre demokratiske system vi kjenner i Norge og internasjonalt.
Et begrep som ofte benyttes om denne type aktivitet er "politikk". Det finnes gode og enkle forklaringer om emnet på Wikipedia.Hellesvik og EDL har bare ett formål med sin kritikk og juridiske og historiske vrøvl: å få svertet systemet i en slik grad at de lykkes med å få det avviklet. La meg minne deg om kommentaren du nylig publiserte her på nettstedet om EDLs syn på norsk samepolitikk i forbindelse med Stortingets høring om nettopp den norske samepolitikken.
Mitt mål med å kritisere deler av norsk samepolitikk er å styrke dette demokratiske systemet. Forskjellene mellom disse utgangspunktene burde være åpenbar for et så sentralt medlem av en organisasjon som tar mål av seg å fremme "etnisk og demokratisk likestilling". Men når det allikevel ikke er slik, håper jeg at jeg nå har bidratt til oppklaring på det du lurte på.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Voldtektsmannen – en av oss?
Pål Hivand • for 2 år siden
Stakkars mann. Du er sannelig et trist eksemplar av arten.
Pål Hivand • for 2 år siden
Å erklære seg som en "fredelig kar" for deretter å fortelle om "3-4 slåsskamper" og "en gang ble jeg nesten drapsmann da han lå der og surkla blod"... forteller vel en god del i denne debatten om perspektiv - eller mange på sådan.
Man blir ikke "nesten drapsmann" av at innvandrere er tøffe i trynet. Det er ikke "de andre" som er problemet, Albert. Det er du som er problemet.
Pål Hivand • for 2 år siden
Ingen bestrider overrepresentasjonen i kriminalstatistikken (ikke jeg i alle fall), men å ansvarliggjøre de uskyldig for ugjerningene til de skyldige er på trynet. Det er Johannesens metoder jeg kritiserer, ikke målet om å få slutt på voldtektene.
PS: jeg kjenner ikke til noen innsats fra norske (etniske) menn for å bekjempe voldtekt. Du gjør kanskje det?
Pål Hivand • for 2 år siden
Takk, det var ikke helt tilsiktet, men åpenbart en effekt :)
Pål Hivand • for 2 år siden
Men det er jeg da absolutt enig i, at tiltakene må rette seg mot de som gjør det, innvandrere og bofaste. Men det hjelper ikke å kritisere MEG for hva norske voldtektsmenn gjør, like lite som det hjelper å angripe Ali for det Mustafa gjør.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Voldtektsmannen – en av oss?
Pål Hivand • for 2 år siden
Nå synes jeg både språk og debatt-teknikken din har tatt seg opp. Fremdeles et godt eksempel på hva jeg skriver om, men mye bedre enn dine tidligere innlegg.
Pål Hivand • for 2 år siden
Leste du artikkelen i det hele tatt? Jeg sier at å kritisere alle innvandrere for det noen av dem gjør, er like dumt som å kritisere alle nordmenn for det enkelte av oss gjør.
For eksempel tror jeg at nordmenn flest både kan lese og skrive, men ser jeg på din kommentar så er det grunn til å stille spørsmål med nordmenns leseferdigheter og språkforståelse. Heldigvis er jeg lite stigmatiserende anlagt, så jeg tror ikke dine leseferdigheter er representative for hele det norske folk. Jeg tror rett og slett det bare er du som er dårlig til å lese ut fra hvordan jeg tolker tekstene dine.
Pål Hivand • for 2 år siden
Er ikke uenig i det. Men Johannesen retter ikke oppmerksomheten mot innvandrende voldtektsmenn, han peker på HELE det norske innvandrermiljø og påstår de ikke deltar eller gjør noe. Å ansvarliggjøre uskyldige innvandrere er som å ansvarliggjøre alle nordmenn for hva norske overgripere gjør.
Det er ingen som benekter fakta eller statistikker, det er metodene for å gjøre noe med det jeg kritiserer.
Pål Hivand • for 2 år siden
"Hvorfor vi ikke kritiserer norsk kultur og norske menn for voldtekter utført av hvite norske menn? Fordi det ikke har noen sammenheng, vel. "
I rest my case.
Pål Hivand • for 2 år siden
Og poenget ditt er altså som Johannesen, at de ikke har startet. Du og Johannesen kjenner naturligvis miljøene så godt at dere VET at det ikke skjer? Jeg mistenker deg og Johannesen å være så fastlåst i etnisitet, at dere ville ikke se virkeligheten om den hoppet og bet dere.
Pål Hivand • for 2 år siden
Nei det er ikke det Johannesen gjør, det er ingen oppfordring men en generell kritikk av innvandrere for at de ikke gjør nok. Hva vet vel Johannesen, eller du for den del, hva innvandrerbefolkningen gjør med sine menns holdninger? Når var du sist i en moské? For eksempel.
Det skremmende med argumentet ditt er at du forutsetter felles etnisitet med voldteksforbryteren før du engasjerer deg. Og det er det jeg kritiserer i artikkelen, denne tendens til å tenke etnisitet framfor voldsbekjempelse.
Pål Hivand • for 2 år siden
Nettopp, det er noe ved dem?
Pål Hivand • for 2 år siden
Jeg synes du burde lese teksten, George. Da ville du se at jeg ikke argumenterer mot ekstraordinære tiltak mot overfallsvoldtekter, men jeg reagerer på at en politimann ser ut til å mene at løsningen vi må satse på IKKE er politiarbeid, men derimot å ansvarliggjøre alle ikke-norske for voldtekter de ikke har begått.
Denne artikkelen handler ikke om å bagatellisere voldtekter, men om de HOLDNINGER Johannesen gir uttrykk for. Det er en effektiv måte å fjerne oppmerksomheten fra det faktum at politiet ser ut til å famle i blinde ved å rette søkelyset mot innvandrere og anklage dem alle. Ut over det er jeg enig med deg. Men som sagt, man må lese den teksten man har ambisjon om å kritisere.
Pål Hivand • for 2 år siden
Det er jeg enig i. Men fremdeles, du impliserer at dette skjer mindre i andre enn etnisk norske miljøer og det er jeg slett ikke sikker på. Og det blir allikevel merkelig når en politimann snakker om internering av mennesker og anklager på generell basis alle ikke-norske for å være feige tullinger som ikke har de rette holdninger - på ingen annen bakgrunn enn at de nettopp ikke er norske.
Jeg synes det er mer påfallende at politi, kommuner og regjeringen tilsynelatende står stille og ser på at disse tingene skjer. Det er her løsningen ligger, ikke ved å anklage lovlydige innvandrere for unnfallenhet.
Pål Hivand • for 2 år siden
Men dette er jeg enig i, 100 prosent. Men det hjelper fremdeles ikke å rette baker for smed. Den lovlydige somalier kan like lite som du ta ansvar for hva andre somaliere gjør. Dette er kriminalitet, og løses best av politi og påtalemakt - ikke maktesløs og symbolsk avstandstaken fra etniske grupper.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Voldtektsmannen – en av oss?
Pål Hivand • for 2 år siden
Ja, Johannesen har et kjempepoeng, vi må få slutt på disse voldtektene. Men det er i mine øyne patetisk av en politimann å gå i rette med "de andre" og be dem ta klarere avstand fra det - det er ikke de som er problemet.
Problemet er de som forgriper seg på kvinnene, og mitt poeng er da dette: disse rovdyrene er ikke representanter for sine etniske grupper mer enn norske voldtektsmenn er representanter for nordmenn. Mer enn det var det igrunnen ikke.
Men jeg er selvsagt enig i at vi må få en slutt på det.
Pål Hivand • for 2 år siden
Jeg har da ikke en eneste gang hevdet at norske menn er rovdyr? Men noen er det. Og er verken fordi de er norske eller menn - men fordi de er ROVDYR. Leste du i det hele tatt teksten før du lirte av deg dette?
Du klarte rett og slett ikke å fatte poenget Fjeldvik, faktisk ikke ett eneste ett. Poenget mitt er at vi har en tendens til å behandle norske lovbrytere som individer, mens utenlandske er først og fremst forbrytere som representerer sin folkegruppe.
Pål Hivand • for 2 år siden
Jeg kjenner til, ikke så rent få faktisk, kristne som har mer enn et par kvinnediskriminerende meninger og utsagn på samvittigheten. Å peke på "de andre" har en frikjennende effekt i forhold til alle de man ikke peker på.
Og få imamer og muslimer mener det du hevder overfor. Spørsmålet er, hvorfor kritiserer vi ikke norsk kultur og norske menn for alle voldtekter og drap? Eller er det ikke vår kultur som er problemet når norske menn voldtar? Er det individene da, liksom?
Pål Hivand • for 2 år siden
Hahaha, visst. Alle skal få!
Pål Hivand • for 2 år siden
Takk Magne, god helg.
Pål Hivand • for 2 år siden
:) Og hvorfor skulle du det?
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Báze dearvan, Romssa (Farvel, Tromsø)
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Sametinget: Lønn som fortjent?
Pål Hivand • for 2 år siden
Jeg tviler ikke på at de arbeider, men i mine øyne med litt feil fokus og nærsynthet i forhold til signalene man sender ut. Sjelden ser vi så sterkt samepolitisk engasjement hos disse folkevalgte, som når de skal diskutere parlamentets organisering, saksbehandlingen og egne godtgjørelser.
Det er også godtgjørelsene som fanger medienes og offentlighetens interesse mest, og da er det på tide å gjøre noen grep som virker.
- Diskusjon på Journalisten.no
- Flere kilder bekrefter rottespising
Pål Hivand • for 2 år siden
adriana, jeg er imponert over hvordan du med slik letthet balanserer påstanden om manglende diskriminering av den samme etniske gruppen du selv karakteriserer som skitne dyr. Det tyder på årelang trening. Men så har du jo "levt 23 år ved siden av en slik by".
- Diskusjon på Journalisten.no
- Flere kilder bekrefter rottespising
Pål Hivand • for 2 år siden
Jeg synes igrunnen formuleringen "vår nettavis, dittOslo.no, var først ute med historien sist uke, der det blant annet ble gjengitt en historie om at romfolket skal ha spist hunder", sier det meste om denne saken.
Én historie om at romfolket skal ha spist hunder, der altså. Jeg synes det er utmerket at lokalaviser setter fokus på fattigdom og nød vi hittil har vært ukjent med. Men denne koblingen mellom etnisitet og nokså ubekreftede rykter om spising av kjæledyr og skadedyr som et utbredt fenomen i et spesiell etnisk gruppe, føler jeg krever en spesiell begrunnelse.
Men kan hende skyldes det at jeg er same. For det er nå ganske typisk av en dominerende etnisk gruppe, i dette tilfellet nordmenn, å koble det som anses som oppsiktsvekkende eller potensiell kritikkverdig atferd med utøverens etnisitet - såfremt utøveren nettopp ikke tilhører den dominerende etniske grupperingen, men en etnisk minoritet. Det mest fascinerende med denne type etno-sentrert avsløringsjournalistikk, er at den skjer automatisk. Og når den kritiseres og skal begrunnes, så framstilles den gjerne som et utslag av omsorg for den minoritet som er gjenstand for den.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Olav Gunnar Ballos samiske konspirasjoner. Revisited.
Pål Hivand • for 2 år siden
Jeg aksepterer at Ballo i enkelte miljøer er det. Men det forhindrer ikke meg i å anse ham som generelt muggen og konspiratorisk i sin retorikk når det gjelder en del samiske spørsmål.
- Diskusjon på NRK Sápmi
– Løftebrudd mot samiske aviser - NRK Sápmi - NRK
Pål Hivand • for 2 år siden
Jeg har lest regelverket. Det står ingen steder der at mottakere av pressestøtte er forhindret fra å etablere et godt nyhetstilbud på nett. De fleste papiraviser på samme størrelse mottar faktisk betydelig mindre pressestøtte enn de samiske - og klarer altså i svært mange tilfeller også å ha et godt nyhetstilbud på nett.
Og i debatten om alternativ finansiering av pressen, for eksempel støtte til journalister framfor papirkanaler, har jeg ikke registrert at de samiske avisene har deltatt.
Og det burde de, for nettopp den samiske virkeligheten er et argument for å legge om pressestøtten fra kanalstøtte (til papir) til støtte til journalistikk (kanaluavhengig):
http://voxpublica.no/2011/01/v...
Pål Hivand • for 2 år siden
Samiske avisredaktører har utvilsomt et eget perspektiv på verden. For mens resten av verden går mer digitalt og mer mobilt, som reduserer kostnadene knyttet til formidlingen (papir og kjøring), forlanger altså de samiske avisredaktørene mer penger til en teknologi som resten av verden er i ferd med å forlate.
Det samiske samfunnet er ideelt for digital formidling, hvor nyhetene både er ferskere og enkelt reiser på tvers av landegrenser, landsdeler, fylkes- og kommunegrenser.
Sagat mottar 10 millioner kroner årlig, noe som forteller at digital nyhetsformidling burde kunne etableres innen utgangen av neste uke.
Vi samene er en av verdens minste folkegrupper, og lever mer geografisk spredt enn de fleste andre. Hvorfor redaktører og eiere insisterer på å bruke en teknologi (papir) som er fullstendig uegnet og økonomisk uoppnåelig, er for meg en gåte. Ikke minst med tanke på at de samiske mediehusene nå allerede er fullfinansierte av det offentlige.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Utøya og ungdommens traumer
Pål Hivand • for 2 år siden
Så hyggelig og værsågod :) Det er uten tvil den beste kommentaren jeg har fått på lenge!
Pål Hivand • for 2 år siden
Hei Frøydis. Jeg synes du er flink og modig jeg. Og det er helt OK å ville leve :) og ikke minst at du så gjerne vil at budskapet skal leve videre. Det er flott og gir en tilleggsmening for å leve. Men først og fremst må du huske og leve for deg selv! Det er fremdeles bare ditt liv, og det er bare du som kan leve det.
Og husk at det er hele livet som telles, når vi gjør opp regnskap. Alle dine planer må ikke virkeliggjøres med det samme. Det er lov å ta seg tid, pleie sine sår og orientere seg på nytt. Det er ditt liv, Frøydis. Og det skulle da bare mangle om ikke en sånn ekstrem hendelse preger deg, og sikker vil det i lang tid framover. Men ta en dag av gangen.
En og en dag av gangen. Til slutt blir det et liv, det lover jeg deg! Og husk at verden er ikke så aller verst som den er - det er tillatt å nyte også. Livet er ikke bare en kamp, det er også en dans. Dans litt også. Og tusen takk for at du besøkte bloggen og skrev her. Lykke til.
Pål Hivand • for 2 år siden
LEI. Selv dine meninger er velkomne her, hva de enn måte bestå i. Men det vet vi jo naturligvis ikke, ettersom du bare slenger ut en halvkvedet vise - ikke så ulikt som når en katt hoster opp en ubekvem hårball og legger det slimete oppgulpet midt på stuegulvet.
Mitt svar er: nei. Jeg synes ikke de har fått i nærheten nok oppmerksomhet.
- Diskusjon på NRK Sápmi
– Porsanger skal ikke være samisk - NRK Sápmi - NRK
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Mitt medlemskap i EDL
Pål Hivand • for 2 år siden
Kan man bli medlem i EDL som en "bevisst valgt provokasjon"? Gir det noen form for medlemsfordeler? Og hva skal da til for at du og EDL tolker betalt medlemsskap som bevisst valgt provokasjon?
Kan enkeltpersoner i EDL godkjenne/ekskludere enkeltmedlemmer etter eget forgodtbefinnende, eller finnes det ikke nettopp regler i vedtektene for slikt?Er EDL en meninghet? En sekt, hvor kravet er at man må dele presteskapets tro helt og holdent? I så fall må vi konkludere med at EDL på ingen måte etterlever de samme demokratiske prinsippene den hevder å kjempe for.
Problemet ditt, Hellesvik, er at du faktisk later til å ha svært mangelfull kompetanse i organisasjonsliv og de samme demokratiske prinsippene du hevder å være for. EDLs formål er nedfelt i vedtektene: " EDL er en tverrpolitisk interesseorganisasjon for etnisk demokratisk likeverd og å gjøre denne allmenn tilgjengelig for informasjon og opplysning." Dette er ikke til å misforstå, og prinsipper jeg deler fullt og helt.
Jeg har nå gjort klart rede for at jeg både forstår og er enig i formålet slik det framkommer av organisasjonens vedtekter.
EDL er (ifølge vedtektene) en (tverr)politisk organisasjon, og da er det naturligvis (?) medlemmene i organisasjonens demokratiske fora som velger hvilke strategier (politikk) som er best egnet til å nå det formålet organisasjonen har vedtektsfestet. Denne politikken har jeg naturligvis til hensikt å påvirke i den retning jeg mener er formålstjenlig for å nå målet om "etnisk demokratisk likeverd".
Er dette å anse som en "bevisst valgt provokasjon" fra et betalende medlem i en organisasjon som har som formål å fremme "demokratisk likeverd"?
- Diskusjon på aftenposten
På tide å trykke DELETE
Pål Hivand • for 2 år siden
Bellste, halvparten av landets befolkning er på FB. Det må være mulig for deg å forholde deg til det uten å karakterisere alle som idioter? Jeg mener, dersom man ikke har noe å bidra med til samtalen, kan man jo vurdere om man skal la det være.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Utøya og ungdommens traumer
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Lokalvalg og samiske hjertesaker
Pål Hivand • for 2 år siden
Ahh, der kom endelig konspirasjonsteorien. Igjen. Nå er det like før du forteller leserne om hva denne agendaen er?
For "samiske kannestøpere" som vi samene er, er vi naturligvis hjelpeløst fanget i en etnisk forestillingsverden der alt er rasekamp og det vi drømmer om er å ta over verden? Godt er det at nordmenn som deg finnes, som etnisk ikke er disponert for et slik ensporet syn på verden omkring seg. Du er sannelig et fyrtårn for mangfold, vidsyn og toleranse. God natt, Hellesvik.
Pål Hivand • for 2 år siden
Reindrift er samepolitikk, Hellesvik, selv om du helst så at virkeligheten ikke var slik. Men den er nå det. Og hva gjelder besserwisser-rollen, så var den helt og holdent meningen å bidra til bedre viten i saken ettersom både de aktuelle reineierne og ordføreren har behov for bedre viten enn den de besitter selv.
Og all ære til ordføreren som kjører rein. Men kostnadene og konfliktene mellom nomadisk reindrift og moderne by- og samfunnsutvikling løses ikke ved å peke på reineierne alene. Det finnes ingen områder hvor dagens reindrift og andre samfunnsinteresser ikke kommer i berøring med hverandre - med potensielle konflikter som resultat. Arealet er begrenset.
Dette er jeg redd er en permanent tilstand, på Kvaløya og andre steder. Ansvaret ligger ikke bare på den enkelte reindriftsutøver, men like mye på samfunnet rundt reindriften. Det betyr at vi (andre) må tåle et visst ubehag dersom vi skal ha nomadisk reindrift i landet.
Men det betyr også at noe må gjøres med reindriftens forvaltning og organisering. Men denne kommentaren var om storsamfunnets ansvar - og dets tildels problematiske holdninger til reindriften. Det kommer flere artikler om reindriftens ansvar og mangler.
Avslutningsvis Hellesvik: Skal vi nå også diskutere idiotien ved blogging? Skal vi diskutere hvorvidt min geografiske avstand til Kvaløya til daglig umyndiggjør meg i disse spørsmålene? Med all mulig respekt, så har jeg vel engasjert meg i og arbeidet med samiske tema såpass lenge og såpass faglig at jeg er meningsberettiget i slike saker.
Pål Hivand • for 2 år siden
Selv når jeg er enig med deg klarer du å kverulere det til uenighet. Først anklager du meg for å ha se verden med etniske briller, for deretter å snu hele problemet på hodet og anklage meg for ikke ta tilstrekkelig hensyn til hage-elskende samer i Hammerfest.
Jeg har da på ingen måte underslått at det er konflikter, verken her eller der. Men det er ikke beitekonfliktene på indre strøk som gjør situasjonen fastlåst i Hammerfest. Det blir ingen god løsning på Kvaløya før folkevalgte erkjenner at det ikke finnes løsninger i utsagn om å jage reindriften fra øya.
Den generelle og overordnede situasjonen for norsk reindrift tar jeg opp i en ny artikkel en av de kommende dagene, hvor jeg langt på vei deler ditt syn på de generelle ressurskonfliktene, internt i reindriften og med ulike andre interesser. Jeg mener feks. at Reindriftsadministrasjonen og norske myndigheter har sviktet fullstendig, og ikke har forvaltet areal- og beiteressurser på en forsvarlig måte - men overlatt reindriften til seg selv.Dette har ført til en alles kamp mot alle - med blant annet overbeiting og konflikter på i indre strøk av Finnmark og i andre områder. Problemet er imidlertid, at klagene på reinen på Kvaløya var der før denne situasjonen oppstod.Men der du forsvarer logikken i at den ene parten nærmest kan jage den andre part fra øya, mener jeg at ordførerens utspill bidrar til å gjøre en god løsning for alle til en umulighet.
Og det hele er altså forankret i et menneskesyn der noen innbiller seg at de kan diktere løsningene fordi de opportunistisk nok satser på å sikre seg folkets støtte gjennom å spille på den generelle misnøyen som mange føler overfor reindriften. Det er politikk ålreit, men det er lumpen politikk.
Pål Hivand • for 2 år siden
Hvor har jeg hevdet at det er samer mot nordmenn? En eneste gang? Hvor, Hellesvik? Du leser alt med fandens briller. Problemet med teksten er vel at jeg i det hele tatt har brukt ordet "samisk".
Det er da slett ikke bare samer som stemte Ap i Hammerfest og sørget for et historisk valgskred? Jeg sier på ingen måte at denne ene saken var den ene avgjørende, men den bidro.
Som sagt, fandens briller. Jeg forsøkte å belyse samiske sakers rolle i lokalvalg. Da er det relevant å skrive om nettopp det, og ikke andre ting. Neste gang kanskje jeg skriver om samer mot samer, som også er en relevant problemstilling - men det er en annen artikkel.
Pål Hivand • for 2 år siden
Og hvis griser hadde vinger, kunne de kanskje fly. Vi diskuterer reindrift på Kvaløya, Hellesvik. Jeg er ikke uenig i at reindriften har flere og grunnleggende utfordringer andre steder enn bare på Kvaløya. De er i høyeste grad sammensatte, og vil i enkelte tilfeller bare kunne løses av en bedre forvaltning og en bedre organisering av norsk reindrift.
Men dette er en avsporing, hvis eneste poeng er å frita folkevalgte og befolkning i Hammerfest fra sin del av ansvaret for å finne en minnelig løsning for utfordringene på nettopp Kvaløya. At reindriftens totale utfordringer er sammensatte og komplekse, annullerer ikke mulighetene til å finne en god løsning på Kvaløya. Men det krever to parters innsats.
Pål Hivand • for 2 år siden
Jeg har ingen interesse av å diskutere historie med deg Albinsson. Det du sier er faktisk helt irrelevant. Det som er faktum er at den reindrift som drives på Kvaløya i dag er tilstrekkelig historisk og rettslig forankret til at vi kan snakke om nedarvede rettigheter - på samme måte som jeg mener byen og byens befolkningen har rettigheter til bruk av utmark og natur - og til et anstendig bymiljø.
Mitt poeng er som jeg nå har gjentatt flere ganger: løsningen på utfordringene på Kvaløya mellom reindrift og byutvikling må finnes et minnelig sted i midten av ytterpunktene.
Den "nye driften" du omtaler, hevder du jo selv er minst over 200 år gammel. Man skulle tro noen bruks- og beiterettigheter var opparbeidet gjennom en slik periode?
Og Albinsson: du er gjest på min blogg. I så måte ville det vært hyggelig om du lot være å kalle meg eller andre folk for løgnere. Et minimum av folkeskikk krever jeg. Uenighet med mine meninger derimot, har jeg ingenting imot.
Pål Hivand • for 2 år siden
Nok en gang dokumenterer Hellesvik hvordan han ikke forholder seg til den teksten han bruker som anledning for sine ytringer overfor. Istedenfor angriper han med liv og lyst en tekst jeg ikke har skrevet og meninger jeg ikke har - eller har gitt uttrykk for.
Selv samer bosatt i Hammerfest må tåle kritikk, ikke bare reindriftssamer. Det er jo ikke deres etnisitet eller identitet jeg angriper, men nettopp deres politikk. I dette tilfellet den politikken overfor reindriften som de gikk til valg på - og vant med.
Jeg har stor forståelse for at folk i Hammerfest ønsker reinsdyr ut av sentrum. Men jeg har null toleranse eller forståelse for holdningen om at den eneste løsningen er å jage reindriften fra Kvaløya - eller påstandene fra Høyre og Ap om at reindriften representerer det største hinder mot det gode liv for folk på øya. Reindriften var der før byen. Konsekvensen er at byens folkevalgte og byens befolkning nødvendigvis må ta del i å finne en farbar vei mot en løsning på problemet.
For problemet er ikke reindriften og reindriftsutøverne, eller byens befolkning. Problemet er at nomadisk reindrift i møte med et bysamfunn i utvikling nødvendigvis må innebære interessekonflikter om bruken av arealene. Å peke på rendriften som alene ansvarlig syndebukk for problemene er ren og uforfalsket arroganse.
Og det Hellesvik, er det som står i teksten. Men det passer naturligvis ikke inn i det etniske skrekkscenariet og samiske fiendebildet du har valgt å definere din tilværelse rundt. Derfor blir det også denne gangen nødvendig for deg å angripe en tekst jeg ikke har skrevet og meninger jeg ikke har. For det passer deg og saken din bedre.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
EDL og galopperende medlemstall
Pål Hivand • for 2 år siden
Hvilket oppsummerer Hellesviks perspektiver på demokrati? Man er enten enig i Hellesviks politiske villfarelser, eller så er man persona non grata. Jeg skriver at jeg deler EDLs formål slik det er definert i vedtektene, men på helt sentrale deler av den uttalte politikken av EDLs tillitsvalgte er jeg grunnleggende uenig.
Jeg er også medlem av LO, og imot deler av LOs politikk - men ikke med formålet med fagorganisasjonen.
Jeg er for etnisk og demokratisk likeverd. Dersom EDL ikke er det, men noe helt annet, så bør det kanskje framkomme av både navn og formål?
Pål Hivand • for 2 år siden
Ja, å sammenlikne ANC med EDL - og Sør-Afrikas apartheid-regime med norsk samepolitikk er jo nesten ikke smakløst i det hele tatt.
- Diskusjon på NRK Sápmi
– Jeg vil ikke savne «husmorferien» - NRK Sápmi - NRK
Pål Hivand • for 2 år siden
Kudos og ros til journalisten som tar innspill og forslag fra sidelinja!
Pål Hivand • for 2 år siden
Det NRK Sápmi omtaler som Frps "første lille politiske seier", er jo i praksis en formidabel politisk innkassering. Frps forslag har halvert saksbehandlingstiden fra 8 til fire uker. Parlamentet behandler årlig rundt 50 saker, altså ikke mer enn det et gjennomsnittlig kommunestyre behandler i løpet av 15-20 møtetimer.
Mer interessant enn Marthinsens framtidige husmorferieplaner hadde det vært om NRK kunne gitt oss et anslag på innsparte kostnader som følge av at antall reisedøgn, overnattingsdøgn og antall representantreiser nå er halvert.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
EDL og galopperende medlemstall
Pål Hivand • for 2 år siden
Jarl Hellesvik: Du er en retorisk slimål, som hver eneste gang snor deg unna de argumenter som presenteres og spørsmål som stilles. Du insisterer på å definere tema og spørsmål helt alene - for deretter besvare dem selv. Du vrenger på argumenter og opplysninger, og tolker alltid motdebattanter i verst tenkelige mening.
I praksis deltar egentlig aldri i debatter, din strategi er å bruke pågående ordskifter og tilgjengelige debattfelt til å holde monologer basert på dine vrengebilder. Aldri har jeg opplevd at du forholder deg til noen motargumenter eller spørsmål fra dine motdebattanter på saklig vis, eller med et ønske om en opplyst samtale. Heller ikke denne gangen. Alt man oppnår i ordskifter med deg er å gi deg talerstol for ditt høyst kontaminerte tankegods - og å grise seg selv til med det.
Apropos demokrati: at min yrkesbakgrunn for et folkevalgt parlament skulle være av mer tvilsom karakter mer enn din fortid i kommunismens forherligelse av væpnet revolusjon og proletariatets diktatur, er virkelig mer enn jeg kan begripe. Her ser vi nok bevis for ditt spesielle forhold til realitet og virkelighet.
Men du må gjerne skrive artikler om meg og mitt forsøk på å bli medlem i EDL (jeg har fremdeles ikke fått det bekreftet). Jeg kommer i alle fall til å gjøre det, vær du sikker. Men jeg er stygt redd for at din vurdering av allmennhetens interesse for mitt navn og min bruk av 100 kroner på medlemsskap i EDL er betydelig overdrevet.
Allerede nå har jeg fått full valuta for pengene. Det er lenge siden jeg har hatt så mye moro for hundre kroner som i nettopp denne saken.
Og jeg gjentar: Jeg er enig i EDLs formålsparagraf og i 76 av 77 setninger i av resolusjonen du viste til. Men at jeg er 100 prosent uenig med deg hva gjelder urfolks- og minoritetspolitikk kan det vel knapt herske noen tvil om?
Men jeg deler EDLs formål slik det er formulert i formålsparagrafen: etnisk og demokratisk likeverd! Nå er det naturligvis slik at EDL har tatt en retning jeg mener er feil. Som medlem håper jeg å kunne bidra til både informasjon, fakta og korrigering av den politiske kursen. Jeg har ikke overdrevne forhåpninger om det, men litt moro i livet skal man allikevel unne seg.
Men alvorlig talt: dersom EDL representerer andre verdier enn det som framkommer i formålsparagrafen, så bør man kanskje vurdere å endre den.
Og det er i den hensikt jeg er medlem: å påvirke EDLs politikk. Hva skulle ellers være formålet med medlemsskap i politiske organisasjoner?
Men du og jeg Hellesvik, vi er ikke enige om noe. Var det tydelig nok for deg?
Pål Hivand • for 2 år siden
Javisst, jeg er enig i nesten alt dette jeg! Bortsett fra formuleringen: "Utgangspunktet for opprettelsen av EDL er at vi mener at visse
samepolitiske tiltak og forslag bryter med denne konvensjonen og derfor er å anse som rasediskriminerende."
Så av 77 setninger i resolusjonen, er jeg helt enig i 76 av dem. Så mine spørsmål Hellesvik: Setter EDL som forutsetning for mitt medlemskap at jeg må bøye meg for og dele enhver mening som organisasjonen eller medlemmene gir uttrykk for? Det høres ikke spesielt demokratisk ut? Fungerer det slik at jeg må ringe EDLs ledelse eller deg for å få tillatelse til å formidle mine meninger til offentligheten i framtiden?
Og er det vanlig at medlemmene i EDL utspørres om sine meninger før medlemskap innvilges? Det høres da ikke spesielt demokratisk ut? I så fall vil jeg nok arbeide for å forandre den praksisen.
Når kan jeg forvente godkjenning av mitt medlemskap?
Pål Hivand • for 2 år siden
Javisst, jeg er medlem, og visst er jeg enig i EDLs arbeid:
"EDL skal være en tverrpolitisk interesseorganisasjon for etnisk demokratisk likeverd og å gjøre denne allmenn tilgjengelig for informasjon og opplysning", slik det heter i formålsparagrafen;
http://edl.no/content/view/13/...
Dette er jeg absolutt for! Ellers ville jeg jo ikke blitt medlem. Etnisk demokratisk likeverd har jeg arbeidet for i hele mitt yrkesliv.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Nei takk til «gratis» fotball
- Diskusjon på NRK Sápmi
Samisk språk truet i Kåfjord - NRK Sápmi - NRK
Pål Hivand • for 2 år siden
Språkpolitisk er dette sørgelig lesing. Men like alvorlig er det i mine øyne at den samiske befolkningen utenfor indre Finnmark, og som ikke behersker samisk - snart vil være forhindret fra å registrere seg i samemanntallet og delta i valg.
Språkkriteriene knyttet til samemanntallet forutsetter at de selv, eller i det minste en av dine oldeforeldre, har hatt samisk som hjemmespråk. Etterhvert som språkfornorskningen fortsetter, vil store deler av den samiske befolkningen som ennå ikke er registrert i manntallet også være forhindret i å registrere seg - fordi de ikke lenger oppfyller kriteriet om at en av oldeforeldrene skal ha snakket samisk.Hva blir da igjen at det samiske demokratiet, når antall potensielle velgere systematisk reduseres fra år til år?
Det er på tide å tenke nytt knyttet til etnisitet og språk. Det må etterhvert være mulig å være valgbar same uten dagens språkkriterier.
- Diskusjon på NRK Sápmi
DNA-kritikk mot Frp-topp - NRK Sápmi - NRK
Pål Hivand • for 2 år siden
Interessant det det, Amundsen. Å "lage etniske skiller" mellom folk, er altså i dine øyne unaturlig. Men like fullt jobber du med saken for å kartlegge om du har finsk eller samisk bakgrunn.
Selv du som uttaler at du ikke anerkjenner folkegruppers og etniske gruppers indre fellesskap, føler altså behov for å kjenne ditt etniske opphav? Hvorfor?
Dersom det var sant at vi har "levd side om side" som likemenn, hvorfor kjemper da både samer og kvener for sitt språks og sin kulturs overlevelse? Hvorfor kjemper vi for våre barns rett til å lære sitt morsmål, dersom vi er likemenn, Amundsen? Gjør dine barn det?
Vi lager ikke etniske skiller Amundsen, vi forholder oss til virkeligheten. Virkeligheten er at disse skillene eksisterer. Det hadde vært uproblematisk hadde det ikke også vært for at det for flere hundre år siden ble offisiell norsk politikk å diskriminere noen av de etniske gruppene i nord.
Det er et helt legitimt standpunkt å være mot samemanntall og Sametinget, med utgangspunkt i at du mener det er unødvendig. Jeg er uenig, men respekterer ditt syn på saken. Men å fornekte de etniske gruppenes egen historie og opplevelse av seg selv som folkegruppe er usportslig og undertrykkende.
Og det Amundsen, nettopp det, er årsaken til at vi også i morgen kjemper for våre barns rett til å lære sitt språk, sin historie og deres rett til å være den de vil være - enten det er same eller nordmann. Eller begge deler.
- Diskusjon på E24
Geelmuyden som idiot - E24-kommentarer - E24
Pål Hivand • for 2 år siden
At man ikke deler mannens hele og fulle analyse, som heller ikke jeg gjør, behøver jo ikke nødvendigvis å ende i forsøk på karakterdrap. Geelmuyden er kanskje i overkant kynisk omkring de første dagene, ukene, men det er samtidig interessant å se hvordan mediene nå fylles med stoff fra de indre sirkler i disse dagene. Dette er jo stoff som med fordel kunne vært posjonert ut etter valgdagen.
- Diskusjon på NRK Sápmi
Beklager at han sammenlignet sametingspresidenten med Hitler - NRK Sápmi - NRK
Pål Hivand • for 2 år siden
Ja, jmjansen, artig at du mener det. Men hva mener du feks. om det denne saken omhandler? Om å kalle hverandre for nazister og massemordere?
For det var det denne debatten handlet om.
Pål Hivand • for 2 år siden
Han fikk jo ytre seg, i likhet med deg, Liberty. Så hvilken heksejakt refererer du til? Motargumenter?
Ytringsfrihet handler om retten til fritt å ytre seg. Det inkluderer ikke vern mot motargumenter. Jo mer ubegavet ytringen framstår, jo større fare for å bli møtt med motargumenter.
Og nå er det altså Aspenes som er angrepet på sin person? Og ikke han som ble sammenliknet med Hitler.
Det er fritt opp til den enkelte å utlevere sin egen åndstilstand. Men ikke nødvendigvis uimotsagt.
Som sagt; det du omtaler som heksejakt er det vi andre kaller for motargumenter. En dyd av nødvendighet i mange tilfeller. Denne saken er på ingen måte noe unntak. Tvert imot, vil jeg hevde.
Pål Hivand • for 2 år siden
Kvass? Ja, det var litt av en innrømmelse. Å sammenlikne norsk samepolitikk med Quislings landsforræderi og Olli med verdenshistoriens største industrielle massemorder er... kvass?
Å antyde at man vil jage samene ut av Norge slik russerne jaget nazistene, slik Aspenes gjorde, er hinsides enhver seriøs demokratisk debatt.
Det var ikke ordbruken som var problemet Aspenes, det var den ville logikken som fikk deg til å sammenlikne Olli og Hitler, Quisling og norsk samepolitikk som var problemet. Ordene du brukte i denne sammenheng bare en naturlig konsekvens av den så åpenbart mangelfulle tankeprosessen forut for ordene.
Jeg skrev om saken i 2009, noe som gjorde meg uønsket som spaltist i avisen som ukritisk videreformidlet det kontaminerte tankegodset. Aldri har jeg vært mer stolt over å være uønsket enn nettopp da.
De som er interessert kan lese den på bloggen min:
http://www.hivand.no/2009/02/1...
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Jazz og jetmotorer – til minne om far
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Debatten og anonymiteten til forsvar
Pål Hivand • for 2 år siden
Det er trist å se så mye engstelse. Jeg skal være den første til å innrømme at det finnes store problemer og utfordringer i et flerkulturelt samfunn. Volden vi har sett er en av dem - og det faktum at en stadig større del fremmedkulturelle i forhold til etnisk norsk fyller fengslene. Men i min tankeverden endrer vi det gjennom sosialpolitikk, arbeidspolitikk og kriminalpolitikk.
Det flerkulturelle samfunnet er her, og folk flytter på seg. Det verste er jo at vi trenger disse til å komme hit utdanne seg - for å ta vare på deg når du blir gammel.Og det er ingen fri innvandring, til verken Europe eller Norge. Det er høyst regulert.
Men jeg skjønner vi ser verden svært forskjellig. Men jeg synes allikevel det er trist å se all denne redselen.
Pål Hivand • for 2 år siden
Ja, det ble dessverre slik. Men i fortsettelsen vil det virke som det skal. Men denne debatten ble dessverre ødelagt. Importen av alle innlegg gikk skeis, så nå kommer kommentarene i vill uorden. Beklager det.
- Diskusjon på Protokoll
Regjeringens kondolanseprotokoll
Pål Hivand • for 2 år siden
I disse dager er vi alle berørte. Og rørt og stolt over landets ledelse, politi- og hjelpemannskaper og frivillige som bidrar til samling, etterforskning. hjelp, trøst og lindring. Mine tanker går til de døde, de etterlatte og de mange berørte og skadede. Jeg er stolt over å bo i et land som i så stor grad er i stand til å samles om verdier som solidaritet, samhold og fred.
- Diskusjon på Journalisten.no
Hold an, Kokkvold!
Pål Hivand • for 2 år siden
Politiet og Kokkvold har vel strengt tatt ulike motiver for ønsket om lukket rettsmøte, der Politiet vel begrunner det med sikkerhet og bevissikring og der Kokkvold ønsker å skjerme mannens kontaminerte tankegods.
Jeg deler imidlertid ditt ståsted, og mener det i denne stund er viktig at vi alle får innblikk i mannens refleksjoner og ikke minst hvor han har hentet sine inspirasjoner fra. Det finnes en ideologisk infrastruktur av antiislamske nettsteder og tankegods, som tilsynelatende flere og flere nasjonalt orienterte mennesker forholder seg til.
Det gjør selvsagt ikke alle disse til terrorister! Men på et eller annet tidspunkt må vi erkjenne at i disse spørsmålene henger ord og meninger sammen med enkelte menneskers handlinger. Vi ser jo allerede nå at de aller mest ekstreme antimuslimske skribenter og nettsteder nå kappes om å ta avstand fra handlingene utført i Oslo. Holdningene derimot, står de fast ved.
Åpenhet er helt nødvendig i rettsprosessen for nettopp å ansvarliggjøre holdningene også.
- Diskusjon på Document.no
Steinkjer skiltes på samisk
Pål Hivand • for 2 år siden
Vi har da både hatt nynorske navn, nynorsk på fjernsyn og nynorsk litteratur i dette landet en god periode uten at de så nasjonsbekymrede kommentatorene og skribenten her har hatt grunn til engstelse.
Vi har altså kommet dithen at vi skal frykte for nasjonens enhet på bakgrunn av samiske stedsnavn? Makan til vrøv skal en jaggu lete lenge etter. Historisk sett har det bodd samer over det ganske land, og de har naturligvis gitt navn på sine omgivelser gjennom århundrene. At samisks stedsnavn nå skaper angst hos dere fordi de dukker opp som skilt der dere bor, sier vel mer om hva dere hittil har oversett og undertrykket i eget nærmiljø enn om farene knyttet til nasjonens enhet. Gud hjelpe meg, det er nesten så jeg mistenker dere for å ha for mye fritid.
- Diskusjon på NRK Sápmi
– Må tenke på hva vi sier - NRK Sápmi - NRK
Pål Hivand • for 3 år siden
Når regjeringen appellerer til folkeskikk i kampen mot diskriminering og mobbing, er vel det samme som å si at ansvaret for mobbeofrets ve og vel ligger hos mobben?
Det er jo mildt sagt ikke veldig betryggende. Kampen mot feks. diskriminering av kvinner ble ikke ført av verken folk eller myndigheter gjennom appell til folkeskikk, ettersom det jo var folkeskikken som var problemet. Likestillingskampen er ført gjennom aktive handlinger og aktiv politikk fra myndigheter, fagforeninger og andre grupper over mange tiår.
Mobbing og diskriminering er spørsmål om makt og avmakt.
Vi er alle mot rasisme, men de fleste av oss sliter allikevel med å innrømme at det er vi selv som er rasistene. Folkeskikk er en konsekvens av et historisk "slik gjør vi det her - slik oppfører vi oss mot hverandre" - et sosialt best practice, om du vil.
Når vi ser på de siste hundreår med politikk overfor samene og andre minoriteter, blir det å appellere til folkeskikk (best practice) å appellere til de samme holdningene og handlingene som trenger forandring og fornyelse.
- Diskusjon på NRK Sápmi
En vårtradisjon som stinker - NRK Sápmi - NRK
Pål Hivand • for 3 år siden
Artikkelen inneholder 18 varianter av begrepet "skit", hvorav 13 refererer til begrepet "mannskit". Ikke mindre enn 20 varianter av begrepet "drit/dritt" - altså 38 skit og drit til sammen. Er journalisten engstelig for at leserne er så tungnemme idioter at vi ikke forstår poenget etter et par-tre drittord?
- Diskusjon på NRK Sápmi
Upassende i Sámi Grand Prix? - NRK Sápmi - NRK
Pål Hivand • for 3 år siden
Trist at meninghetsrådslederen velger å se på et musikkinnslag som et angrep på kirken og oppfordrer til boikott. Og imponerende nok etter at han selv ikke har sett innslaget han så inderlig kritiserer. Like trist er det at festivalens styreleder gjør én påstått klage stor nok til å revurdere hele arrangementets musikalske profil.
Da gjør man pauseinnslag i en melodikonkurranse i overkant åndelig betydningsfull, enten man er for eller imot budskap og presentasjon.
Om man virkelig mener å evaluere Sami MGP, kunne man kanskje også se på rekrutteringen til konkurransen, hvor de aller fleste deltakerne er fra Kautokeino og andre kjernesamiske områder - også pauseinnslaget. Noe som kanskje også forklarer at det nettopp er folk fra Kautokeino som reagerer - fordi de ser på MGP primært som et lokalt familiearrangement og ikke som en samisk melodikonkurranse.
- Diskusjon på Ad:varsel
UNESCO hedrer cablegate-aviser
Pål Hivand • for 3 år siden
Det kan vel hende de gjorde det også, det vet jeg ikke. Men det var særlig rollen som forsvarere av nettopp WikiLeaks integritet som ble berømmet.
- Diskusjon på NRK Sápmi
Har anmeldt Facebook-trusselen - NRK Sápmi - NRK
Pål Hivand • for 3 år siden
Hovedpoenget er at Mari Boine i denne konkrete saken opplevde kommentaren som truende, og det er jo faktisk saken uvedkommende om kommentaren kom fra en mente "kniven burde brukes" overfor nordmenn - eller samer.
Når du blander inn ordet kniv i et slik setting - overfor mennesker man ikke kjenner - så er det jo en viss fare for at betydningen kan oppfattes som truende.
Det er kanskje heller ikke unaturlig at kommentaren tolkes inn i den siste tids hendelser, med enkelte tildels hatske og rasistiske elementer i debattene om samisk stat, samiske veiskilt i Bodø og samisk språkforvaltning i Tromsø.
Debattklimaet i den samepolitiske debatten er merkbart hardere enn for få år siden. og da synes jeg Mari gjør en ok ting. Hun sier "hit, men ikke lenger". Dette behøver hun ikke finne seg i, rett og slett.
Kan kommentaren oppfattes annerledes enn det Mari gjør? Ja, jeg er en av dem som gjør det. Men det spiller ingen rolle. For det var ikke meg den rammet.
- Diskusjon på NRK Sápmi
Kjør debatt, Sápmi! - NRK Sápmi - NRK
Pål Hivand • for 3 år siden
fungerer ikke helt - den ene gangen får jeg 1 kommentar, andre ganger er det 14 kommentarer - på samme artikkel. Så noe er teknisk feil.
- Diskusjon på NRK Sápmi
Kjør debatt, Sápmi! - NRK Sápmi - NRK
- Diskusjon på E24
Adecco-trollet - E24-kommentarer - E24
Pål Hivand • for 3 år siden
Ørjasæther kan leses dithen at hun mener det er rimelig at det er de private eller innleide arbeidstakerne som må bære kostnadene av landets velferdspolitikk overfor pleietrengende - i form av reduserte rettigheter og redusert lønn - slik at vi fortsatt skal ha råd til en eldreomsorg vi kan være bekjent av. Problemet med dette resonnementet er at det ikke er bærekraftig.
For selvsagt er det mulig å få vaktlister og turnusene til å gå opp innenfor rammene lov- og avtaleverk i arbeidslivet. Oljeindustrien er et bevis på dette. Men det forutsetter naturligvis en vilje til å betale de ansatte. Det igjen forutsetter en politisk vilje til å finansiere den velferden vi har vedtatt å holde oss med.
Så er jeg enig i at det er et grunnleggende misforhold i sanksjonsmulighetene overfor private og offentlige velferdsprodusenter. Men like lite som vi kan leve med at offentlig drevne sykehus og pleieinstitusjoner ikke leverer nødvendig kvalitet, kan vi leve med at private aktører undergraver de mekanismene i arbeidsmarkedet som skaper et regulert og humant arbeidsliv.
Ingen av delene gir bærekraft til velferdssamfunnet.
- Diskusjon på Journalisten.no
Til helvete ad!
- Diskusjon på Journalisten.no
LEDER: Angrepene på WikiLeaks farlige
Pål Hivand • for 3 år siden
Det som tradisjonelt har skilt demokratiske stater fra diktaturer har blant annet vært vår holdning til informasjons-, ytrings- og trykkefrihet. Prinsippet om informasjonsfrihet er avgjørende i forhold til meningsdannelse og ytring. Datalagringsdirektivet og de siste ukers utspill fra vestlige politikere og stater gir oss betydelig grunn til bekymring.
Det kan synes som om også statene og politikerne også definerer selve "webteknologien" som en del av problemet. Fordi det er WikiLeaks og fordi det skjer i stor skala, så er det problematisk. WikiLeaks gjør jo strengt tatt ikke annet enn det tradisjonelle medier har gjort i alle år, bare i større skala ved hjelp av teknologien som er tilgjengelig.
I realiteten er det definisjonsmakten som flytter seg fra myndigheter til innbyggere. Og da reagerer makten instinktivt, enten den er kinesisk, amerikansk eller norsk. Også den makten som hittil har vært å finne i tradisjonelle medier.
- Diskusjon på Journalisten.no
Dette er ikkje eit blogginnlegg
Pål Hivand • for 3 år siden
Tilstedeværelse i eget kommentarfelt er også vesentlig, kanskje faktisk helt avgjørende. En blogg er et verktøy for samtale, og da må også samtalen (artikkel + leserkommentarer) kultiveres og utvikles. Bloggskribenten er helt sentral og må derfor delta i sitt eget kommentarfelt.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Julemusikk 2010 (Spotify)
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Hva er din favoritt julemusikk ?
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Får 100.000 til Ad:varsel
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Treholt-saken og crash-kurs i Wikipedia
Pål Hivand • for 3 år siden
Tusen takk. Det er naturligvis et svært godt poeng. En artikkel som har utfyllende referanser, behøver man naturligvis ikke sjekke historikk eller diskusjonen på - i så måte. Men det kan allikevel være interessant å gjøre det noen ganger, fordi disse sidene gir et godt bilde av hvordan nettleksikonet fungerer.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Elkjøp suger: foreløpig bunnivå på service
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
De krenkede følelsers tyranni
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Er passasjerene et problem for NSB?
Pål Hivand • for 3 år siden
Jeg har da ikke skjelt ut NSB? Jeg vet at NSBs ansatte gjør en formiddabel jobb hver eneste dag, jeg hilser tross alt på dem daglig.
Men det er må da i guds navn være tillatt å påpeke at NSB som selskap ikke fungerer, og framføre kritikk mot selskapet. Når jeg kritiserer feks. Telenor så er det sjelden jeg får beskjed om å rette kritikken mot selskapets eiere.
NSB mislykkes som selskap hver dag når de ikke klarer å levere de tjenestene som de hevder å skulle levere - og som vi faktisk betaler for. Når et slikt selskap angriper kundene, gjør de ikke saken bedre for seg. Det var mitt poeng.
Ellers opplever jeg å være godt virkelighetsorientert hva gjelder status for banetrafikk.
Pål Hivand • for 3 år siden
Joda, at vi ikke kommer med toget er en virkelighet både jeg og andre lever med hver eneste uke. Flere ganger i uke må lokfører oppfordre folk i toget til å forlate toget slik at de innerste kommer ut. Han forsikrer gjerne om at toget ikke kjører videre før alle er ombord.
Slikt vet man naturligvis ikke dersom kjennskapen man har om tog i Norge kommer fra mediene og ikke fra egen erfaring. Jeg tar minimum tre hver dag, og tilbringer fra 2,5 til 4,5 timer på tog daglig.
For øvrig er uenig med deg. Flytoget går hver dag på tiden og med helt annen service og kvalitet. Det er med andre ord mulig å levere tjenester på bane som holder god kvalitet.
Kostnad? Hva koster det når 10-tusener ikke når fram til arbeid, kommer for sent til barnehager og lammer store deler av offentlig og privat virksomhet i Østlands-området? Alt har en pris. Også å ikke kjøre tog koster.
Pål Hivand • for 3 år siden
Vær vennlig og vis dine meningsmotstanderen såpass høflighet og respekt at du lar være å kalle dem for slikt. Vi klarer da alle å engasjere oss uten å bli neandertal.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Sametinget viser wiki-vei for staten og skoleverket
Pål Hivand • for 4 år siden
Takk Kjetil, opplysningene i artikkelen er korrigert.
Pål Hivand • for 4 år siden
Ja. Skolene. Lærerne. Elvene. Hvis det samiske samfunnet og det samiske skoleverket ikke nå kjenner sin besøkelsestid, så er det dessverre ikke mye mer å gjøre enn at siste mann slår av lyset når han drar.
Lærerne klager over manglende lærebøker. Løsningen er at de selv og sammen med elevene kan skape innholdet de mangler og dele det med alle andre som mangler det samme.
Lengden til basisartiklene er 12-15 setninger. For dette kan du altså fakturere Wikimedia 400 kroner. Per artikkel. Det er er ålreit betaling.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
En pasient som meg
Pål Hivand • for 4 år siden
Det er jo det store spørsmålet da. Det er jo avhengig av at man faktisk deler noe mer enn bare sin misnøye eller sine plager og at den info man deler faktisk er nyttig og i format som gjør den brukbar for andre i andre sammenhenger.
Neste spørsmål er jo om helsevesenet ser på mulighetene for å lære noe eller om det er tjenester som i dag utføres av profesjonelle aktører, som med fordel kan gjøres av pasientene selv - bare systemet legger til rette for det.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Veileder for sosiale medier – workshop
Pål Hivand • for 4 år siden
Viktige spørsmål Kjetil, ingen tvil.
Journalføring? Hva med bare å arkivere det som er arkivverdig, slik vi gjør med telefonsamtaler og epost? Det var det jeg foreslo på workshopen.
Kriseberedskap ifht sosiale medier er åpenbart nødvendig, men kanskje må man leve med at mennesker gir uttrykk for sin eventuelle støtte og motvilje til kontroversielle vedtak og saker.
Makt, derimot - er et delikat spørsmål. Mitt utgangspunkt er dette: sosiale medier gjør det enklere (enn før) å komme til orde og i kontakt med andre borgere og myndigheter. Det i seg selv kan ikke være et problem?
Men det pålegger offentlige virksomheter å legge til rette for at alle som bør komme til orde også gjør det. Ja takk, begge deler?
Takk for gode innspill Kjetil!!
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Skremmende om datalagringsdirektivet
Pål Hivand • for 4 år siden
Jo, det gjør det - i betydelig grad : )
Direktivet handler om å avveie ulike interesser og prinsipper. Departementet har anført sine synspunkter, og det går direkte på behovet for slikt. Å forsvare behovet må jo de myndigheter som tar til ordet for å innføre det, det synes jeg er en rimelig ansvarsfordeling.
Her har åpenbart noen fått kalde føtter og refs fra politisk ledelse.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Kulturkamp på Wikipedia
Pål Hivand • for 4 år siden
Vidar, jeg synes du skal lese professor Espen Andersens bloggpost om Store Norske og Wikipedia:
http://www.espen.com/norskblog...
Pål Hivand • for 4 år siden
En generell påstand om at leksikonet ikke holder mål har du vel strengt tatt ikke akademisk hold for? Det finnes svakheter ved Wikipedia og wikier generelt, men disse svakhetene utgjør også styrken ved leksikonene:
http://en.wikipedia.org/wiki/R...
Brukermedvirkning er kommet for å bli. Den akademiske tradisjonen du gjør deg til talsmann for her, er døende. Store Norske Leksikon legges ned, selv ikke nasjonen Norge klarer å holde liv i et nasjonalt leksikon.
Mitt poeng er dette: så lenge du og andre i norsk akademia heller legger doktoravhandlingene i en universital skuff eller i et obskur database med betalingskrav, kan man ikke også klage over at åpne leksika ikke gjengir akademisk forskning på skikkelig vis.
Særlig samer, en marginal folke- og språkgruppe, kan ikke forvente at storsamfunn tar seg råd til å produsere kunnskap og informasjon gjennom metoder og kanaler som tilhører fortiden. Da må samer (og særlig samiske akademikere) kjenne sin besøkelsestid og bidra til forskningsformidling gjennom de medier som befolkningen kan nyttegjøre seg av.
Jeg vet også at det formidles forskning i "tusenvis av tidsskrift verden over". Men å hevde at det bare er ¨å plukke det man trenger" anser jeg for å være et utslag av akademisk arroganse, fordi folk flest leser ikke forskningstidsskrifter.
Mitt poeng er at det burde være en forskeroppgave å drive åpen formidling av egen (og andres) forskning. Wikipedia vil trolig endre seg mer i retning av artikkel-evaluering fra fagfolk og kreditering av hovedforfattere bak artikler.
Å avskrive klodens største og mest omfattende oppslagsverk, slik du gjør, mener jeg blir litt spesielt.
Pål Hivand • for 4 år siden
Den som venter på et samisk leksikon av format, venter garantert forgjeves. Når vi ikke engang klarer å levere læremidler til grunnskolens basisfag, så klarer vi ikke leksikon. Fact of life.
Wikipedia er i utvikling, og vil trolig om kort tid få på plass en redaksjonell ordning med kvalitetssikring, samt notabilitering av (hoved)forfatterne.
Og denne akademiske angsten for Wikipedia må man snart enten gi slipp på, eller gjøre det til akademisk plikt å delta med aktiv forskningsformidling - på Wikipedia eller andre foretrukne plattformer.
Akademia kan ikke i all fremtid låse seg inn i lukkede og propriære systemer. Håper jeg :)
Pål Hivand • for 4 år siden
@terje:
jeg deler nok en del av motivasjonen din også, Wikipedia er en utmerket plattform å samle egen research og kompetanse på :)
@jarle:
jeg tror verden endres "flik for flik", lokalsamfunn for lokalsamfunn. Earut máilbmi - forandre verden! Revolusjonen kommer med museskritt :) - dine egne.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Dugnad for samisk V – eller betalt per ord?
Pål Hivand • for 4 år siden
Jeg tror korpusen de opererer med er betydelig større enn bare saksdokumenter :) så grunnlaget burde være godt
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Bloggplakat: bloggetisk hustavle
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Wimme til Riddu Riđđu 2010
Pål Hivand • for 4 år siden
En ting er altså musikken, men det er så utrolig kult når noen gjør egne greier som helt og holdent forandrer verden. For noen i alle fall. Wimme gjorde det for meg.
Mitt forhold til min samiske musikk ble aldri det samme :)
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
To hijab or not to hijab…
Pål Hivand • for 4 år siden
Jeg tror vi må leve med at vi ikke kan forby alt vi ikke liker. Jeg mener det er rimelig å kritisere bruken av hijab på barn, men vi må samtidig leve med at mennesker rundt oss velger andre løsninger enn vi ville gjort.
Religions- og kulturkritikk er en viktig del av den norske offentligheten, og det skal vi fortsette med. Vi skal huske at vi faktisk holder oss med en kristen statskirke, hvor diskriminering av homofile tillates med teologisk begrunnelse.
Å forby hijab blir i den sammenheng nokså rart.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Respektløst å twittre med velgerne?
Pål Hivand • for 4 år siden
Nei, det mener jeg ikke. Men det er jo opposisjonens privilegium å engasjere seg i de saker de selv foretrekker. Ettersom noen vant og noen tapte valgte, må vi jo anta at de faktisk i mange sammenhenger prioriterer ulikt.
Det ER nokså spesielt at et parlamentarisk flertallssamarbeid kritiserer opposisjonen for manglende politisk engasjement og interesse for nettopp flertalles politiske innlegg :)
Stortingsrepresentantene taler stort sett for tomme saler. I Sametinget har man bestemt at representantene kan bruke datamaskiner. Det blir litt spesielt dersom flertallets sakspapirer er det eneste opposisjonen kan lese på PCene sine?
Denne saken er ganske enkel for meg: en representant irriterer seg grønn over at noen kommuniserer på Twitter framfor å følge med på det som for ham sikkert framstår som reflekterte og gode tankerekker.
Det er ikke respektløst. Det er politikk :) Og den som har vunnet et sametingsvalg bør være raus nok til å forstå det. Demokrati er ikke bare et spørsmål om numerisk flertall vs mindretall. Det burde i det minste være grunnleggende når man diskuterer forholdene ved det parlamentet som nettopp er opprettet for å kompensere for misforholdet av makt mellom flertall (nordmenn) og urfolk (samer).
Så får vi minne oss selv om hva saken begynte med: en representant for flertallet som irriterte seg over at enkelte av mindretallets representanter ikke lytter nøye nok når han er på talerstolen. Saken var altså ikke større enn som så.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Dugnad for samisk V – eller betalt per ord?
Pål Hivand • for 4 år siden
Det er nettopp slikt jeg tenker på - ressurser og kompetanse finnes, men det virker ikke som om de som kunne fått til noe er tilstrekkelig engasjert.
Det brukes penger og ressurser på konferanser, møter og oversettelse av sakspapirer, mens de hjelpemidlene som kunne gjort det enklere å være samiskspråklig og bruke samisk i hverdagen - på jobb og i skolen - ikke blir helt realisert.
Men den formidable grunnjobben som er gjort ved UiT er det all grunn til å berømme! Men det skjer altså først og fremst som følge av ildsjeler og språkforskningen ved UiT, og det kan virke som om verken samiske folkevalgte eller det samiske språkmiljøet mer generelt klarer å sette UiTs arbeid inn i den nødvendige språkpolitiske sammenhengen.
Tross alt, 50 millioner kroner deles ut av Sametinget i tospråklighetsmidler til fylke og kommuner. Mye av det går til oversetting av saksdokumenter, kompensasjon av merkostnader og kopiering. Vi vet lite om pengebruken faktisk gir språklig effekt.
Pål Hivand • for 4 år siden
Kjenner litt til Trosterud og UiTø, men ikke bakgrunnen for nynorsk i Google Translate. Men det understreker poenget og viktigheten med å gjøre de rette tingene i riktig rekkefølge.
Allerede for fem år siden takket Sametinget nei til et prosjekt med oversettelse av OpenOffice - foreslått som et dugnadsprosjekt mellom dedikerte språkmedarbeidere.
Jeg tror man kan styrke samisk og andre små språk, under forutsetning av at man gjør det enkelt for samer (og andre) å bruke det. Hjelpemidler må være tilgjengelige på teknologien de bruker = nett - å utvikle papirbaserte ordbøker når ikke ungdom vant til mobile netttjenester, iPhone og enkle apps.
Pål Hivand • for 4 år siden
Dette var utrolig flotte og fruktbare innspill, John Erling. Det er to helt sammenliknbare størrelse, Wikipedia og det norske samiske samfunnet.
Jeg tenker likedan som deg, at output fra et slikt system som jeg grovt skisser overfor må være konkrete resultater som den enkelte kan bruke i det daglige: maskinbaserte oversettelser (a la Google translate), samiske versjoner av OpenOffice og andre forbrukerrettede åpenkildekode-løsninger, dokumenter, fraser mv som allerede er oversatt fra annet hold (de samiske institusjonene).
Og de faglige (språkfolk, forskere, oversettere) får på sin side inn tekstmateriale, og kan utveksle oversettelser, begreper og terminologi som de ellers ville måtte gjort selv.
Utfordringen er å skape en kritisk masse av brukere og være nøye på at det skal være brukergevinst - både i form av økonomisk, kulturell og sosial kapital.
Blant annet har jeg foreslått at forlagene skal samarbeide med Sametinget om et slikt system, slik at ordbasen (grunnfjellet) er felles, men at samiske forlag kan lage bøker av disse om de vil = semi-kommersielle produkt.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Respektløst å twittre med velgerne?
Pål Hivand • for 4 år siden
Det er litt spesielt dersom representanter for Arbeiderpartiet med sitt parlamentariske flertall, føler seg neglisjert av Keskitalo. Ap har med flertall og Sametingsrådet hele administrasjonens vel 120 ansatte til sin disposisjon i utarbeidelse av faktagrunnlag og argumentasjon for sitt syn og sine saker. Opposisjonen har betydelig mindre ressurser i sitt virke.
Hvis Ap i tillegg føler seg oversett av opposisjonen, så sliter de med kraftig med sin politiske selvtillitt. Det er nå engang slik at representantene har adgang til å benytte seg av PC på sine plasser i sametingssalen, og da blir det litt rart dersom enkelte representanter skal refse kollegaer for bruk av programvare de selv ikke bruker.
Når det er sagt, så kan det jo også hende at hun faktisk var nokså uinteressert i det som ble sagt av Jensen og andre, ettersom hun jo allerede har lest argumentene i sakspapirer og hørt dem framført i komiteene, hvor de politiske beslutningene allerede er fattet.
Pål Hivand • for 4 år siden
Jeg deler i høyeste grad ditt syn på hvilke muligheter som ligger i de sosiale mediene for økt engasjement rundt samepolitikken - ikke minst med tanke på at vi (samer) bor så spredt. Vi trenger derfor teknologi og medier som kan bringe oss sammen og skape arenaer for politikk og samfunnsutvikling.
NSR utpekte seg foran valget som partiet med best grep om sosiale medier, men det dabbet raskt av etter valget - med Aili og et par andre unntak. Ap og de andre glimret med sitt fravær, både før og etter valget.
Automatisk utsending av pressemeldinger via http://twitter.com/apsameting er ikke uttrykk for et ønske om kommunikasjon. Det er god, gammeldags partipropaganda.
Potensialet er med andre ord stort. Skjønt, det er vel grunn til moderate forventninger når vi ser Jensens (over)reaksjoner?
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Samepolitikken i krise
Pål Hivand • for 4 år siden
Vi hørte jo under språkseminaret at noen faktisk synes det går vel mye tid til skriving av søknader, og etterlyste tilskuddsordninger der man slapp unna med en søknad feks annenhvert år.
Det sier litt om fokus og perspektiv. Dessverre.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Farvel, Muhammed
Pål Hivand • for 4 år siden
Islamofobt tull fjernes fra kommentarfeltet.
Pål Hivand • for 4 år siden
Nei, jeg gjør ikke det Carsten, eller hva du nå heter.
Jeg referer til at min kritikk av det jeg oppfatter urimelig og kvinnefiendtlige muslimske tradisjoner antakelig vil oppleves som krenkende av noen muslimer. Av deg, for eksempel.
Du sparker opp dører som er vid åpne her, "Carsten".
Pål Hivand • for 4 år siden
Jeg er helt enig i alt du skriver, Rune. Jeg mener ikke at vår frigjøring innebærer at vi må tråkke på noen. Men det gjør vi da heller ikke?
Jeg tror altså ikke det er mulig å ha et fritt samfunn og samtidig forhindre at noen vil oppleve seg krenket.
Selv er jeg nokså krenket av at en terrormistenkt og erklært motstander av det norske samfunnet arrangerer en demonstrasjon med enorm oppslutning , som ender i en nokså tydelig terrortrussel. Men jeg forlanger altså ingen innskrenkelser i muslimers rettigheter på grunn av min krenkede følelser.
Pål Hivand • for 4 år siden
Quod erat demonstrandum
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Farvel, Muhammed
Pål Hivand • for 4 år siden
Du forutsetter at en demokratisk nasjon faktisk ikke evner å se tolerant og overbærende på at en politisk tulling truer med terror i Norge. Vel, det viser seg jo at vi gjør det.
Å tolke denne teksten over som en avstandtagen til " alt som har noe som helst samband med Muhahammed" er å lese med vrangvilje. Det er et "farvel til Muhammed" i den politiske samtalen jeg skriver om - ikke om en avstandstagen til islam eller muslimer generelt.
Muhammed bør ha like lite politisk kraft som Jesus i denne sammenheng. Det er mitt poeng. Verken mer eller mindre. Sterkt religiøse og dogmatisk troende bør jo spørre seg om et sekulært samfunn er det best egnede for dem. I sær om de mener at deres tro også skal være regulerende i forhold til de av oss som ikke tror.
At vi har andre verdier enn islamistene betyr ikke at vi er uten verdier. At vi har en annen moral, betyr ikke av vi er uten moral.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Dagbladet – et liv etter avisdøden
Pål Hivand • for 4 år siden
Ja, jeg likte den ordentlig godt. Jeg fikk følelsen av å ha brukt tiden til noe meningsfullt.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Gøy på landet: fri motorferdsel for bygdefolk
Pål Hivand • for 4 år siden
Vi er nok skjønt enige her Susanne, jeg tror ikke dette forslaget monner i arbeidet med å redusere motorferdsel i utmark. Tvert imot, ja. Jeg tror heller ikke det er spesielt heldig med slike avgrensninger som bygdefolk vs byfolk.
I den grad det skal være noen løyper til slikt, så må det da være åpent for samer og nordmenn, byfolk og bønder. I en stadig mer fragmentert og global verden tror jeg vi kommer lengre med å fokusere på likheter framfor ulikheter.
Kampen for de virkelige "særrettighetene" bør i anstendighetens navn forbeholdes de virkelig viktige sakene. Verken Sapmi eller bygde-Norge skal basere sin fremtid på kjøring av ATW i utmark.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Bloggåret 2009 oppsummert
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Staten – det er deg!
Pål Hivand • for 4 år siden
Enig :)
Pål Hivand • for 4 år siden
Jeg er enig i at det er forskjell på "service" og myndighetsutøvelse. Samtidig skriver du at "Det er politikerne som skal styre byråkratiet og ikke omvendt."
Samtidig: dagens struktur og organisering av byråkrati og myndighet er jo et resultat av hva som tidligere var nødvendig for å sikre rettsikkerhet, likebehandling osv. Men de nye plattformene (se Wikipedia) gjør innbyggerne mer uavhengig av organisasjonene - byråkratiet.
Vi trenger mindre av store organisasjoner for å administrere og planlegge arbeidet, ettersom noen av de sosiale plattformene lar oss administrere og planlegge selv - og i nåtid.
Det var mitt hovedpoeng - å peke på denne forunderlige byråkratiske skepsisen til de sosiale mediene som i dag allerede revolusjonerer alle aspekter av næringsliv og tjenesteproduksjon - bare ikke den offentlige.
Pål Hivand • for 4 år siden
Hva gjør at lovverk som forvaltningslov, offentlighetslov og annet må settes til side for å være aktive på sosiale plattformer? Offentlighetsloven har som forutsetning at dokumenter og kommunikasjon skal være åpent - det er jo det også andre steder enn forvaltningens egen postjournal.
All vår kommunikasjon med brukerne omfattes jo ikke av forvaltningsloven? Og arkivloven - all kommunikasjon er jo ikke arkivverdig? Og den som er kan saktens lagres i formater (rss'er) som gjør den søkbar og lagret for ettertid.
Det er ikke snakk om å legge til side noe, det er snakk om å legge til rette for ny bruk og en åpnere kommunikasjon. I seg selv ikke i strid med verken offentlighetslov, forvaltningslov eller arkivlov. Man må jo huske på at disse lovene ble laget for å sikre rettighetene til og innsyn fra folket.
Jeg synes igrunnen du gjør det litt mer vanskelig og håpløst enn det behøver å være, Frank.
Brukerne skal da ikke produsere eller vedlikeholde informasjon "for offentlig sektor", men for seg selv. Det er jo for brukerne vi lager informasjonen i utgangspunktet, ikke for forvaltningens skyld.
Pål Hivand • for 4 år siden
Det krever en strategi og en politisk vilje. Men jeg tror styrket politisk engasjement er gevinsten dersom det offentlige våger å involvere nettopp de innbyggerne forvaltningen er ment å betjene.
Det er nok både en viss frykt for de ukjente faktorer og en porsjon (normal) byåkrati-arroganse som følge av å ha vært autoritært organisert i hundrevis av år.
Men en offentlig sektor som skal fungere for våre barn er nødt til å ha tillitt i befolkningen den skal betjene. En slik tillitt får man ikke lenger uten åpenhet og reell involvering og samarbeid mellom forvaltning og innbyggere.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Kommunen. Er det deg?
Pål Hivand • for 4 år siden
Det var noen innstillinger i disqus som ikke funket på bloggen. Jeg har dessverre en alt for gammel Wordpress-versjon.
Men tusen takk for lenken og artikkelen.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Siste nytt: Høyre vinner valget. Jaffal Erna. Eller?
Pål Hivand • for 4 år siden
Imponerende, rett og slett. Hvis det er snakk om valget i 2021 så er det jo både imponerende at Høyre vinner valget og at Erna fremdeles er partileder. Det ville jeg ikke trodd. Men det viser bare hvor lite jeg vet om dette.
Og så sier de at lisensfinansiering er feil?
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Jeg skal ikke dø. Ennå.
Pål Hivand • for 4 år siden
Tusen takk for omtanken. Alt er nå vel, takket være de flinke og snille folka på RH.
Pål Hivand • for 5 år siden
;) tusen takk Helena!
Pål Hivand • for 5 år siden
:) tusen takk
Pål Hivand • for 5 år siden
Tusen takk Martin. Visst, det er anledning for feiring.
Samtidig, som teksten kanskje illustrerer - det er ingen grunn til å vente med refleksjonen omkring liv og mening til den dagen livet ebber ut.
Moralen er: lev!
Pål Hivand • for 5 år siden
Tusen takk folkens, for hyggelige tilbakemeldinger. Jeg er forsikret om at jeg blir helt frist, i den grad leger kan forsikre om slikt.
Artikkelen var ment som en nøktern hyllest til min lege, som var menneske og erfaren nok til å skjønne hva kommunikasjon rundt en kreftdiagnose handler om: liv og død. Vi assosierer kreft med død, men det er jo ikke nødvendigvis slik.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Oslo Twestival: Power to the Tweeple
Pål Hivand • for 4 år siden
og Wayback som jeg førte opp etterpå da, fordi jeg først publiserte framfor å mellomlagre :)
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Ode til gamle menn, sommeren og Twitter
Pål Hivand • for 5 år siden
Veldig sant, det er faktisk mixen som gjør twitter til et medium som jeg liker. Samtidig er det rørende naivt når slike som Arne får en følgerskare på over 1000 etter 40 tweet og åpenbart tror det skyldes twittring om solbrenthet.
At han følges av så mange har naturlignok sammenheng med hans rolle som profilert kommentator. Man bør kanskje være seg det bevisst når man bruker Twitter. Men jeg mener ikke at han bør la være å fortelle verden om solens effekt på huden. Men kanskje ikke bare det?
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
FOST, e-post og ulovlig overvåking…
Pål Hivand • for 5 år siden
Det er helt korrekt, Knut - feil er korrigert. I dette tilfellet var det en skrivefeil grunnet for lite kaffe og for tidlig oppvåkning - ikke kunnskapsløshet. Selv om det for leserne ikke alltid framstår like åpenbart.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
BÆRUMbeta – live fra i dag
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Det samiske paradoks
Pål Hivand • for 5 år siden
Aili:
det tror jeg er helt korrekt observert. Kort og godt. Men å gjøre det er ikke like enkelt, naturligvis.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Krenkelser på nett – og hvordan fjerne dem
Pål Hivand • for 5 år siden
Veldig sant. Det å forvalte sitt (eget) personvern aktivt er ikke noe mange nok mennesker har et forhold til. Det burde det.
Forskjellen i det og eksemplet over er begrepet "krenkelse" - å ikke forvalte sine egne personopplysninger fornuftig betyr ikke nødvendigvis at andre krenker en - det kan altså være ens eget ansvar også.
Ettersom våre liv i stadig større grad tar plass også på nettet, kreves det av oss at vi tar større ansvar for en fornuftig forvaltning av våre egne personopplysninger.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Kildekritikk om antisemittisme?
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Bør jeg rydde pulten min? Eller la det være?
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Kart for korrespondenter
Pål Hivand • for 5 år siden
Nei, nytten i denne løsningen er kanskje ikke åpenbar - det skal jeg være enig i. Men jeg synes allikevel det er ålreit når redaksjonene begynner å tenke annerledes - i dette tilfelle tenke navigering gjennom geografi. Man kan jo tenke seg at man utvider perspektivet og bruker kart når man skal formidle større geografiske hendelser som branner, kriger mv.
Altså formidling av informasjon hvor geografi og stedsangivelse er relevant.
Pål Hivand • for 5 år siden
Ja, vi vet jo at verken Sør-Amerika, Afrika eller Asia er de områder vi interesserer oss mest for - eller ofrer mest oppmerksomhet.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Samisk språk kan lønne seg
Pål Hivand • for 5 år siden
Gode tanker Frank, absolutt. Men jeg synes spesielt de samiske kommunene bør være varsomme med hvordan de omtaler utfordringer knyttet til det samiske - kanskje spesielt fordi kommunene har en tendens til å mene at alle kommunale oppgaver er underfinansierte.
Og i prioriteringen mellom samisk og andre kommunale oppgaver er det altfor lett å hevde at spesielt det samiske må lide, ettersom det ikke er finansiert. Den samiske kompetansen burde være en ressurs for kommunene, også økonomisk - ettersom landets kommuner heller ikke får tak i lærerressursene som stadig flere av dem har behov for.
Det er derfor ingen grunn til at ikke kommunene (eller private pedagoger) skulle kunne tjene penger på samisk.
Pål Hivand • for 5 år siden
Nei, fjernundervisning alene er ikke ideelt. Men det er som du sier mye bedre enn ingenting, og i kombinasjon med fysiske samlinger, data og fjernundervisning burde alle hensyn være godt ivaretatt.
Saken er jo at de færreste kommuner klarer å skaffe lærere til samisk, så alternative løsninger er helt nødvendige. Og da er spørsmålet: hvorfor forsøker ikke nettopp de samiske kommunene å skape interessante løsninger som kan gi inspirerte lærere muligheter til datakompetanse, reising og faglig utvikling ved å skape nye læringsarenaer - de har jo den samiske kompetansen allerede.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Farlig, etnisk debatt?
Pål Hivand • for 5 år siden
Ja, det tror jeg du har helt rett i, Marit. Det er en klok strategi å delta i det ordskiftet man ønsker å påvirke - spesielt nå når deltakelse (på nett) er så enkelt og ikke krever annet enn viljen til å faktisk delta.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Farlig, etnisk debatt?
Pål Hivand • for 5 år siden
Jeg er enig i at anonymitet er utfordrende og heller ikke ønskelig. Men som også Egon demonstrerer: arrogante journalister holder seg helst til sin artikkel og går bare unntaksvis ned i sitt eget kommentarfelt.
Ekte dialog med leserne ville kanskje gjøre at flere valgte å skrive under eget navn og opptre anstendig. Utskjelling av leserne - å stige ned på samme nivå som han anklager kommentarene for å ha - det er like uskjønt.
Jeg opplever at det er to forskjellige diskusjoner - deltakelse i debattene sammen med leserne - og anonymitet.
Pål Hivand • for 5 år siden
Ja, min sann. Til leserne: det første forbeholdet fra NRK finnes fremdeles å lese på Googles mellomlagrede versjon.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Hijab, regjeringskrise og navlelo
Pål Hivand • for 5 år siden
Ja, jeg overser det med vilje. Det virker på meg som om medier og opposisjon er sjokkert over at det drives politisk spill blant politikere. Min erfaring er at det er nokså vanlig, både i regjering og utenfor! For noen kommer kanskje dette som et sjokk, men jeg lar meg altså ikke så lett sjokkere.
Alt er vikariende argumenter, posisjonering og medier som nyttige idioter i intern oppvask. Intet i denne saken er viktig nok til at vi må høre og se de overdrevent selvsikre politiske kommentatorer dyrke sine egne politiske konspirasjoner.
Neste sak, takk!
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Porten til Sameland
Pål Hivand • for 5 år siden
Nei, jeg føler meg ikke så rammet personlig, men samtidig er jeg enig i det du skriver overfor - det samiske samfunnet er til tider så lite at det er vanskelig å snu seg uten at man tråkker noen på tærne.
Når vi på samisk hold i tillegg har en kultur for å møte uenighet med stillhet, så blir den offentlige debatten lidende.
Pål Hivand • for 5 år siden
Mulig jeg var uklar, men jeg mener definitivt ikke å bebreide NRK her. Selvsagt må den enkelte same tenke over hvordan man representerer seg selv og det kulturproduktet man selger.
Og som samfunn bør vi (samene) i større grad bygge opp en kultur for samfunnsdebatt som ikke bare er oss (samer) mot dem (nordmenn/finner mv) - men hvor vi i like stor grad kan kritisere internt i det samiske samfunnet.
Men jeg registrerer at politisk sett ender det svært ofte med samiske anklager mot storsamfunnet, framfor å diskutere hvordan vi faktisk ønsker å ha det i det samiske samfunnet.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Fornorskning – garantert virkning
Pål Hivand • for 5 år siden
Mats;
det er i like stor grad du som gjør saken etnisk: "Etter min erfarehet har folk av samisk etnisitet inga vanskeligheter med å være makt mennesker både nu å førr."
Altså egenskaper definert av etnisitet - et historisk faktum til og med. En slik maktkåthet er altså OK så lenge den er norsk og etnisk "nøytral". Men ikke dersom den er samisk. En slik argumentasjon er definisjon på rasisme.
Pål Hivand • for 5 år siden
Hvorfor i all verden må han velge den ene eller den andre? Det er da ingen som må velge bort noen av sine identiteter?
Hvorfor i all verden må hans uenighet med politikken som føres få som konsekvens at han frasier seg sine demokratiske rettigheter, framfor å gi sin stemme til det parti som mener det Johansen mener?
Makt på etnisk grunnlag er en skummel sak sier du? Vel, du og Arnold forutsetter at makten ikke var etnisk før Sametinget fikk deler av den - når den var norsk og hvit og ikke-etnisk?
Det er den største bløffen. Man må selvsagt ikke være enig i all norsk samepolitikk. Men å hevde at den er udemokratisk og forkasterlig fordi den er etnisk, er tull. Politikk har alltid vært etnisk og har alltid handlet om makt. Sametinget er et forsøk på å balansere den i samiske områder.
Pål Hivand • for 5 år siden
Det Arnold sier er greit for Arnold. Og deg, åpenbart. Ikke for meg.
Pål Hivand • for 5 år siden
Nei. Jeg mener mannen er betydelig forvirret og har mistet av syne hva Sametinget skulle handle om. Men å sette slike merkelapper på mennesker er sjelden riktig eller fornuftig. Heller ikke her.
Men at Johansens stemningsskifte er en del av en større helhet som handler om endring av den nordnorske befolkningens holdning til samer synes jeg er temmelig klart.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Dårlig journalistikk er gammelt nytt
Pål Hivand • for 5 år siden
"Det jeg lurer mest på er hva journalistene selv mener er god journalistikk? For hvis dette også er kjent, så er det bare å iverksette?"
Dermed var det vel det meste sagt?
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Fremskrittspartiet, Hitler, samer og sånn
Pål Hivand • for 5 år siden
Lars: jeg er enig i at det kanskje finnes paraleller, både i denne og andre saker. Problemet med å dra slike paraleller er imidlertid at debattene alltid sporer fullstendig av når jøder, krigen, Hitler og alle andre symboler dras inn i debatten.
Og alt for ofte gjøres det alene for å sverte motstanderen med dritt fra historien, framfor å gjøre oss klokere mht dagens forhold. Nettopp derfor blir gode intensjoner uninteressante i slike sammenhenger.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
All grunn til panikk?
Pål Hivand • for 5 år siden
Poenget er at du ikke helt kan vite.... uuuhhhuuu. Skjønt, hvis du ikke eier nåla i veggen (eller veggen) så behøver du nok ikke bekymre deg for å bli ranet.
Grovt sett. Sånn sett kan vel setningen stå som en analyse over fordelingen av velstand i landet:
"De aller fleste kan oppholde seg trygt hjemme uten å få besøk av bevæpnede ransmenn."
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Ingen flere artikler for Ságat. Takk for meg.
Pål Hivand • for 5 år siden
Jeg slettet en anonym kommentar her. En fyr som ba meg brenne i helvete og som anklaget meg for mobbing. Jeg har nemlig som prinsipp at folk som ønsker å dømme meg til evi pinsel og brann i helvete må oppgi navnet sitt. Sånn er det bare!
Pål Hivand • for 5 år siden
Ikke så trist, kanskje. Det er redaktørens soleklare privilegium å bestemme hvem som skriver i bladet. Men jeg synes vel begrunnelsen er nokså spesiell da.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
links for 2009-02-15
Pål Hivand • for 5 år siden
Det er jo interessant å se hvilke forutsetninger du legger til grunn for ditt resonnement Knut. Selv er jeg altså ikke noen sterk tilhenger av hijab i Politiet, men jeg synes allikevel det er greit å vite hvorfor man sier nei til noe. Eller ja.
Statsmakten er da på ingen måte nøytral, med sin statskirke og sine formålsparagrafer. Valg at uniformsutforming er da heller ikke nøytral. Kvinner har eksempelvis adgang til skjørt, men det meste av uniformens utforming henger igjen fra tiden før kvinner hadde stemmerett og jøder adgang til riket.
Det er intet nøytralt ved det. At noe er slik det alltid har vært, er ikke det samme som at det nøytralt. Det kan like godt være det stikk motsatte.
Samtidig mener jeg det er like riktig å kunne hevde at mennesker som krever å få bære politiske eller religiøse symboler eller drakter kanskje må forsone seg med at prisen for det valget er at en karriere i Politiet blir umulig. Men debatten frykter jeg ikke, like lite som jeg fryktet debatten over samiske flagg i 17. mai toget i Oslo.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Man undrer seg ofte…
Pål Hivand • for 5 år siden
Og så var det altså denne gramatikken da.... Man begynner altså en setning med stor bokstav: "Ser du...osv. Og ettersom du utelater det personlige pronomenet i begynnelsen, så framstår setningen nokså ubehjelpelig. Trafikkreglene skrives i ett ord (ikke to altså), og "artikkelen" med to k-er.
Begrepet "idiot" er opprinnelig gresk, men i Norge har begrepet vært brukt som en medisinsk betegnelse på personer som ble ansett for å være tilbakestående.
Så fikk du i det minste lært noe i dag Ingi.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Når løsningen er svaret på en helt annet utfordring…
Pål Hivand • for 5 år siden
Jeg kjøper papiraviser i helgene, og kun lørdag. Da hender det at jeg kjøper inntil fire stk. Poenget er at hele husholdet da er på jakt etter leseopplevelsen... tekstene, pennene og kanskje litt visdom.
Nyhetene får vi på nett, det er den omfattende bakgrunnshistorien og kommentarene og de gode tekstene og bildene som hadde gjort seg på papiret.
For meg fylles dagene med lenker og nyheter fra kollegaer (twitter, fb mv) og RSS at jeg ikke bar bruk for portaler eller aviser til hverdags. Nesten. Jeg er kanskje ikke representativ. Ennå. Men det kommer.
Pål Hivand • for 5 år siden
Tusen takk Iacob, det skal jeg høre på :)
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
BM: «Kritisk journalistikk ønsket»
Pål Hivand • for 5 år siden
Ja, jeg savnet også eksempler og noe konkrete om hva Sjåstad egentlig ville. Men det fikk kanskje deltakerne på journalistseminaret i Kirkenes vite. Synd ingen medier interesserte seg for å rapportere fra selve møtet og bare lagde forhåndssaker.
Deri ligger kanskje Sjåstads kritikk? Hva vet jeg.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Kommunikasjon og lojalitet for viderekommende
Pål Hivand • for 5 år siden
Ja, det er jo problemet ofte med folket, at de ikke forstår. Anders Heger formulerte på denne måten til Journalisten:
- Det er en interessant observasjon at folk tenker mer prinsipielt og overordnet enn de som egentlig er satt til å gjøre det.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Del leselisten din med meg…
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
5 skritt til et bloggfritt liv
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Krenket? Gud, liksom?
Pål Hivand • for 5 år siden
Veldig enig, MortenM.
Med tanke på hva enkeltpersoner får seg til å si og mene med utgangspunkt i egen tro og teologi, så må det selvsagt være straffritt å kritisere det teologiske grunnlaget for disse meningene.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Twitter overlegen på lokale nyheter
Pål Hivand • for 5 år siden
Det skal sies at det tok litt tid før jeg også fant meningen med Twitter. Men nå derimot, er det et uvurderlig verktøy.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Når barnet dør i magen
Pål Hivand • for 5 år siden
Takk for omtanken min venn : -)
Nei, hva skal man si. Ikke bare mister man barnet sitt i slike tilfeller, men man mister alt det man har drømt om, alle planene, ambisjonene.... alt man hadde tenkt skulle skje med den lille.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Db.no: tabloid papirpedagogikk overført til nettet?
Pål Hivand • for 5 år siden
Jeg er helt enig i at db.no gjør spennende grep på flere fronter, ikke minst Astrid utgjør en viktig del av det med nett-dedikerte artikler og debatter. Så nå; en leserblogg/leserombud ?
Pål Hivand • for 5 år siden
Dine erfaringer er samme som mine, derfor er jeg skeptisk. Samtidig er jeg jo åpen for at det er andre mekanismer i spill i Norge, som kan skyldes historie, pressestøtte, medietetthet mv.
Men det som undrer meg mest er denne enten-eller logikken. Mens nye medier går svært langt i å tilrettelegge for brukerne, synes db.no å være på en annen vei. Og spørsmålet er hvorfor ikke leserne skal kunne (til en viss grad) velge den layouten som passer dem best.
Og Facebook og Twitter viser vei - vi velger det som interesserer oss uavhengig av innholdes størrelse på skjermen: vi vil ha oversikt og valg. Men som sagt, kanskje det er helt andre mekanismer i spill her. Spennende blir det i alle fall.
Pål Hivand • for 5 år siden
Jeg ser poenget med ingress og The Guardian, helt klart. Min skepsis mot Dagbladets valg er to ting: å fjerne valgmuligheter fra meg som leser og troen på at størrelse gjør en (vesentlig) forskjell.
Men det blir spennende å se, definitivt.
Pål Hivand • for 5 år siden
VG er et godt poeng - men bare dersom forutsetningen din om at at trafikken skyldes brudd på alle webkonvensjoner og presentasjonene. Og det er jo ikke sikkert?
Det kan jo faktisk hende at det er journalistikken? Innholdet? Og Guardian presenterer faktisk 25 saker - de blå lenkene under ingressene er lenker til andre saker relatert til oppslaget.
Og Henning; når du sier lese sakene... da mener du den ene setningen i førstesideingressen?
Pål Hivand • for 5 år siden
Jo, men jeg tror ikke vi er SÅ uenige. Jeg mener bare at når man ikke en gang klarer å presentere en eneste sak på 19-tommer, så har man kanskje skutt seg selv i foten.
Jeg synes det ser ordentlig så (potensielt) bra ut ned over siden, men å eliminere alle valg for leseren blir... vel, merkelig. Jeg mener også at en redaksjon skal prioritere, men det er ikke det samme som å visuelt fjerne andre valgmuligheter?
Du skriver jo selv: "Så er det selvsagt opp til avisen å ikke blåse opp enhver idiotsak som om det var krig, men den kampen er kanskje uansett tapt."
Vel, i en slik virkelighet er det altså jeg spør om det hele blir bedre av at idiotsakene utstyres med titler av en størrelse som ikke engang får plass på en romslig skjerm.
Jeg er ikke imot redaksjonell prioritering men jeg er sterkt imot en redigering som indirekte forteller meg som leser at jeg er en idiot. Mens jeg stadig myndiggjøres i alle aspekter av nettet, bør man være varsom med å umyndiggjøre meg når jeg skal lese nyheter.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Sluttpakke til alle
Pål Hivand • for 5 år siden
Mange gode forslag her Bjornario. Folk vi ikke liker bør kanskje få gratis sigaretter, alternativt få de over på heroin. Som jo blir gratis.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
links for 2009-01-17
Pål Hivand • for 5 år siden
Hei Sylvia og tusen takk for sist :) Jeg bor i Oppegård og har det faktisk helt utmerket. Jeg pusher ikke lenger bakerivarer. Godt å se at folkene i livet mitt har det godt i livet. Og jeg har allerede besøkt bloggen din :)
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Skattefradrag for de intellektuelt uformuende
Pål Hivand • for 5 år siden
Ja, Holmås foreslår en "avgrensning", men som du selv er inne på så kan den grensen være tildels uklar - og umulig å håndheve.
Jeg synes forslaget er himmelropende krakilsk i den situasjonen vi befinner oss, det er oppsiktsvekkende useriøst og populistisk og forrykende fritt for meningsfulle politiske prinsipper. Og det betyr selvsagt intet for situasjonen i Midtøsten, men er et innenrikspolitisk stunt - på lik linje med at hunder pisser på lyktestolper.
Og jeg har ikke brukt utrykket "ikke liker". Så det er klart. Jeg tok Holmås på ordet. Hans forslag blir dessverre ikke mindre ulykkelig av den grunn.
Flere vil kunne hevde at støtte til andre organisasjoner som ikke står på Holmas' liste kan anses som direkte støtte til brudd på folkeretten; terrorisme, kjønnslemlestelse, tvangsekteskap, undertrykkelse mv.
Dette er ikke Holmås i et forsøk på å prinsippielt rydde i statens skatteregler - dette er et forsøk på å slå SV-politisk mynt på tragedien i Gaza - i et valgår.
Pål Hivand • for 5 år siden
Hehe, mot støy ja. Og ethvertannet formål på listen har minst 3-4 ulike organisasjoner. Det virker på meg som om de engasjerte i gode formål har et velutviklet samarbeidsproblem, ettersom eksempelvis fulgeforeningene finnes i 2-3 versjoner. Fredslag, fredsråd, leger for og imot fred og atomvåpen.....
Tull og tøys.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Sjeldne og historiske bilder fra Finnmark
Pål Hivand • for 5 år siden
Det er jo umulig å for arkivarer å vite alt det vi vet kollektivt, nå når vi endelig har fått verktøyet til å operere kollektivt. Så sånn sett er dette fantastiske verktøy. Og vi kan lage lenker mellom bilder, hendelser, folk og slikt - som en sprenglærd arkivar aldri hadde hatt forutsetning for å gjøre. Eller tid.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Presseetisk utpressing i Fædrelandsvennen
Pål Hivand • for 5 år siden
Interessant med ØB. Og jeg ser slett ikke bort fra at Fædrelandsvennen kan lide samme skjebne - og i så fall sikkert fortjent. I likhet med deg ser jeg det etisk problematiske som redaksjonsklubben har reagert på.
Men jeg er skeptisk til at PFU (med sitt mandat og begrunnelse) brukes som etisk, økonomisk og forretningsmessig brekkstang internt i mediehusene eller mellom mediebedrifter. Man burde kunne håndtere slikt gjennom de organisasjoner og de øvrige arenaene man har i bransjen.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Mood-blog fra Midtøsten? Ja, takk.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Ari bomaye! Ari bomaye!
Pål Hivand • for 5 år siden
Jeg er jo ikke profesjonelt uenig i det Eirik og Tor skriver her, egentlig. Men jeg synes allikevel det er et sympatisk trekk at Behn er så åpenbart forbannet. Men å gjøre ansettelsesforholdet til en sak var en blemme for Behns sak - og etisk på trynet.
Men Grimstad har et hovedfag i statsvitenskap (flott!!). Men det er jo i egenskap av tidligere soussjef på slottet han nå i tabloidene omtales som en ekspert på kongehuset, ytringsfrihet og kongefamilien.
Går man hans analyser nærmere i sømmene, så ser man at mannen har lagt en utenomordentlig innsats i å snakke negativt om de kongelige. Når man vet at han er en tidligere ansatt med høy tillitt i nettopp kongehuset, så forstår jeg at man blir drit forbannet.
Og det er nå, i mine øyne i alle fall, litt sjarmerende at en og annen jager vekk kommunikasjonsrådgiverne og snakker fra levra. For en gangs skyld.
- Diskusjon på Carsten 3.0
Beste markedsføring med sosiale medier i 2008
Pål Hivand • for 5 år siden
Etikken og skikkeligheten er jo litt vag, ettersom vi jo har liten erfaring - både de kommersielle aktørene og bloggerne.
Men det er, som du skriver, et godt utgangspunkt å redegjøre for settingen. Det er et veldig godt poeng. Også er det samtidig verdt å huske at det på ingen måte er et mål for en blogger å være nøytral eller objektiv.
Så lenge man er redelig på settingen, kan det personlige preget og engasjementet være det som gjør det lesbart og interessant - og til syvende og sist til god markedsføring.
Pål Hivand • for 5 år siden
Synes du har veldig gode poenger her. Men poenget er vel også at dagens sosiale markedsføring krever mer enn bare hand outs - du må også ha et godt produkt.
Om produktet stinker, så vil ethvert forsøk på å manipulere kundemassen slå tilbake på produsenten.
Selv omtalte jeg Twingly-rangeringen, ettersom jeg selv var på den (som Martin). Men jeg er jo av den oppfatning at alle tjenester som kan hjelpe bloggere nå ut til et større publikum er av det gode - selv om Twingly altså har økonomiske interesser i omtale på min blogg.
Mitt poeng er: bloggomtale av et produkt er verken i seg selv suspekt eller et signal om at bloggeren er betalt, tankeløs eller bevisstløs. Det kan være det stikk motsatte :)
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Tilfeldig? Neppe!
Pål Hivand • for 5 år siden
Aha, og da mine venner, da begynner vi å få på plass byggestenene for en skikkelig konspirasjonsteori :) Hehe, som om denne konflikten står i beit for konspirasjonsteorier
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Svenske samer anerkjennes
Pål Hivand • for 5 år siden
Men vil ikke en omtale i grunnloven og en nasjonal anerkjennelse av samer som urfolk styrke samene i Sverige?
- Diskusjon på Thomas Moen
Norske bloggere på twitter
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Dagbladet og jeg – del 2
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Når skal mediebyen Kirkenes våkne?
Pål Hivand • for 5 år siden
Jo, jeg er ikke uenig. Men det er jo litt rart at bedrifter som lever av å produsere og distribuere journalistikk og innhold så til de grader overlater arenaen til andre, framfor å utvikle sitt journalistiske produkt.
Visst finnes det bloggere, men også de (vi) holder jo på med egne greier. Altså, jeg er ikke moralsk forarget, bare overrasket over at noen mediehus ikke ser ut til å interessere seg nettet.
Alle lenkene dine Guttorm viser jo at det gror opp der ute på nettet, mens redaktørene tviholder på papiravisene sine. Alene.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
VGs bilde av Norge
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Lokalavisen på papir overlever internett? Neppe.
Pål Hivand • for 5 år siden
Uten at jeg kjenner alderen din M, så er jeg allikevel ganske sikker på at en som har et så nostalgisk forhold til døde trær (papir), må være født i god tid før nettets tidsalder :)
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Bærum – modell for det offentlige kommunikasjonsarbeidet
Pål Hivand • for 5 år siden
Sorry, jula forstyrret meg. Men nei, det har jeg ikke. Vi valgte bevisst å ikke følge enkeltprosjekter, men satset på omtale av det generelle antallet - samt stadige oppfordringer til leserne om å skrive det de kunne.
Vi kan ikke se bort fra at noe av veksten i antallet kan komme fra artikler som har kategorisert dårlig (eller feil) og som underveis fikk kategorien "Bærum". Vi hadde heller ikke organisert de frivillige, så vi vet ikke hvem de er.
Men det burde vi kanskje gjort. Per i dag vet vi lite om vår innsats var avgjørende, men det vi vet er at resultatet ble bra for kommunen og for Bærums innbyggere. Sånn sett ser vi at innbyggerne utmerket godt selv kan gjøre (i alle fall) deler av det informasjonsarbeidet som i dag gjøres av profesjonelle.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
God jul, venner og lesere
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Til forsvar for Øystein Djupedal
Pål Hivand • for 5 år siden
Sant, sant. Vi kan vel, uten å ta for hard i, konkludere med at regjeringen sliter med sine ansettelser. Kunne innleie og konkurranseutsetting være en ordning? Skjønt, innkjøpsregelene har jo også viste å være litt vanskelig for statsrådene :)
Pål Hivand • for 5 år siden
Ikke sant?
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Suveren julemusikk på Spotify.com
Pål Hivand • for 5 år siden
Utmerket forslag, posten er oppdatert med lenke til felles spilleliste - åpen for ethvert godt forslag til ytterligere god julemusikk.
Riktig god jul Thlom :)
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Nr. 37 på Twingly. Takk til deg :)
Pål Hivand • for 5 år siden
Vel, jeg leser omkring 15 av dem. Men da mener jeg Rss-leser daglig :)
Pål Hivand • for 5 år siden
Disqus fungerer greit, egentlig. Men jeg likte intensedebate bedre, men de hadde store problemer med internasjonal tegnsetting. Men det har kanskje bedret seg allerede, etter at intensedebate ble en del av automattic-familien.
Jeg har veldig tro på hva jentene og guttene i Automattic finner på.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Sosial nyhetsformidling
Pål Hivand • for 5 år siden
Ja, jeg tror du kan ha rett. Mulighetene åpner seg når journalistikken blir rausere og åpnere og ser på dialogen/samtalen med kildene og leserne som en del av det journalistiske produktet såvel som den journalistiske produksjonsprosessen.
Nå vi legger bort kravet til journalistisk kvantitet og prioriterer dialog, brukermedvirkning og dybde - da kan det frigjøres ressurser til undersøkende journalistikk. På nett.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Bærum fikk 6 stjerner
Pål Hivand • for 5 år siden
Tusen takk Olav Anders. Vi er veldig stolte over jobben som er gjort, selv om det naturligvis ikke er oppsiktsvekkende å få seks stjerner. Men den jobben er hos oss gjort på veldig kort tid etter innføring av nye løsninger, og det er det all grunn til å være stolt over.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Redaktører fra steinalderen
Pål Hivand • for 5 år siden
Alternativt, kanskje mediehusene burde benytte anledningen i disse finanskrise- og resesjonstider og kanskje BEHOLDE noen av de yngre medarbeiderne som faktisk behersker det nye mediebildet og de nye mediene?
En vill idé om kompetanse? Jeg er redd et kurs ikke er nok. Man må faktisk bruke disse nye mediene for å forstå rekkevidden av dem. Et dags-kurs er jeg skader mer enn det hjelper.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
NRK Sámi radios reportere kastet ut
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Å ta livet av et språk
Pål Hivand • for 5 år siden
Tolkning av møter og offisielle sakspapirer er etter mitt skjønn bortkastet så lenge ikke samisk i andre deler av samfunnet fungerer. Du mener det er en selvfølge?
Samisk programvare er en selvfølge. Samiske lærebøker i skolen er en selvfølge. Det er etter mitt skjønn en masse ting på listen over samiskspråklige selvfølgeligheter, men aller nederst på min liste står tolking av møter og oversettelse av sakspapirer. Er det ikke påfallende at på de folkevalgtes og maktens arenaer er samisk språk og hjelpemidler aldri mangelvare. Mens barna til de samme står på bar bakke. Samisk er i ferd med å bli et maktspråk, som latin var det for kirken. Det snakkes av folkevalgte, akademikere og mediefolk. Av folk flest, ikke så veldig.
Også oversettelse av litteratur: Et av problemene er altså at originalspråkene vil utkonkurrere samisk med engang? Det er jo en merkelig påstand, ettersom situasjonen jo aldri er forsøkt. Og hva så? Vi oversetter ikke å tjene penger. Hva er problemet med å bli utkonkurrert, det er jo allikevel skattepengene som må finansiere det hele?
Problemet er ikke at boken også finnes på norsk eller engelsk. Problemet er fremdeles at den ikke er på samisk. Et marked kan i alle fall ikke fungere når varen ikke eksisterer. Det er vanskelig å velge samiske bøker som ikke trykkes.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
News 1.0 is dead. News are social. And local.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
MySpace taper mens Facebook vokser
Pål Hivand • for 5 år siden
Ja, men du er hjertelig velkommen til det :) Twitter tror jeg du får glede av, om du tar deg tid til å bli glad i den
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Faderen, sønnen… og ateisten.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
NRK rapporterer om norskkunnskapene
Pål Hivand • for 5 år siden
Haha, det er bra Knut-Sverre. Her er det jeg som er latterlig utdatert på språkreglene. Det gjenstår bare å ydmykt piske seg selv på fingrene.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Google gjør språket festlig
Pål Hivand • for 5 år siden
Tregt, men godt. Jeg er helt enig, translate er et kjempeviktig skritt mot den faktiske global village, selv om den selvsagt ikke gir perfekt. Men godt nok til å bli forstått og godt nok som et utgangspunkt også for noe skriftlig.
Men jeg imponeres stadig over den googelske måten å lansere svære verdensnyheter på, helt stille og anonymt. En fantastisk teknologisk selvtillit.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Maris samiske tragedie
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Grunn til medieangst? Definitivt.
Pål Hivand • for 5 år siden
Veldig sant. Men denne utviklingen gir oss både anledning og insitament til faktisk å måle budskapstyrke, gjennomslagskraft og tilitt hos de det gjelder: brukerne/kundene.
Mange nok har hittil nøyd seg med å telle positive oppslag i papiravisene. Den tiden bør snart være forbi.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Et samepolitisk tvilstilfelle
Pål Hivand • for 5 år siden
Kommentarfeltet er så langt du behøver at det skal være. Når det er sagt ser jeg naturligvis fram til diskusjonen i påsken, gjerne mildt stimulert av god kaffe og tørkakjøtt.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
En bloggers gave til leserne: RSS og Widgets
Pål Hivand • for 5 år siden
Her ble det sagt mye fint, tusen hjertelig takk. Og takk for at dere leser. Så skal jeg forsøke å være tilliten verdig også i fortsettelsen.
Pål Hivand • for 5 år siden
Utmerket, du har med andre ord nytte av funksjonene. Så bra - det er nemlig ikke noe krav at man skal surfe innom en masse nettsteder hver dag, når man ikke behøver.
Men jeg setter stor pris på at du kommenterer. Og så er jeg litt fornøyd med at du har fått økt interesse for (noen) samiske saker. Men jeg forventer ikke at du eller noen andre lesere skal lese alt som publiseres, verken her eller andre steder. Jeg gjør det ikke:) når jeg leser andres stoff. Men jeg leser absolutt alle kommentarer og svarer som regel på alle også - dersom de er til meg.
Takk for kommentaren :)
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Finnmark: umulighetenes fylke
Pål Hivand • for 5 år siden
Bodde, er vel mer riktig. Nå holder jeg til i Oppegård, og reindriftsinteressene her er til å leve med :)
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Når grafikk står i veien for budskap
Pål Hivand • for 5 år siden
Oki, kjekt å vite. Men det navigasjonsmessig svært vanskelig å få øye på. At rødt har en identitetsmessig funksjon for institusjonen NRK Sami radio er en ting. Men hva betyr fargen på nettsiden? Hvorfor må nrk sami radio og nrk sentral ha to visuelle identiteter og uttrykk på samme side? For meg som leser er det uforståelig, fordi det gjør ikke min opplevelse intuitiv.
At det administrasjons og organisasjonsmessig er viktig, er en HELT annen sak - som faktisk ikke vedkommer meg som leser. Det får organisasjonen ordne opp i internt.
Pål Hivand • for 5 år siden
Oki, det kan hende. Men jeg mener bare at når man bruker banner, grafikk og farger så skal det være en mening bak det. Det er for eksempel ikke noen ide bak bruken av knallrøde bannere... hva som får den fargen er helt tilfeldig på denne siden.
Jeg mener ikke man ikke skal bruke det jeg har fjernet. Men nå man har klart å fylle hele skjermen med rammer, bokser, farger og fjott - og bare har plass til en nyhet på en nyhetsside, da synes jeg man kan begynne på nytt.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Man undrer seg ofte…
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Å ta livet av et språk
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Brenner du for noe? Sett fyr på det
Pål Hivand • for 5 år siden
Utmerket:) Min bekymring er nettopp denne "synliggjøringen". For at en slik kampanje skal være virkningsfull, så må det mer enn trass til.
Kampanjen må være konstruktiv, og da er jeg ikke sikker på at et angrep på hotellets gardin-symbolikk er så veldig heftig og to the point. Og så må man samkjøres. Sametinget i Finland er ikke så rettroende som de øvrige - og mener faktisk noe av den finske bruken av samiske symboler kan være nyttig og helt ok.
Så er det altså for samiske aktører å spille seg inn som samarbeidspartnere snarere enn sure motspillere som setter fyr på koftene.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Journalisten er død. Leve journalistikken.
Pål Hivand • for 5 år siden
Da vet vi det. Hvorvidt debattantene er enslige kvinner eller ikke, har vel strengt tatt ikke så mye med noe å gjøre. Ellers synes jeg vel at denne kommentaren hadde passet bedre.... et annet sted?
Pål Hivand • for 5 år siden
Haha, jeg synes det var så godt sagt. Mye kortere og mye mer to-the-point enn avhandlingen over :)
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Ja til offentlige skattelister
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Bokbuss i Columbia
Pål Hivand • for 5 år siden
Jeg klarte bare såvidt å skrive posten uten å henfalle til begreper som eselører, bokesel.......
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Ja til offentlige skattelister
Pål Hivand • for 5 år siden
Kommentator Elin Ørjasæter i E24 vil også ha offentlige skattelister. Da er vi to i det minste :)
Pål Hivand • for 5 år siden
Knut, du argumenterer med at (nesten) all vesentlig info i dette eksemplet kunne vært hentet fra andre kilder. Mulig det. Men du ender altså primært opp i en argumentasjon som handler om smak og behag omkring journalistikken som bedrives. Det er greit, men det er noe annet.
Det finnes en masse offentlige kilder for annen søppeljournalistikk, uten at jeg ser noen aksjonere for å stenge disse kildene.
Pål Hivand • for 5 år siden
Er det formålet da?
Demokrati og åpenhet er jo ofte uhensiktsmessig mye plunder og heft, og skaper avbrytelser, nye debatter og nye beslutninger. Ikke minst koster det penger. Det ville i mange sammenhenger vært mer effektivt med diktatur og hemmelighold.
Pål Hivand • for 5 år siden
Nei, Knut det var det ikke. Jeg har nemlig lengre opp (eller ned:) argumentert sterkt for at skattelistene bør forbedres, slik at de rent faktisk gir meningsfull informasjon - langt på vei i tråd med Carstens argumenter. Og nå viser jeg til hvordan den således kan benyttes.
Man kan ikke som du, plukke ut en selvvalgt del av en helhetlig argumentasjon, for så å argumentere mot denne som om den utgjør HELE argumentasjonen.
Bankens årsberetning forteller altså ikke hva bankdirektørene eventuelt har i formue, om de har andre (finans)inntekter og hva de eventuelt har betalt i skatt (og så viser jeg til hva jeg skrev i første avsnitt)
Pål Hivand • for 5 år siden
Aftenpostens sak i dag om banksjefenes inntekter og formuesutvikling de senere år kunne ikke vært gjort på samme måte dersom man ikke hadde hatt innsyn i skattelistene.
Og jeg vil jo insistere på at bruk av skatteopplysningene og navnene i høyeste grad er relavante i tidens finanskrise. Og ja, jeg er temmelig sikker på at noen vil finne eksempler på det motsatte.
Pål Hivand • for 5 år siden
Jeg er ikke uenig i noe her bortsett fra ditt siste poeng om offentlighetsloven og offentliggjøring av navn.
Problemet er at debatten om innsynet i skattelistene (skatteinformasjon ol. kall det hva man vil) alltid handler om innsyn eller ikke innsyn. De presiseringer om kvaliteten på informasjonen som du kommer med her er sjelden og aldri en del av den debatten. Så ja, jeg er helt enig - gi oss bedre og mer hensiktsmessig informasjon i anonymisert form.
La dessuten rådataene i anonymisert form få flomme fritt, slik at vi kanskje kan se en skatteversjon av Maktbasen til NRK. Ordentlig journalistikk.
Det er ikke et veldig stort poeng for meg at personnavn skal være offentlige. Men det er samtidig et stort mysterium hvorfor enkelte mener det er en slik umenneskelig belastning å sin skatt kunngjort. Og altså denne "belastningen" gjøres til _selve_ motargumentet, så melder jeg pass. Jeg forstår ganske enkelt ikke hva belastningen består i.
Jeg repeterer: alle offentlige ansatte har altså offentlighet omkring sine lønnsforhold - det er ikke unntatt offentlighet. Hva er problemet?
Pål Hivand • for 5 år siden
Jeg forstår dine argumenter. Jeg ber om at du ikke forstår meg ikke dit at jeg forsvarer medienes kjendis-smøreri og fråtsing i dette, for det gjør jeg ikke. Allikevel fastholder jeg at den prinsippielle innsynsretten i inntekts- og skatteforhold er viktig og verdifull - dog kanskje med mer presise tall enn dagens lister gir oss. Jeg sier derfor heller ikke at ordningen ikke kan bli bedre.
Dernest ang ditt poeng om offentlighetsloven: paragrafen du viser til gir IKKE hjemmel for unntak av enkeltpersoners lønnsforhold. I det offentlige er nemlig ikke den enkeltes lønn unntatt offentlig eller taushetsbelagt. Lønn for offentlig ansatte er en høyst offentlig opplysning. Og det synes jeg er utmerket.
Paragrafen viser til behovet for gjennomføring av en "forsvarlig gjennomføring av forvaltning", og det kan være forhandlingsposisjoner, oppsigelser og andre forhold som av forretningsmessig art kan bli vanskelig å få gjennomført dersom opplysningene blir offentliggjort. Paragrafen gjelder ikke opplysninger knyttet til enkeltpersoner men til forvaltningsorganets forvaltning og virksomhet mer generelt. For beskyttelse av enkeltpersoners opplysninger gjelder altså §5a - om lovbestemt taushetsplikt.
Pål Hivand • for 5 år siden
Aha, Petterson. Det du sier i dine kommentarer er at du egentlig vil ha ordningen med offentlige skattelister forbedret, slik jeg leser deg. Du er for offentlige lister, bare i en form og metode som gjør den hensiktsmessige og formålstjenelige - og som kan motvirke noen av de uheldige konsekvensene man ser av bruken av dem i dag.
Så da er vi kanskje ikke så uenige da, eller?
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
VG tar forbehold
Pål Hivand • for 5 år siden
Ja, det kan hende. Men alle forstår vel at VG ikke er ansvarlig for alt innhold på nettet - bare for sitt eget. De fleste skjønner vel poenget/konseptet lenker?
Nuvel, i den konteksten fastholder jeg at det er en smule festlig.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
links for 2008-10-06
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Korsfestelse av ambulansesjåfører
Pål Hivand • for 5 år siden
Jeg synes du gjør en lettvint analyse her, og i enda større grad i bloggposten din. Gitt sakens fakta, skriver du? Ja, nå vet vi alle sakens fakta. Men det visste ikke sjåførene da de kom til stedet - hvor Farahs handlinger og situasjon ikke ubetinget og utvilsomt burde lede til din konklusjon.
Jeg oppfatter ikke at Schjenken forsøker å renvaske seg fra sine feil, men å renvaske seg fra at det hele var motivert i et rasistisk menneskesyn. Det er ikke så viktig for Konrad. Men forståelig nok for Schjenken. En ting er å gjøre en slik alvorlig feil, med slike konsekvenser. En annen er å bli hengt ut som riksrasist og symbol på alt som er vondt i landet.
Og som vi har sett, flere har opplevd det samme som Farah uten å være mørke i huden. Hva gjelder Schjenkens troverdiget så synes jeg kanskje mannens årelange og plettfrie tjeneste bør telle med. I anstendighetens navn.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Hjelp mannen, nevn en blogger
Pål Hivand • for 5 år siden
Åja, såpass nå. Det var da veldig nasjonalistisk utgangspunkt. Jeg velger å se litt stort på det. Men samiske forslag går fremdeles?
hehe:)
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Brenner du for noe? Sett fyr på det
Pål Hivand • for 5 år siden
Ja, se der var den. Jeg venter nå spent på neste skritt - kampanjen mot det hele.
Pål Hivand • for 5 år siden
Ja, du vet nå meg. Jeg er jo tross alt forpliktet til å være tilhenger av Sametinget, som tidligere ansatt. Men når det er sagt, så må vi akseptere at det samiske folk og samfunn diskuterer ressursbruken i parlamentet.
Det inkluderer arbeidsmåter, strategier og metoder for politikk og forvaltning i parlamentet. Og det er jo problematisk dersom parlamentets arbeidsmåter bidrar til fremmedgjøring av det folket det er ment å representere.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
En bloggers fokus
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
En kampanje for Jonas
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Ord strekker ikke til
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Den digitale samtalen i praksis
Pål Hivand • for 5 år siden
Just do it, er definitivt et godt prinsipp. Men samtidig er jeg opptatt av at man skal vite hva man gjør - og ikke minst - hvorfor man gjør det man gjør. Da er det greit å planlegge det hele.
En slik strategi kan selvsagt imøtekomme kritikk, men den kan i like stor grad initiere samtalene - dersom de ikke allerede eksisterer.
Takk for gode argumenter og gode eksempler Carsten !
- Diskusjon på Eit stykkje av verda
Kven skal drive Sameradioen
Pål Hivand • for 5 år siden
Hei Pål :)
Tusen takk for omtale og kommentar.Jeg har skrevet et svar til kommentaren din på artikkelen.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Absolutt all makt til parlamentet?
Pål Hivand • for 5 år siden
Jeg tror vel ikke det er umulig at en samisk allmennkringkaster er tilknyttet Sametinget som NRK er tilknyttet norske myndigheter - såfremt man altså lager et system for det som forhindrer politisk innblanding - som for NRK. Men jeg ser ikke det store poenget.
Det Sametingsrådet her er opptatt av er å bygge opp autonome samiske myndigheter, som er et legitimt og forståelig ønske. Men å gjøre frie medier til en integrert del av en slik politisk prosess og de politiske myndigheter, synes jeg ikke er et klokt forslag.
Men jeg er altså like opptatt av uavhengigheten til andre samfunnsinstitusjoner, som for Sami radio.
Jeg synes tanken om et annen organisering av en samisk kringkaster (enn NRK Sami radio) hadde vært spennende, dersom Sametingsrådet hadde fortalt hvilke ambisjoner de har for en slik allmennkringkaster: altså, hvilket tilbud til samene vil en slik kringkaster ha i forhold til dagens? Og så velger vi organisering etter hvilken modell som gir best resultat.
Et poeng rådet ikke berører er hva som i dag er til hinder for at Sametinget oppretter en slik samisk allmennkringkaster. Eller mener rådet at de skal overta NRKs Sami radio? I så fall, hvorfor? Skal ikke NRK lenger ha et tilbud til samene? Skal den norske stats forpliktelser på mediefronten avvikles?
Og hvor kommer alle de samiske journalistene ifra? I dag finnes det ikke nok golk til å produsere det innholdet som nå er forventet. Hvordan blir det med to samiske kringkastere?
Her er mange spørsmål og få svar. Men rådet har allerede konkludert mht. eierskap og organisering. Det er trist.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
DN og lokalaviser vokser, løssalgsavisene stuper
Pål Hivand • for 5 år siden
Det er helt sant ffr, variasjonen er veldig stor. Men generelt sett har lokalavisene vært trengere ute med sin nettsatsing enn de riksdekkende.
Pål Hivand • for 5 år siden
Jeg tror du har rett. Daglige lokalaviser vokser ikke, i alle fall ikke generelt. Men de minste holder stand, noen øker så gar. Men det er kun snakk om tid, før det snur. Morgenbladet, i tillegg til å komme i praktisk antall og hyppighet, fyller et tematisk behov i "markedet" (ikke helt:). Lokalaviser som ikke er nyttige (og på nett) vil oppleve at den yngre generasjonen ikke "lærer seg" å holde lokalavisen. Og når de først kommer på nett, så kan det godt hende at konkurrentene allerede har utkonkurrert dem.
Kampen om landets lokalaviser (Edda) handler ikke om bevare lokalavisene, men om å slå kloa i de lokale markedene som eksisterer og som er bygget rundt det limet som kjennetegner et sosial samfunn: lokalsamfunnet.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Har Dagbla’-redaktøren mistet forstanden?
Pål Hivand • for 5 år siden
Tusen takk, og lykke til Therese. Markedsføring av egen blogg gjør man best dersom man engasjerer seg faglig i diskusjonene på de bloggene man liker. Det er slik vi får øynene opp for nye skribenter det er verdt å lese.
En kommentar om at du har en ny blogg og ønsker å bli lest vil nok ikke vekke lesernes interesse - sånn til å begynne med. Men du er hjertelig velkommen til å kaste deg ut i debattene her og på andre blogger og bidra til å øke kvaliteten på ordskiftet rundt norsk journalistikk og norske medier.
Men litt markedsføring skal du få :)
Pål Hivand • for 5 år siden
:) Knut, jeg lover å prøve og ikke hisse meg opp over Dagbladet. Du har rett, livet er for kort. Men jeg kan ikke love at jeg lykkes. Og jeg som hadde vært så flink i det siste.
;(
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Økonomisk slitsomt med pressestøtte, eller?
Pål Hivand • for 5 år siden
Nei, men i all rettferdig het da Vampus: av alle dårlige argumenter for pressestøtte, så er dette ett av de mest festlige jeg har sett. Det artigste er at resonnementet framføres i fullt alvor :O)
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Hvorfor jeg kjøpte Dagbladet i dag…
Pål Hivand • for 5 år siden
Vel, selv er jeg litt imot denne pressestøtten da, enten den er for papir- eller nettaviser. Men i den grad man mener man må ha støtte, så er vel neppe ren besøksstatistikk noe å støtte etter. Nettsteder som besøkes mye burde klare å gjøre butikk av besøket. Og da sliter jeg med å finne andre gode argumenter for pressestøtte. Men jeg ser jo at noen tiltak kan være nødvendige, for eksempel i et samisk sammenheng hvor det ikke finnes et avismarked stort nok til å bære publikasjonene - men hvor behovet både kulturelt og språklig er til stede.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
OneCall – juksemaker pipelort
Pål Hivand • for 5 år siden
Innenlands er jo OneCall fremdeles ikke dyrt da. Men hvorfor slå seg til ro med dem, når det faktisk finnes billigere operatører.
- Diskusjon på Ryan Spoon
Facebook is Gunning for Twitter & FriendFeed - I Might be Converting
Pål Hivand • for 5 år siden
You know you can make twitter update Facebook? So al you have to do is update twitter, and then fb is updated. It works :)
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Dagbladet og jeg
Pål Hivand • for 5 år siden
Ja, der kan du se. Ordskiftet om Dagbladet er på ingen måte over, føler jeg. Men det nærmer seg kanskje slutten, etterhvert som debatten skjer om de merkeligste ting...
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Utvalgte kommentarer – forslag?
Pål Hivand • for 5 år siden
@hjorthen:
jeg er litt skeptisk til å la et ekstern driftet system ta over administrasjonen av kommentarene. Men kanskje er det mer å vinne på det enn hva som er å tape.
Det andre bekymrer meg mer: må man være disqus-registrert for å kommentere? I så fall er jeg redd jeg tilfører en ny barriere. Hmm.
For å svare på min eget spørsmål - nei det må man ikke:) Vel, vel. Kanskje det er nettopp det som er greia da.
@martin:
ja, dersom du lager en plugin så får du holde oss orientert. Det høres ut som en veldig spennende ide: å kunne vekte artiklene på bloggens også.
Pål Hivand • for 5 år siden
Det hadde helt klart vært kult å kunne gjøre det samme på egen blogg - at leserne selv kunne gi til kjenne hvilke kommentarer de satte pris på.
Men her vil jeg jo gjerne gjøre det selv også - så kanskje begge deler:)
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Dagbladet og jeg – del 2
Pål Hivand • for 5 år siden
@knut:
helt enig, vi har alle et ansvar for å delta overalt hvor vi mener det er meningsfullt. Kanskje ikke først og fremst på Twingly/ Dagbladet, men også der.
Min frustrasjon var kun det: en frustrasjon, ikke nødvendigvis en gjennomtenkt holdning og alldeles ikke en boikott. Mer en tenkepause, om du vil - innlagt litt høyttenkning her:)
@hjorthen:
jeg har også autoping til twingly, og en rekke andre tjenester. Og poenget er jo å bli lest - det er jo derfor vi gjør nettopp det.
Så mitt ankepunkt mot utviklingen omkring db og twingly er egentlig mer medial: jeg er ikke sikker på om db er tjent med en tjeneste som mest av alt oppfattes som støy - som kanskje (kanskje ikke) bidrar til å jage bort de gode stemmene i samfunnsdebatten og dermed bidrar til å utvikle lenkene under artiklene til støy.
I likhet med deg klikker jeg KUN på lenker til kjente blogger.
Pål Hivand • for 5 år siden
@picxx:
det var da en voldsom påstand: dersom jeg altså ikke deler ditt syn så "har jeg i det store og hele ikke fått med meg hva internett består av og hvordan det virker" ?
Wow. Nuvel, jeg oppfatter altså useriøse lenker på Dagbladets artikler som støy. Som gjør at troverdigheten ved dem faller, som igjen gjør det mindre sannsynlig at jeg klikker på dem. Akkurat som jeg sjelden klikker på reklame.
Hva jeg personlig måtte gjøre eller ikke gjøre er vel ikke stort å diskutere - verken for Dagbladet eller noen andre. Men dersom min handling i går er representativ for flere bloggere - over tid - så har Dagbladet et problem. Ikke jeg.
Jeg forsøker ikke å tjene penger på journalistikk på nett. Ikke direkte i alle fall. Jeg driver helt gratis mediekommentering på nett.
Ellers er jeg enig med deg i at twinglys kvalitet avhenger av kvaliteten på de som skriver og pinger - hvilket var mitt poeng: stadig flere pinger, men skriver ikke kvalitet.
Pål Hivand • for 5 år siden
@popsicle:
jeg vil anta at Dagbladet ønsker å ha et ord med i laget om hvilke lenker de skal ha på egne artikler. Om de overlater den faktiske modereringen et community eller eksterne moderatorerer - se det er en annen diskusjon.
Men jeg tror at troverdighet for digitale medier nå ligger i hvilken grad de klarer å bygge opp communities rundt seg og journalistikken sin. Og da må selvsagt de useriøse vekk.
Eller; de må ikke vekk - det hele avhenger jo hvilke lesere og hvilken journalistikk man satser på.
Pål Hivand • for 5 år siden
Jeg har bodd en del på bygda i mitt liv, og der har jeg latt meg merke av at de færreste barer og puber forsøker å kvitte seg med dag- og ettermiddagsdrankerne.
Eierne forsøker å tjene en slant på ølsalget, mens folk flest er på jobb eller spiser middag - altså før vi andre går ut og tar en pils. Samtlige slike skjenkesteder har samme historie: de ender som varmestuer for bygdas alkiser. Vi andre skygger unna.
Jeg forstår fremdeles ikke hvorfor mediehusene tviholder på ideen om at kommentarer og blogg-lenker skal være uredigerte. Hvor kommer denne ideen fra: at dersom ikke enhver tulling får sin lenke på Dagbladet, så går ytringsfriheten fløyten?
Det er jo ikke slik.
Pål Hivand • for 5 år siden
@alle:
jeg mente for all del ikke å oppfordre til boikott av twingly og Dagbladet - og det var heller ikke en beslutning på permanent basis.
Var mer et uttrykk for min (snobbete) følelse i forhold til fenomenet - en følelse som først ble klar for meg i dag. Jeg kommer nok til å følge Anders' eksempel og fortsette å pinge når det passer seg.
Legg for øvrig merke til statistikken som posten er oppdatert med. Trafikk via Dagbladet er betydelig overdrevet.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Svindlerne i bloggosfæren
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Leaving the shotgun cabinet open. Or not.
Pål Hivand • for 5 år siden
When I said I don't understand the point of allowing anonymous commenting, I ment the comments on news articles.
Furthermore, I absolutely agree that there must be some system for anonymous commenting somewhere else. Your proposal of letting the reporter or the editor be that protection, is absolutely a good one.
There will always be forums and medias that operates with other and wider rules of engagement.
- Diskusjon på Fullt Hus
Den Store Sommerferiekrangelen
Pål Hivand • for 5 år siden
Heldigvis kjente jeg meg ikke (overhodet) igjen i verken denne feriebeskrivelsen eller samlivsbeskrivelsen mer generelt. Helt ukjent. Faktisk. Oh yes:)
Pal H's last blog post..Fretex er konge
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Fretex er konge
Pål Hivand • for 5 år siden
Joda, det krever for vår del biltransport. Men tross alt. Man føler seg bedre, i tillegg til muligheten for flotte varer. Feelings er også viktig!
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Svindlerne i bloggosfæren
Pål Hivand • for 5 år siden
Jeg har oppdatert opprinnelig artikkel med litt nye lenker til andre folk som skriver klokt om saken og hvis dømmekraft jeg setter pris på.
Pål Hivand • for 5 år siden
@nattbarn:
hehe, jeg synes dette ble skrekkelig moro etterhvert, faktisk. Men altså: de norske bloggerne som hevder at det er tonnevis av penger å tjene skriver utelukkende om hvor mye penger det er å tjene på blogging. De lager seminarer om det og stadig nye blogger med samme tema.
Ingen av dere norske "probloggere" skriver om tech eller andre tema som vi leserne faktisk har interesse av å lese. Det gjør imidlertid Martin - under sitt eget navn, forøvrig.
Pål Hivand • for 5 år siden
@nattbarn:
selvsagt er det penger å tjene på NETT. Men ikke på blogging. Du kan selvsagt stjele innhold fra utenlandske og innenlanske blogger, sette opp et nettverk av siter med stjålet innhold og reklame og tjene penger.
Men det er fremdeles ikke blogging. Det er altså ikke det at det tjenes penger som er mitt problem med den omtalte blogcampen eller nettsteder som vi nå snakker om.
Det er dette forsøket på begrepstyveri: at blogging på noe vis har noe med slike tvilsomme forretningsideer å gjøre.
En som er ute etter å lære om blogging har intet å lære av de bloggene og de menneskene vi nå snakker om. Det blir SOM OM å spørre prostituerte om kjærlighet.
(Underforstått: prostituerte kan ingenting om kjærlighet. Men de kan selge deg kroppen sin. Altså et språklig bilde på inkompetanse.)
Men hvis du lurer på hvordan du kan tjene penger, så for all del: betal 1800 til mannen og delta. Han ler hele veien til banken i alle fall.
Pål Hivand • for 5 år siden
@nattbarn:
For all del, tjen penger og vær glad. Men folk som tjener mye penger på blogging er ufattelig få. Slike kreative scams med utrolig mange sider og nettverk av reklamesites er ikke blogging. Noe er det, men ikke blogging.
En Blogcamp med slikt som tema.... er tull og svindel. Hvorfor bruke 1800 kroner på dette? Les deg til det gratis på nett eller delta på gratis blogseminar . Blogging er ikke millionbusiness internasjonalt heller - også der er folk som tjener penger på blogging i et ørlite mindretall.
Men det finnes en masse folk som tjener penger på kreative nettverk av siter, reklame, porno. For all del. Som MillionEuroMan og hans siter. Men det er altså fremdeles ikke blogging.
Men det er intet galt i det. Man må ikke blogge hvis det er penger man ønsker å tjene. Jeg prøver vel bare å si at hvis det er kjærlighet man er ute etter, så er det dumt å begynne som prostituert.
Pål Hivand • for 5 år siden
@nattbarn:
Mitt poeng er at å lage en masse nettsider (gjerne med bloggverktøy) som inneholder masse piss og aller mest reklame for så å pushe trafikk er ikke blogging! Det er bare reklame.
Porno på Wordpress-blogger er bare porno - ikke blogging.
Jeg har verken imot porno eller reklame, hver sin lyst og nettet er fritt - om ikke i Kina. Men det blir altså ikke blogging av det, uansett hvordan man snur og vender på det.
@Inni:
så hyggelig sagt:) Jeg skal forsøke å være tilliten verdig. I dag var en utblåsning, som det ikke kommer så mange av i fortsettelsen. Håper jeg.
Pål Hivand • for 5 år siden
Ikke sant? Og for all del: de som vil tjene penger må gjerne det - de plager ikke meg. Men jeg synes jo synd i den som faktisk betaler 1800 for dette. Kan jo like godt kaste pengene ut av vinduet.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Dagbladet og jeg
Pål Hivand • for 5 år siden
@LL:
hyggelig at du likte deg her - du er hjertelig velkommen tilbake når som helst med dine kommentarer. De var verdifulle og gode. Så lenge vi deler kunnskapen, så får vi alle mer av den:)
Pål Hivand • for 5 år siden
@robert:
utgangspunktet her er vel at noen (av oss) har et mer inderlig forhold til Dagbladet enn mange andre aviser. At feks Dagsavisen er svært seriøs og dørgende kjedelig irriterer meg ikke. At den mottar 40 millioner i pressestøtte gjør.
Men at Dagbladet irriterer meg og andre, indikerer at avisa har en kjerne av lesere som faktisk gidder å engasjere seg i produktet. Det har ikke VG i samme grad - men lykkes altså bedre kommersielt.
Min kritikk av Dagbladet handler ikke om at det står "penis" på førstesiden. Min kritikk er at det nå i stadig større grad står "penis" eller tilsvarende meningsløsheter på alle sidene. Og at nettopp det kan ha sammenheng med 1)fallende opplag 2)kritikk fra publikum og 3)journalister som søker andre beiter.
Pål Hivand • for 5 år siden
@bernhard:
Det synes jeg også. Kjærlighet skal deles ut der den er fortjent. Selv om det etterhvert burde være selvsagt at journalister deltar i egne kommentarfelt med egne lesere, så er det ikke det. Men altså en begynnende trend hos Dagbladet. Bravo.
@anathema:
Jeg skulle gjerne sett hele pressestøtten avviklet, men det skjer neppe med det første. Men allikevel: det er grunn til å påpeke i disse medieomskiftelige tider at pressestøtte til enkelte papiraviser gjør noe merkelig med hele bransjen. Det forhindrer en naturlig omstilling til nye plattformer, ettersom papir er den statsstøttede plattformen for debatt og nyheter i landet. Og det til tross for at vi velger stadig mer digitalt innhold.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Dagbladet og jeg
Pål Hivand • for 5 år siden
@Anathema:
jeg tror altså at å telle antall klikk på www.dagbladet.no er interessant i en forbigående fase. Så vil en ambisiøs nettavis splitte opp sine ulike produkter i flere portaler og distribuere innhold via andre nettverk enn sine egne portaler.
Det interessante nå er jo at nettopp pressestøtten til Dagsavisen, Morgenbladet og de andre meningsbærende avisene er i ferd med å ta livet av Dagbladet som en seriøs nettavis.
Men man velger jo selv sine strategier, også i db. I fremtidens nyhetsmarked på nett vinner den som har best innhold. Best innhold blir lenket, videreformidlet og tiltrekker annonsører.
Pupper og penis er en litt annen strategi.
Pål Hivand • for 5 år siden
@robert:
Det er vel et spørsmål om hvor mange avkappede kjønnsorganer eller hvor mange nazi-sex orgier du kan omtale på førstesiden før all annen journalistikk i produktet blir irrelevant.
Men hvis klikk per artikler (nettaviser) er den eneste målingen man foretar, så vil man fort se seg blind på tall. Vi oppsøker sjeldnere og sjeldnere nettavisa.... vi får artiklene anbefalt av venner, kollegaer og "friends" via Twitter, Facebook og andre.
Tilbake sitter redaksjonen og teller klikk på egen portal, og der er det bare sex-klikkerne som ferdes. I så måte vil jeg jo anbefale rene porno-siter for de nettavisene som er ute etter klikk.
Pål Hivand • for 5 år siden
Nja, jeg er ikke sikker på om finansieringen eller eierskapet er avisas problem. Først og fremst er avisa blitt irrelevant og uviktig. Synes jeg.
Jeg vil ikke ha gamle Dagbladet tilbake. Men jeg savner Dagbladets fandenivoldske journalistikk på nye områder og i nye former. Avisa var kommentar- og debattavisa über alles. Nå ikke.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Qiktest videoblog
Pål Hivand • for 5 år siden
@ martin:
Et annet moment er at det er sømløs (teoretisk - jeg har ikke forsøkt ennå) overføring til YouTube. Embed-funksjonen funker ikke helt etter min smak, ettersom Qik ikke uten videre lar meg prioriere hvilke videoer som skal vises. Den velger alltid automatisk siste produserte.
YouTube-funksjonen er en omvei som gjør embed mer fleksibel. Men samtidig, litt tungvint å overføre bare for å få embed.
@terje:
det tror jeg du har rett i. Dette gir meg en klar preferanse i å velge neste telefon utfra videokvalitet. Det har aldri vært aktuelt tidligere. Nå er det helt klart det.
Pål Hivand • for 5 år siden
Enig i at kvaliteten, både den tekniske og den "fjernsynsfaglige" (for å sitere Åpen post) er av ynkelig kvalitet. Også i dette tilfellet.
Men den må kanskje være det en stund, før vi alle lærer oss hvordan det best fungerer.
Jeg ser for meg at faste posisjoner som trynebilder kan fungere helt greit, samt godt opplyste og kontrastrike miljøer.
Ellers mellom venner og familie, så mener jeg det er godt nok for å publisere et videobrev. Vi har alle telefonkamera og det kan kobles opp trådløst hjemme.... så det koster ikke all verden.
Alt i alt, en grei løsning for heimen.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Dagbladet bommer
Pål Hivand • for 5 år siden
Nei, det er sant :) Kartanvisning er imidlertid selve poenget med kartet. Uten nøyaktig sted så er kartet fullstendig uten verdi.
Kanskje de forstår det snart? At nettjournalistikk er annerledes enn den på papir? At et digitalt kart ikke er et bilde, men en plattform for journalistikk. Hvem tør holde pusten?
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
En blog for døende aviser
Pål Hivand • for 5 år siden
Ja, og dersom Edda Media nå selges nasjonalt, så kan det vel saktens hende at et par nr 2 aviser går inn i løpet av året.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Wordle – bilder av blogtekst
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Papiravisen lever. Ikke lenge.
Pål Hivand • for 5 år siden
Jo mer jeg leser den annonseteksten, jo mer innser jeg hvor fantastisk arrogant og medialt inkompetent den tekstforfatteren må være.
For ikke å snakke om nissene som gikk god for teksten, nikket og sa: joda, den kjører vi. I alle verdens aviser.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Dagsavisen vs. Fremskrittspartiet
Pål Hivand • for 5 år siden
Ja, man kan bli litt motløs av og til. Men jeg ser imidlertid at tonen og den språklige rensligheten er bedre i de kommentarfeltene hvor journalisten selv stiger ned fra pidestallen og samtaler med sine lesere i kommentarfeltet.
Men det er fremdeles ganske mange av dem (journalistene) som ikke engang leser kommentarene på egne artikler. Som ikke forstår poenget med det.
Da blir kommentarfeltene sånne "forum for generell frustrasjon og sinne".
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Journalistisk integritet. Omtrent.
Pål Hivand • for 5 år siden
Nei, jeg tror heller ikke avisa utløser sitt potensiale ved å fokusere på sin avhengighet av statsfinansiering eller på sitt hat overfor Frp.
Men kanskje er det slik at det ikke er behov for avisa, siden Apressen allerede har gode og mellomstore regionaviser? Og Apressen med sine muskler.....tja, avisa får i dag 40 millioner hvert år... hvor mye skal til før vi lar den dø?
Pål Hivand • for 5 år siden
Man skal ikke se bort fra at det hele er et forsøk fra Dagsavisen på å få samlet venstresiden rundt nettopp Dagsavisen. Klassekampen fosser fram, med stadig større opplag.
Det hele er jo et spørsmål om det faktisk er plass til Dagsavisen lengre, både politisk og økonomisk. Vel det siste er jo åpenbart...
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Dagsavisen revisited
Pål Hivand • for 5 år siden
Takk for det:) Den lørdagsavisen forlot meg ikke så lett. Jeg går fremdeles svanger med litt eder....
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Media ansvarlig for renteøkning?
Pål Hivand • for 6 år siden
Nja, uansett hva renta styres etter så er det vel fremdeles mennesker som skal vurdere og avgjøre hvorvidt renta skal opp eller ned.
Jeg mener jo naturligvis ikke mediene skal ha skylda for renteutvikling eller boligpriser. Men jeg tror at når det gjelder markeder som styres av av mennesker og følelser så har mediene større påvirkningskraft enn de selv kanskje forstår.
Mediene pleier vanligvis ikke å se på seg selv som aktører, men obervatører. Men i enkelte sammenhenger er mediene vel så sterke aktører som andre. Det var vel bare det som var mitt poeng.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Språkrådets nettfeil
Pål Hivand • for 6 år siden
Neida, det er korrekt. Og det er således Universitetet i Oslo som er ansvarlig for at språkkodinga av siden med ordbøkene ikke holder mål.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Kjappe bryllup og livslange ekteskap?
Pål Hivand • for 6 år siden
Okidoki. Jeg vil allikevel hevde, unge mann eller kvinne, at perspektivet på fenomenet endrer seg underveis. Etterhvert vil altså selve seremonien, om aldri så langdryg og kjedelig, fortone seg som det berømte musepisset i havet - mens altså samlivet framstår som atskillig mer.... varig. På sikt.
Nåvel, hva vet nå jeg, gamle fjert:)
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Si meg hvem du er
Pål Hivand • for 6 år siden
Se på Aftenposten. Ikke de sinteste kommentarene kanskje, men stor forskjell mellom artikler og kommentarer.
Kommentarene organiseres i en liten "tarm", atskilt fra artikkelen, og aldri ser du journalisten engasjere seg i samtalen med leserne. Det er et konkret eksempel på en "sinnapose".
Avisen er egentlig ikke interessert i samtalen eller dialogen med lesere og verden utenfor redaksjonen, men har allikevel forstått at de MÅ ha et kommentarfelt.
De har bare ikke forstått hvorfor.
Pål Hivand • for 6 år siden
Legg merke til at kommentarfelt hvor journalistene leser og kommenterer leserkommentarene er betydelig mindre sinte og aggressive enn andre.
Steder hvor man må operere med fullt navn og hvor journalisten faktisk er tilstede i samtalen, blir tonen en ganske annen. Hvorfor? Fordi man slipper å rope i frustrasjon, fordi man kommer i dialog om tema og med journalisten.
Dessverre er det mange journalister som ikke forstår vitsen med samtalen etter at artikkelen er skrevet og "saken er ferdig".
Pål Hivand • for 6 år siden
Nei, nettopp. Etterhvert skal det faktisk mer til enn bare navnet. Vi trenger faktisk hverandres historier, profiler og opplysninger ut over navnet.
Og de sosiale mediene hjelper oss med det. Vi blir mer og mer oss selv på nett - våre nettbaserte liv blir stadig mer lik våre faktiske liv.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Offentlig forvaltning og det åpne nettet
Pål Hivand • for 6 år siden
Jeg er enig i at hindringene knyttet til en åpen og demokratisk samtale er ofte overdrevne - det meste lar seg løse med dagens teknologi. Dersom man kan levere selvangivelse og utføre banktjenester på nett -så bør man kunne legge inn en kommentar på et departementalt nettsted.
Som sagt, det finnes systemer for verifisering av identitet på nett. Det er et spørsmål om vilje.
Men så synes jeg at offentlig virksomhet som følge av det, kan kreve at vi alle opererer med åpen og egen identitet. Altså, anonyme innlegg og kommentarer på offentlige nettsteder mener jeg ikke er en menneskerett.
Forøvrig, takk for at du tok deg tid til å kommentere. Og for all del, tusen takk for hyggelig omtale.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Offentlig forvaltning og det åpne nettet
Pål Hivand • for 6 år siden
Nettopp. Og staten delte sine kartverk med verden, framfor å selge dem og tjene minimalt.
Da kunne kanskje kreative privatpersoner utviklet gratis gps-baserte reiseregningsprogrammer for iPhone eller andre plattformer basert på en statlig standardisert plattform (API).
For eksempel.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Spesialbiblioteket.no - en hemmelig samisk nettjeneste? : Pål Hivand | blog
Pål Hivand • for 6 år siden
Ja, du er inne på noe der. Litt liten kontroll og manglende prioriteringer i en slags uskjønn kombinasjon. Synd for de som trenger å låne en bok og som ikke får hjelp til det.
Sametinget mottar jo tross alt millioner hvert år for å drive biblioteket.
Pål Hivand • for 6 år siden
Hehe, 29 feil er jo peanuts selvsagt. Det er jo bare å fikse... Men det gjør man ikke. Offisielt i Sametingets øyne eksisterer jo ikke portalen heller, så da spiller det jo for såvidt ingen rolle:)
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Drapstrusler mot Shabana Rehman
Pål Hivand • for 6 år siden
Toleranse er ikke alltid like lett, kjenner jeg. Det er kanskje rett, men ikke alltid like lett.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Borgerjournalistikk – hvorfor og hvordan
Pål Hivand • for 6 år siden
Når jeg skriver "what*s in it for me" så mener jeg ikke trafikk til egen blogg, oppmerksomhet eller berømmelse først og fremst, Jarle.
Jeg mener først og fremst at det hele kanskje forutsetter et personlig samfunnskritisk prosjekt - som får større effekt av å være en del av et større journalistisk hele, framfor å være isolert og alene.
Og nei Jarle, jeg tror ikke det handler om å være flink nok. Bare. Jeg tror også det handler om innstilling til hva journalistikk er. Som du skriver, dersom man er flink nok så kan man ta seg arbeid i midtstrømsmediene. Men det er kanskje ikke det man er ute etter?
Og dominerende deler av den norske bloggosfæren har utviklet seg i tilsvarende sekterisk retning som midtstrømsmediene. I motsetning til Jarle, så tror jeg den bakenforliggende årsak har å gjøre med norsk virkelighet å gjøre - og ikke så mye trangen til å være konge på egen blogg.
En søkkrik nasjon med milliarder i pressestøtte og følgelig hvert veikryss har sin egen lokalavis. Det ER trolig grenser for hvor mye journalistikk en liten nasjon kan mobilisere. I alle fall en nasjon om er vant til at frivillighet og ytringer skal statsfinansieres. Eller så gidder vi ikke.
Pål Hivand • for 6 år siden
@viktor: ikke sant? Og det tror jeg kan være veldig aktuelt i lokalsamfunn/lokalavisprosjekt hvor borgerjournalistene rapporterer om forhold andre journalister IKKE gjør - eller i type kritiske eller alternativt journalistiske prosjekter.
@terje: enig i alt du sier. Alt. Men rent journalistisk er det mer interessant med "aktivister" enn "narcisister" - bedre med de som "gjør det" enn de som onanerer og internrapporterer fra sin egen navle. Det siste kan også være viktig, men det blir ikke nødvendigvis journalistikk.
@bharfot: din Pushwagner-post er stor borgerjournalistikk. Så kan også en rapport fra venterommet hos fastlegen være, så lenge det forteller noe vesentlig med relevans for andre. Hvem skal rekrutteres? Enhver engasjert kan rekrutteres til å rapportere.
Mitt borger vs. blogger-poeng er at også i den norske bloggosfæren har det etablert seg en elitistisk og nokså blærete rangordning - der nokså mange bloggere har en overdrevet forståelse av egen genialitet som følge av egen besøksstatistikk. Grasrotjournalistikk derimot, bør handle om det stikk motsatte av antall klikk.
I motsatt fall er det bare å skrive om kjendiser og sex og lenke til norske, så er produktet en suksess.
Pål Hivand • for 6 år siden
Kort sagt: jo. Borgerjournalistiske medier vil måtte ha lavere terskel for innholdsmessig og teknisk kvalitet. Men slik har det jo alltid vært ved alle tilfeller når folk er gitt frihet til selv å produsere mediene:
1. Gutenbergs trykkpresse resulterte i mange dårlige bøker da kirken omsider ga opp monopolet på bokproduksjon.
2. Mye dårlige filmer har finnet veien til netthinna etter at film kunne avspilles i heimen uten kinosjefens godkjenning.
Osv. Men så lærer man seg og blir bedre. Ikke minst, vi lærer oss å sette pris på andre kvaliteter ved produktene enn elegante formuleringer og fiffige retoriske knep. Web-tv revolusjonerer fjernsynet - ikke med sin uovertruffne tekniske kvalitet - men med andre kvaliteter.
Fremdeles vil vi være i omstillingsfase noen år. Men etterhvert som tiden går vil hele samfunnet bli mer ytringskompetent. Vi må bare venne oss til det.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Universell knapp for web-redigering : Pål Hivand | blog
- Diskusjon på DaveFleet.com
FriendFeed Isn’t The Next Google – It’s Just The Next… FriendFeed
Pål Hivand • for 6 år siden
Second|Brain has maybe a bigger potential of being the new Google than FriendFeed. SB does the same as FF, but goes further. It even offers 1GB storage space. It's still in beta and far from critical mass - userwise.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Aslaug Hagas politiske stabbur
Pål Hivand • for 6 år siden
Nettopp. Men det kan virke som om hun ikke følte at hennes private liv var noe hun burde måtte forklare seg om. Men så ble hun allikevel "dratt med" i avsløringene.
Selv mener jeg hun klart hadde et forklaringsansvar og at hun håndterte dette, som du sier, svært dårlig.
Men noen vil altså ha det til at saken i seg selv (før omtrentlighetene og bortforklaringene) ikke var en politisk sak. Det mener jeg den var. Kanskje ikke en sak man uten videre måtte gå av på, men i alle fall en politisk sak.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Nisjer og dverger i norsk presse
Pål Hivand • for 6 år siden
Jeg snakker vel ikke om å erstatte Klassekampen med noe som helst Sigve. Jeg sier bare at når staten bruker 17 millioner kroner årlig på klassekampen så forhindrer det rent faktisk andre fra å starte opp med alternative medier - feks på nett. Fordi det subsidierte papirinnholdet også holder liv i Klassekampen på nett. Og andre subsidierte redaksjoner.
Det var egentlig mitt poeng: å si noe om at når så mye pressestøtte går ut, så holder den kunstig liv i papiraviser som burde vært død eller som i det minste burde kunne konkurrert likeverdig på nett uten subsidier. Det hadde gitt betydelig lavere kostnader for Klassekampen å være en nettavis. Og Dagsavisen.
Pressestøtten var ikke ment å være en støtte for papir, men for et differensiert medietilbud. Nå når nettet omsider finnes, er pressestøtten blitt en statsstøtte for formidling på papir. Dersom vi fortsatt skal ha pressestøtte, synes jeg i det minste at det totale medietilbudet (papir, nett, eter) bør regnes med. Det blir ikke nødvendigvis "meningsbærende", differensiert eller spesielt bevaringsverdig bare fordi det trykkes på papir.
Tilfellet depesjer var bare for å illustrere at skal man ha håp om å etablere alternative medier, må man satse på å få pressestøtte. Uten den er konkurransen så skjev at ideen er dødsdømt. Eller avvikle pressestøtten, som altså jeg er tilhenger av.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Politikken er tilbake!?
Pål Hivand • for 6 år siden
Det kan være - og er vel - viktige poeng du kommer med. Uten tvil. Samtidig er jeg opptatt av at politikken skal engasjere velgerne og være viktig for folket.
Hvis den politiske prosessen blir for avsondret, står politikken i fare for å bli irrelevant for de den var ment for: det samiske folket. Og selv da kan politikken og komiteene faktisk være spennende for de som driver med det.
Jeg kritiserer ikke komitemodellen så mye som de folkevalgte. De har et ansvar for å holde kontakt med sitt folk og sine velgere. Siden de begynte med komiteer mener jeg å registrere mindre allmenn interesse for Sametinget og samepolitikk.
De folkevalgte burde være mer bekymret enn meg:) Men ellers så ser jeg jo dine gode poenger. Kan man kanskje få til begge deler?
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Ukeavisen vil selge innhold på nett
Pål Hivand • for 6 år siden
Nei, jeg tror ikke det finnes noen suksesshistorier i denne kategorien. Det er jo flere som leverer liknende løsninger, som Dagens Næringsliv. Men de kommer dessverre ikke til å lykkes.
Men jeg forstår en del av frustrasjonen som ligger bak slike håpløse modeller. Det er ikke lett å se hvor pengene skal komme fra, når den gamle modellen med at leseren betaler forsvinner.
Når kanskje annonsørene også forsvinner på sikt som følge av at medienes egne portaler blir irrelevante, fordi innholdet deles i sosiale strukturer....da snakker vi nye forretningsmodeller.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Solstads ego
Pål Hivand • for 6 år siden
Hm. Ja, jeg har ikke påstått at Solstad ikke er istand til å formulere sine egne meninger. Snarere tvert imot, det framgår av hans essay at han selv mener han er MEGET godt istand til å formulere seg. Faktisk angriper han hardt de som han mener er uten evne til formuleringer og som søpler til det offentlige ordskiftet.
Nå mener altså Sandnes at Solstad selv kan ha bommet når han forsøkte å formulere sine egne meninger? Ja, jeg vet ikke hvem av de to jeg finner mest pretensiøs, Solstad selv eller hun som mener å vite hva Solstad egentlig mente....
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Bloggspråk i journalistikken?
Pål Hivand • for 6 år siden
Knut, skal jeg være helt ærlig så ble den tittelen til litt for tilfeldig. Svaret er ja, jeg mener det tjener journalistikken at språket blir litt mer muntlig, åpent, inkluderende og "bloggish".
Samtidig skulle tittelen være en del av en lengre forklaring, som jeg droppet....og som jeg derfor burde korrigert tittelen på:)
Hehe. Klar tanke med høyst uklar formulering.
Pål Hivand • for 6 år siden
Jeg fikk liksom ikke helt bestemt meg om jeg likte den setningen eller ikke. I den settingen.
Men på den andre siden er jeg svært glad for at jeg ikke må lese slike setninger ofte.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Sur, gammel journalistgubbe funnet
Pål Hivand • for 6 år siden
Joda, alle er jo for meningsfylte sider av livet, krig og fred og religion og sånn. Men det er jo oppsiktsvekkende at både du og Solberg bare er i stand til å ta komikeren bare på alvor. Skjønt, ironi er en ferdighet man bør overlate til fagfolk.
Dessuten, det ER Dagbladets Magasinet vi snakker om? Havnelagrets tabloide tøs?!
Å framstille fordums Solstad som vitnesbyrd for det eneste journalistisk holdbare, eller å antyde at Dagbladet UTEN Hærland er et fyrtårn av seriøsitet og journalistic par excellence er for enkelt.
En øvelse forbeholdt surpomper.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Den nye journalistikken
Pål Hivand • for 6 år siden
Joda, det er spennende tider knyttet til journalistikken. Den må jo endre seg, men det kan virke som om det skjer motvillig.
Men for oss som synes det uansett er flott, spiller det forsåvidt ingen rolle hva de motvillige journalistene mener om det :)
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
«Facebook» som intranett? Men selvsagt.
Pål Hivand • for 6 år siden
Interessant det der med "regler for godkjenning". En ting er nemlig de teknologiske og pedagogiske mulighetene ved de sosiale mediene.
Noe ganske annet er enkelte (offentlige?) lederes idé om at de ansatte er idioter og løse kanoner, hvis frie og ukontrollerte kompetanse og kreativitet kun vil ende i helvete.
Derfor er det nå moro å se de andre, som Opera, som oppfordrer de ansatte å blogge og dele sine erfaringer og sin kompetanse med andre. Også eksterne. Ikke bedriftshemmeligheter og slikt naturligvis, men det skjønner også de ansatte.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Aftenposten stjeler?
Pål Hivand • for 6 år siden
Han burde i alle fall ikke hatt bukser, ettersom skribenter som arbeider hjemmefra sjelden eller aldri har mer enn sine underbenklær på seg nedentil når de arbeider.
He? Sa jeg det høyt?
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Når Facebook vinner annonsekampen
Pål Hivand • for 6 år siden
Og nettmedienes økonomi står og faller på annonsørenes vilje til å betale for journalistikken, ettersom brukerne ikke er det!
Og blir journalistikken da gratis, slik deler av musikken og filmen hevdes å bli? Og hvor og på hva skal man i så fall tjene pengene? Og hvis man ikke lenger tjener penger på journalistikken, hvem kommer i så fall til å drive med det?
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Klipp – nettets lyttepost
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Fabian er nasjonens helt
Pål Hivand • for 6 år siden
Kan vel hende folk fra Tibet finner andre flagg å bruke enn det kinesiske? Det er jo ikke snakk om å forby det norske. Denne debatten likner veldig på fjorårets debatt, og da var det snakk om det samiske flagget.
Pål Hivand • for 6 år siden
Nei, det er ikke nødvendigvis poenget.
Poenget er at 17.mai feires på grunn av grunnloven og dens innhold. Offisielt feirer vi altså ikke staten Norge, landet, kulturen, flagget, bunaden eller etniske norske landsmenn. Vi feirer grunnloven.
Ytringsfrihet og mangfold er en viktig del av den. Og jeg er altså kritisk til forbudet mot andre flagg. At du synes det bør være norske flagg, er etter mitt skjønn greit. Så lenge du ikke forbyr meg å bære et annet flagg og være uenig med deg.
Det er poenget.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Selvmord – og stillheten etterpå
Pål Hivand • for 6 år siden
Jeg forstår bedre nå:)
Pål Hivand • for 6 år siden
Jeg forstår hva du sier. Jeg er bare ikke helt enig.
Enhver opplever ikke alltid å være herre over egen skjebne. Det kan være mange grunner til det - noen har jeg forsøkt å sette navn på i artikkelen.
Jeg er generelt skeptisk til koblingen mellom selvmord og psykiatri også - ettersom jeg ikke mener det er en åpenbar sammenheng mellom selvmord og psykiatri.
Men sykeliggjøring av den avdøde er naturligvis bekvemt for samfunnet, og inspirerer ikke lokalsamfunn til å ta oppgjør med verdier, kulturtrekk eller kollektive oppfatninger som kanskje gjør livet ulevelig for noen.
Homofile for eksempel. Jeg hevder, etter å ha bodd 15 år i Karasjok, at homofile ungdommer ikke har det helt greit i bygda.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Gjør en Dilbert : Pål Hivand | blog
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
BBC launches citizen journalism plattform in Russia
Pål Hivand • for 6 år siden
Det er naturligvis et poeng, jeg ser det. Enkelte forum har i overkant mye merkelig tankegods og meldinger.
Men kan det hende at noe av årsaken til det er at mediets egne skribenter ikke selv deltar i dialogen med leserne? At kommentarfeltet i artiklene nærmest fungerer mer som en søppelbøtte for frustrerte lesere og ikke som en kanal for dialog mellom skribent og leser?
Jeg tror det. Jeg tror leserne venter på å bli tatt på alvor.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Ad:varsel – nedleggelse eller utvidelse?
Pål Hivand • for 6 år siden
Joda, man skulle tro at både medier, fagforeninger, juridiske miljøer og andre fant både tema og nettsted interessant.
For som du utmerket godt vet, det er grenser for hvor mye av ens fritid man kan bruke på slike ting. Vi får se hva som skjer.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Falcks falske reklamekampanje
Pål Hivand • for 6 år siden
loaloa:
Christer er sikkert en kjempegutt, du verden. Og en luring, vil jeg anta. Han synes sikkert selv også han er en grepa kar. Så det står ikke på det:)
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Impressive BBC Blog Network
Pål Hivand • for 6 år siden
Absolutely, NRK Beta is the exception. However, I do not understand what seems to be the lack of interest... I mean, the know-how is out there:)
This is not the future media world, it's the one at hand. Well.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Selvmord – og stillheten etterpå
Pål Hivand • for 6 år siden
Åja, realistisk og troverdig. Nå er det åpenbart delte meninger om hva som er saken, Kristoffer.
Ikke riktig alle tillater seg å være like arrogante som deg, som så suverent forventer å få definere hva "saken er" uten ett eneste argument, for deretter å desimere scientologi uten ett eneste argument og deretter idiotforklare alle "amøber" som er villedet eller fascinert av scientologien.
Det er mange som tar livet av seg hver dag, og jeg mener altså at alle trosretninger som innebærer forklaring av synd, fortapelse og et helvete bidrar til disse.
Pål Hivand • for 6 år siden
Ja, gud er en fantasiløs fyr. Som tekstforfatter direkte uoriginal.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Blogging fra Facebook?
Pål Hivand • for 6 år siden
Det har du jammen rett i Jarle. Det er litt utmattende med all denne nettverkingen, sosialiseringen, uptodatingen og a.l.t.
Og det viste seg altså at BlogIt var et skikkelig møkkaverktøy, som ikke gjør helt det jeg har behov for av et slikt verktøy. Kanskje andre lar seg begeistre...
Selv har jeg falt i staver for twitter, den lille, rare saken som ingen helt vet hvorfor vi bruker og til hva vi skal bruke den, men som har sjarm som et slags funksjonsutfordret søskenbarn.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Papiravisens er død. Leve lokalavisen!
Pål Hivand • for 6 år siden
Joda, jeg forstår behovet for lokalavisa. Men vi begynner å bli godt i middagshøyden vi som holder oss med lokalavis. Unge gjør ikke det.
Og lokalavisene har merkelig nok innholdet som de unge vil ha tror jeg: informasjon om kjente og kjære. Men de er ikke på de kanaler som unge foretrekker.
Som journalist med fartstid fra papiravis med hustrykkeri, så skjønner jeg utmerket godt den nostalgiske lengselen:)
Pål Hivand • for 6 år siden
1400-tallet naturligvis.
Attraktive lokalaviser? Ja, iOslo og iBergen blant annet:
http://pub.tv2.no/nettavisen/i...
Ellers er vel spørsmålet ditt ubevisst litt farget av at vi har pressestøtte til landets mange lokalaviser basert på papir som foretrukket teknologi. Og selv om altså det er billigere å etablere en nettbasert en, så gjelder de økonomiske lovene fremdeles.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Hverdagsproblemer for oss som hater papiraviser
Pål Hivand • for 6 år siden
Ikke sant? Det er alltid herlig når ens egne meninger blir bekreftet av andre oppegående mennesker. Vi er jo hunder etter bekreftelse og anerkjennelse.
Når det er sagt - mange viktige observasjoner du kommer med i artikkelen.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Paul Pott: en studie i kommunikasjon
Pål Hivand • for 6 år siden
Ja, vi er vel mange som har latt oss imponere av innpakning, bare for å bli skuffet når de endelig åpner munnen... Det er flere av dem egentlig?
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Betalt blogging – kan det være noe?
Pål Hivand • for 6 år siden
Knut:
jeg mente virkelig intet negativt ved begrepene og mente selvsagt ikke at enhver som ikke har annonser er puritaner eller moralist.
Jeg mente å påpeke at det nå pågår en debatt om eksempelvis populistisk og kommersielt innhold feks om Bloggrevyen - og hvor argumentene i denne debatten om blogging og dens formål har en klar moralsk og etter min mening puritansk slagside - hvor man forsøker å gjøre bruken av mediet i seg selv til en slags kamp om mediets innebygde moral og verdier.
Underforstått, slik også forskeren uttaler: dersom du vil være kommersiell eller populistisk, så bør du avstå fra å blogge fordi det per definisjon er to enheter som ikke passer sammen.
Argumenter jeg mener har en klar moralistisk tendens, og heller ikke deler. Jeg brukte ikke begrepene i noen odiøs eller religiøs forstand.
Interessant er imidlertid ditt siste resonnement om at bloggere "ikke trenger annonsekroner". Hvem har bestemt det?
Pål Hivand • for 6 år siden
Frilansinfo:
Jeg er enig i at det er en del forskjeller mellom de ulike bloggene. Men ditt ønske om å slippe å se blogger og pressen "skille lag" om prinsipper forstår jeg ikke helt.
De aller fleste små og lokale aviser overlever økonomisk på sine "temabilag", hvor lokalt næringsliv og den lokale redaksjon inngår i en høyere presseøkonomisk enhet - hvor omtale av produktnyheter fra lokale leverandører er høyst vanlig og svært lite omdiskutert.
Samtidig ser vi at Mercedes og andre merkevarer satser stort på produksjon og distribusjon av magasiner, som i motsetning til tidligere, IKKE lenger er fyllt av egne produkter - men framstår innholdsmessig som journalistiske produkter.
Hvor mange aviser trykker ikke artikler levert av bestillingsbyrået Newswire (eller dets etterkommer)?
Sannhet og etterretterlighet er viktig, ingen tvil. Men betaling for å lenke et produkt (i dette tilfellet) i en artikkel som ellers står forfatteren fritt å definere innhold og vinkling i, og hvor koblingen er tydelig oppgitt, mister ikke nødvendigvis verken sannhet eller etterrettelighet.
Sammenliknet med noen av tilfellene nevnt her, kanskje snarere tvert imot.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Betalt blogging – kan det være noe?
Pål Hivand • for 6 år siden
Anders:
bloggens kvaliteter er i mine øyne at enhver kan ta den i bruk med minimal teknisk kompetanse, uten noen form for økonomisk innsats. Den oppfordrer gjennom funksjonalitet til dialog mellom leser og skribent.
At den skulle, i seg selv, ha innebygget et idealistisk og ikke-økonomisk formål er selvsagt bare tull. At bruken av denne teknologien så langt har vært i denne retning, er det jo derimot ingen tvil om.
Personlig venter jeg bare på at offentlig virksomhet skal ta i bruk metodene til Bloggerwave og liknende tjenester, slik at vi kunne fått markedsført både nødvendig valginformasjon og annen nyttig offentlig informasjon via de kanaler og nettverk som folk faktisk bruker - fremfor at enhver kommune og etat skal bygge opp egne mer eller mindre gode portaler som ingen besøker.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Den tøffeste gutten i byen
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
MySpace taper mens Facebook vokser
Pål Hivand • for 6 år siden
Du skal ikke se bort fra at begge deler er rett. Kanskje er det nedgang i land som har "peaket", mens oppgangen kanskje nå skjer i nye land som har vært foreløpig "ukjent" med Facebook.
Hva vet jeg:)
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Mørkemann og rasist Jonstad rir igjen
Pål Hivand • for 6 år siden
Selv om det allerede synes å være mange på Jonstads liste tror jeg ikke vi skal være bekymret. En slik mann finner nok plass til flere. Den listen blir aldri full, for å si det slik.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
AngryJournalist – kommunikatørens beste venn?
Pål Hivand • for 6 år siden
Ja, lytt til erfarne folk, sier nå jeg:) En konjakk til frokost har nå ikke tatt livet av folk.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Blogging – et rop om hjelp?
Pål Hivand • for 6 år siden
Help feature is not available in this beta version of Pål Hivand|blog. Do you want to upgrade to real life?
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Finsk doping?
Pål Hivand • for 6 år siden
Ikke sant:) dette åpner for uante muligheter. Nå som Bjørndalen er grundig slått av Hegle Svendsen ved to tilfeller, er det vel på sin plass å anbefale Bjørndalen litt finsk sizu?
Løskrutt ingen hindring.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Kommunikasjon blir konspirasjon
Pål Hivand • for 6 år siden
Det er jeg helt enig i. Min kommentar var bare rettet mot NRKs dramatiske dramaturgi... som blir i overkant komisk når man ikke journalistisk skiller mellom snørr og bart.
Pål Hivand • for 6 år siden
Joda Knut og jeg er helt enig i alt du skriver.
Men det bli litt komisk i alle fall, når et ordinært kommunikasjonskart brukes som dramaturgisk element for å understreke det kritikkverdige i saken.
Det er da ikke kritikkverdig av organisjonen å gjøre hjemmeleksa si. At Regjeringen eventuelt har gått seg vill i egne roller, se det er faktisk en helt annen sak.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Cola-light og ragnarokk
Pål Hivand • for 6 år siden
Nei, vi skulle hatt en hyggelig og kunnskapsrik despot som bare kunne fortelle oss hvordan det egentlig skulle være og hvordan det egentlig hang sammen.
Kanskje.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Klassereisen i klasserommet
Pål Hivand • for 6 år siden
Jeg er helt enig med deg: assistanse på skolen, men først og fremst ressurser til de som har behov for dem. Dvs. et læringsmiljø for alle.
At foreldre følger sine barn opp er selvsagt til det beste for barna, men ikke alle har slike forhold og læringsmiljøet og tilgjengelige ressurser bør ta hensyn til det.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Anarki på arbeidsplassen!!
Pål Hivand • for 6 år siden
Det sier vel kanskje mest om privatlivet til kollegaen din:)
Pål Hivand • for 6 år siden
Det burde være fullt mulig å holde kroppsåpninger og lukkemusklatur i slik form at man klarte å holde seg til man kom hjem.
Anarki, sier jeg. Det neste blir vel at folk nekter å gå på jobb og mener de like godt kan gjøre jobben hjemmefra. HA!
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Fabian Stang bygger landet
Pål Hivand • for 6 år siden
For øvrige beklager jeg at kommentarene ble sendt til moderering pga. tullete innstillinger i løsningen:)
Pål Hivand • for 6 år siden
Sånn generelt er det naturligvis et godt utgangspunkt for gode poeng og titler å ta mannen og ikke ballen. Ærlig talt, utgangspunktet om at distriktene stjeler arbeidskraft fra byene er jo bare dumt. Også når det gjelder offentlig og statlig sektor. At byene har store utfordringer er det ingen tvil om. Men det er noe annet.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Webmagasin – et gammelt blad
Pål Hivand • for 6 år siden
Joda, at det etableres et norsk magasin som også tar utgangspunkt i en norsk virkelighet er i seg selv positivt. Jeg hadde imidlertid forventet noe mer spennende innhold i et nummer som var ment å skulle vekke vår interesse for magasinet.
Ellers var jo også jeg "gratispassasjer" via kommunikasjonsforeningen, og kan således ikke klage på pengebruken.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Nettjournalister etterlyses…?
Pål Hivand • for 7 år siden
Aviser som virkelig kunne ha gjort det greit på nett er faktisk de lokalavisene som utkommer to-tre dager i uka. Noen av oss har vært innom slike, og kjenner dermed de såkalte mellomdagene som gode dager med lav intensitivitet. Disse kapasitetsreservene kunne med fordel vært brukt til produksjon på nett.
Pål Hivand • for 7 år siden
Joda, det er vel sant. Men jeg lot meg faktisk provosere av problemstillingen. Så mange gode skribenter man kjenner og så har media problemer med å finne journalister til sine nettsteder.... det henger jo ikke på greip.
Pål Hivand • for 7 år siden
Hehe, nei du kan så si. Men adelen ble vel avskaffet for en tid tilbake, ble den ikke?
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Blogger løslatt etter 226 dager
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Lokalavisa er død. Leve lokaljournalistikken.
Pål Hivand • for 7 år siden
Nei, det er veldig sant det med ungdom. Det er i alle fall sikkert at medievanene vil endre seg, og i den forbindelse er det slett ikke sikkert at det som i dag er lokalstoff vil være det i framtiden. Selv er jeg blant de som synes det svært lokale blir svært uinteressant. Jeg savner de mindre lokale lokalavisene, som skriver om de viktigste tingene. I en slik setting kan det godt hende at lokalaviser kan vise seg økonomisk interessante i fremtiden - ettersom distribusjon på nett er billig, og dermed er ikke de goegrafiske grensene til dagens lokalaviser nødvendigvis varige.
Pål Hivand • for 7 år siden
Beklager den lange responstiden - her har vært litt tekniske utfordringer.
Jeg deler helt og fullt dine poenger. Noen forutsetninger er jeg imidlertid uenig i.
Først: å etablere en nettpublikasjon i dag er forbundet med oppsiktsvekkende lite kostnader. Serverleie er billig og publiseringsløsningene gratis. Som tidligere lokalavisjournalist vet jeg dessuten at på de såkalte "mellomdagene" - dagene mellom utgivelse, var produksjonen ekstremt lav. Det er med andre ord effektiviseringsgevinster i en del lokalaviser som utmerket godt kan hentes ut i form av artikler og tjenester på nett.
Du har nok rett i lokalavisas typiske leser er et voksent menneske. Nettopp derfor skulle man tro at lokalavisene hadde interesse for å publisere på den plattformen som unge og potensielt nye lesere ferdes på. At både du og jeg foretrekker papirversjonen er fordi vi er vokst opp med papir som medium. Våre barn har et ganske annerledes forhold til slikt.
Igjen: beklager den sendrektige responsen.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Fighting cyberbullying
Pål Hivand • for 7 år siden
acknowledge the owner`s supreme right and responsibility for editing their own blogs. I for one, will not tolerate libel, hatred or personal attacks on my sites. I don`t consider this to be cencorship, but a consequence of the values I`d like to promote through my websites.
Some probably feel that comments should be absolutely free, without interference from anybody. And it is, when they do it on their own websites. On my sites, I am king of the castle - or responsible editor if you will:)
It`s really more a question of decency rather than cencorship. The demand for decency is more a guideline, and should be practiced with common sence and with great respect for the valuable principle of freedom of speech.
But you are right Jarle, a code of conduct will not determine exactly what is what from case to case. That is why the proposal for a code of conduct is well worth the debate.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Farvel, min gamle tante
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Se min kjole
Pål Hivand • for 7 år siden
Et utmerket forslag. Du er med dette opptatt i Forbundet for Elegante Sosialdemokrater mot Tennissokker - FEST. Vårt motto er Livet er en FEST,
Medlemskap er naturlig nok ikke frivillig.
- Diskusjon på Pål Hivand | blog
Begavet vrøvl om abort
Pål Hivand • for 7 år siden
Aftenpostens forfall har vært synlig en god stund. Jeg registrerte at aftenposten.no hadde godt synlig på førstesiden at Thomassen og Kirsebom skal skilles. Og at funnet av noe som kan vise seg å være Jesu grav kan "ryste kristenheten".
I en slik setting er kanskje "abortloven er årsaken til drap og depresjoner" en naturlig utvikling.
- Diskusjon på CyberJournalist.net
Citizen Media Initiatives List
- Diskusjon på børge forteller
Børge oppdager nye blogger 1.5: Ad:varsel
Pål Hivand • for 8 år siden
Du har helt rett - svar bør man få! Det er alltid hyggelig, enig i det. Skal skjerpe meg masse, og fortsett med tips om saker du mener hører med til bloggen.
Pål Hivand • for 8 år siden
Tusen takk Børge - det var veldig pent sagt og skrevet. Hjertelig takk.
Uutf-8P
$ ) . 3 8 = B G L Q V [ ` e j o t y ~
#(-27<AFKPUZ_dinsx} "',16;@EJOTY^chmrw|
!&+05:?DINSX]bglqv{ %*/49>CHMRW\afkpuz$).38=BGLQV[`ejoty~
#(-27<AFKPUZ_dinsx} "',16;@EJOTY^chmrw|
!&+05:?DINSX]bglqv{ % * / 4 9 > C H M R W \ a f k p u z
$
)
.
3
8
=
B
G
L _WebResourceResponseZimage/jpeg_'file:///89__%23$!@%25!%23__avatar92.jpgO
JFIF C !"$"$ C \ \"
} !1AQa"q2#BR$3br
%&'()*456789:CDEFGHIJSTUVWXYZcdefghijstuvwxyz
w !1AQaq"2B #3Rbr
$4%&'()*56789:CDEFGHIJSTUVWXYZcdefghijstuvwxyz ? .(M*CK+Df'
^0]N'%#U)CX[I XOZkV۸S\j6
Rk/]I'5z[#B=+/',ǚ3.Fk.CӍ8Cki;p?0=>yC(zg}kk
!g'I/]y Jᒏx`A?D
[hU\}9t}rݞ#oƽgmU_](sڼ
=NGڠNt:@sENc'Ĩ1[F&5*MB:eX^\Km5|?k-x\ou-*ɠ4QƑ 圀 rl^8}9m.b9"l/oҜˡvsEfh+KBHĂ"콈Z_SK:RB\D1
ZO^Ҙ-=jP# Q3|z^DGɾȋx+^¥;v9/"d;%S =ɭ|%m&:AdG'8#y+N{ 2L:[>r#e\ֲ%nS:R.iV`"|!Ai%v??:PI.Rpwl|*4=].$>VT*~fυZXxLե%uqom~]oc^Y;G/+0tg.1*qtV(F?ss},dQ~yqa=n`QO=.ϸQE/@X,C [fN}IX}Ј]Yqק?|TzVSU;-iS={ҲȪog/7NIUr\n*?&.Q0gLlՎ[xxyH87n5Jk#ч4h,rҦM4\#Vg|!]x9jgA5?.#|'^a>H\KHI?㔧$MzʖmnJ:ide|NڪdyK+F,w*.رJϝU;XA5(\^;еReN|I bn6HّB8'ϊ[}[?H8$F~qP+1?xAw4*6b:C$-S;K #tsߵPepXֿt5n[t?~ d{ *N]mGqvtcǟ&?k2_[8w
FhT$Q: ;WG
ްyX,sjziX?*ڳ[\3uX,ʓɸ i,I>rHᖧ<Ůen0*66p3)cꮮ_ҳ1Ԗ_=XZx|:" ^% ?@9H=v5M_Y[j|9z_yjGFC謉p}&paOSqL5g9
kv-XQTa#QTby_v#$tvE:s8'